Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Bolestivá menstruace a nepravidelný cyklus? Pomoc najdete v přírodě!

Nejlepší přírodní pomoc, která porazí bolestivou menstruaci i nepravidelný cyklus
11. března 2022 | 06:00

Mnoho ženských potíží vyžaduje odbornou péči a návštěvu lékaře, při některých si ale můžeme pomoct přírodní cestou, případně tímto způsobem můžeme podpořit již předepsanou léčbu. Víte, že na PMS i nepravidelný cyklus a menstruační křeče pomáhají bylinky a homeopatika? Poradíme vám.

Jak zmírnit obtíže?

Podrážděnost, zlost, pláč, bolesti hlavy, otoky, nadýmání. To je výčet pouze nejčastějších příznaků premenstruačního syndromu (PMS), které způsobují hormonální změny organismu. Pokud tyto obtíže chcete zmírnit přírodní cestou, zkuste homeopatika. “Co se PMS týče, nejčastěji předepisuji homeopatické léky Sepia, Lachesis nebo Pulsatilla, a to v ředění 15 C,” radí gynekoložka Svatava Žalmanová a dodává, že je vždycky potřeba výběr vhodného homeopatického léku konzultovat se zdravotnickým odborníkem s praxí v homeopatii, který vám poradí. Z bylinek pomáhá kontryhel, který se používá samostatně nebo je součástí bylinných směsí určených pro ženy. Vyzkoušet můžete také teplou lázeň, do které přidáte 2 kapky šalvěje, 3 kapky levandule, 2 kapky heřmánku římského a 2 kapky geránia.

Video se připravuje ...
Lucie Vonchitzki: Muži by se měli naučit říkat menstruace a přestat se bát ženské síly • VIDEO: Videohub

Pokud vás trápí bolestivá menstruace, vyzkoušejte odvar z listů maliníku. Ten obsahuje alkaloidy a třísloviny, které uvolňují dělohu a pomáhají zastavit silné krvácení. Nejjednodušším způsobem konzumace je příprava malinového čaje, který pijete po jednom šálku každý den po celé období menstruace. Na menstruační křeče zabírá také řebříček nebo jetel.

Jak na nepravidelnost?

Příčin nepravidelné menstruace může být celá řada. Objevuje se často na začátku puberty, v přechodu a v období kojení. To není žádná zvláštnost, ale projev hormonálních změn, které jsou spojeny s určitým životním obdobím ženy. Problémy s menstruací mají také často ženy, které po delší době vysadily hormonální antikoncepci. Pokud však žena nemá žádné potíže a gynekologický nález je v normě, ani v tomto případě není dobré nasazovat znovu hormony, je však vhodné stimulovat vlastní hormonální řízení homeopatickými léky. Z těch zpravidla zabírají Thuya a Folliculinum v ředění 15 C.

Na rozdíl od bylinek mohou výhody přírodní léčby prostřednictvím homeopatik využít také těhotné ženy, které mají běžné zdravotní potíže, jako jsou nachlazení, zažívací problémy či nevolnost, a nechtějí nebo nemohou sáhnout po běžných lécích. Budoucí maminky by se měly v těhotenství vyhýbat především šalvěji, šafránu, ale také petrželové nati, oreganu, mátě (při riziku předčasného porodu), skořici, muškátovému oříšku, libečku, jalovci, pelyňku, kopřivě, rozmarýnu a hřebíčku.

Autor: REDAKCE
Video se připravuje ...