Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak se projevuje úzkost? Terapeutka radí, jak ji poznat a přemoct

Video se připravuje ...
VIDEO: Videohub
11. března 2022 | 06:00

Situace ve světě není růžová, a to už nějakou chvilku. Na naši psychiku a celkové zdraví zaútočil covid před dvěma lety a zavřel nás v domovech, usídlila se v nás úzkost. Když už jsme se z jedné rány začali oklepávat, přišla druhá.

To, co se děje na Ukrajině, není lhostejné nikomu a ovlivňuje nás ve všech směrech. Snažíme se s tím bojovat každý po svém. Semkli jsme se a pomáháme, jak se dá. Ovšem tíživý pocit, který se v nás usídlil a nedá nám spát, je tu a my se s ním musíme vyrovnat. Jak bojovat proti úzkostem a co všechno v nás tyto události vyvolávají? Na to všechno jsme se zeptaly psycholožky Ivy Vaňkové z on-line terapie Hedepy, kde si on-line můžete s profesionály popovídat o tom, co vás tíží.

„Za celou pandemii jsem se nesetkala s tak bouřlivými reakcemi jako nyní. Podle toho, jak reagují naši klienti, tak je vidět, jak moc se tato situace podepisuje na naší psychice,“ vysvětlila Iva Vaňková a dodala: „Objevují se pocity strachu a beznaděje, lidé se zahlcují zprávami z okolí a vyvolává to v nich negativní reakce.“

I ti nejsilnější jedinci jsou válečným konfliktem zasaženi, možná si mnozí nechtějí přiznat, jak moc. Iva Vaňková tak objasnila, jaké jsou nejčastější projevy, jak poznáme, že je na čase obrátit se na odborníky, aby nás úzkosti neovládly. Jak v současné situaci předcházet návalům strachu a panice a jak postupovat, když už je toho na nás moc?

Video se připravuje ...