Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tři zázračné potraviny, které ochrání vaše zdraví po celý rok

  • Video se připravuje ...
    29. ledna 2022 | 06:00

    O tom, z čeho by se měl skládat zdravý jídelníček, se stále vedou spory. Pokud ale do něj zařadíte trojici citron, česnek a med, nemůžete udělat chybu. Jak našemu zdraví tyto superpotraviny prospívají?

  • Citron

    Do čaje se vymačkává především při nachlazení kvůli vysokému obsahu vitaminu C. Tím to ale nekončí. V tomto tropickém ovoci totiž najdete také karotenoidy, vitaminy skupiny B, pektiny, fosfor, draslík, sodík, vápník, železo a další cenné látky. Tento léčivý koktejl nejen posiluje náš imunitní systém, ale působí také preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním, rakovině, bakteriálním a houbovým infekcím. A důvodů, proč popíjet citronovou šťávu nejen během nemoci, je samozřejmě víc.

    Pomáhá hubnutí

    Citron v sobě ukrývá také pektin a vlákninu, které zrychlují metabolismus, a tím napomáhají hubnutí. Vedle toho obsahuje také flavonoidy, které podporují tvorbu kyseliny chlorovodíkové v žaludku, a tím nastartují trávení. Do 250 ml vody vymačkejte jeden menší citron a vypijte. Tento elixír si dopřávejte alespoň jedenkrát denně, nejlépe hned ráno.

    Při horečkách a na klouby

    Podporuje i pocení a vylučování škodlivých látek z těla, je proto ideálním podpůrným prostředkem pro léčbu horečnatých onemocnění. Citron můžete buď vymačkat přímo do čaje s medem, nebo můžete šťávu jen naředit vodou. Zejména šťáva z citronů pečených v troubě pak může pomoct zmírnit revmatické obtíže.

    Tip redakce: mražená citronová kůra

    Kůru z bio citronů omyjte, osušte a nastrouhejte. Uložte ji do sáčku a dejte do mrazáku. Můžete ji přidávat do salátů, omáček a sladkého pečiva.

  • Česnek

    Česnek je zdravý, ale není pro každého
    Autor: istock.com

    Pro své výrazné aroma je pro mnoho z nás jen dochucovadlem různých jídel. Pro naše zdraví je přitom učiněným zázrakem. Jeden stroužek česneku obsahuje totiž až 12 tisíc miligramů alicinu, stejné množství, jaké najdete v jedné dávce penicilinu. To ho dělá jedním z nejsilnějších přírodních antibiotik. Vedle toho česnek také zásadně posiluje obranyschopnost a pomáhá při virózách. Dále dokáže snížit krevní tlak a hladinu cholesterolu a má antioxidační vlastnosti.

    Ozdravuje střevní mikroflóru

    Antibakteriální vlastnosti vám prospějí při problémech s trávením, které způsobují přemnožené škodlivé bakterie a plísně ve střevech. Zároveň pak ozdravuje střevní mikroflóru, tím zlepšuje trávení, odstraňuje nadýmání, křeče a zlepšuje chuť k jídlu. Také pomáhá při zánětech slinivky.

    Pro koho není dobrý?

    Tato superpotravina má ale i svá negativa. Vedle toho, že po něm zapáchá z úst, může zhoršit nebo vyvolat žaludeční potíže. V tomto případě ho můžete užívat v podobě kapslí. Přehánět by to s ním pak neměli lidé s nemocnými ledvinami a raději by měli jeho užívání konzultovat s lékařem.

    Tip redakce: nápoj pro imunitu

    Do hrnku s horkou vodou vymačkejte půlku citronu. Přimíchejte lžičku medu a vylisovaný stroužek česneku. Nápoj pijte teplý, nejlépe jednou denně. Nebo můžete prolisovaný stroužek smíchat v 3 dl horkého mléka s lžičkou medu. Při virózách můžete také nápoj inhalovat nebo můžete nadrcený česnek nechat přes noc u postele.

    Video se připravuje ...
    Rýmovník a jeho účinky na zdraví • VIDEO: Videohub

  • Med

    Med umí zázraky
    Autor: istock.com

    Nejčastěji ho používáme jako zdravé sladidlo, které dodá tělu energii rychleji a na delší dobu než obyčejný cukr. Med ale obsahuje i mnoho cenných látek, které podporují obranyschopnost organismu. Vedle toho, že má antibakteriální účinky, léčí také zažívací obtíže, regeneruje játra, posiluje srdce a působí jako projímadlo. Dokáže hojit rány. Stačí jím pomazat postižené místo a překrýt ho gázou.

    Květový vs. lesní

    Typ medu závisí na tom, z jakého zdroje pochází. Podle toho rozlišujeme med květový (nektarový) a med lesní (medovicový). Květový je světlý a včely ho tvoří z pylu. Je lehce stravitelný a můžou ho bez problému jíst děti nebo pacienti po těžkých operacích či úrazech. Zato lesní medovicový med vzniká z tekutiny, kterou vylučuje drobný hmyz, který se živí mízou ze stromů. Včely tuto tekutinu sbírají a tvoří z ní med. Ten obsahuje větší množství minerálních látek a stopových prvků. Uleví zvláště lidem s vleklým nebo akutním onemocněním dýchacích cest nebo pacientům s onemocněním ledvin.

    Alergici, pozor!

    Květový med může vyvolat nežádoucí reakci u lidí alergických na pyl a problém způsobí i lidem, kteří reagují špatně na včelí bodnutí. Alergie se projevují různě. Můžou se objevit nechutenství, průjem, zvracení, afty v puse, svědění, pálení, otoky kůže, kýchání, kašel a astma, vzácně pak nebezpečný anafylaktický šok. Vhodný pak není ani pro děti do 18 měsíců. V medu totiž může být bakterie tvořící jedovatý botulotoxin a dítě nemá ještě tak kyselé prostředí v žaludku, aby ji zničilo.

    Tip redakce: medové mléko na nervy

    Ohřejte 3 dl mléka na 70 stupňů a vmíchejte do něj lžíci medu a špetku skořice. Popíjejte ještě teplé po doušcích.

    Další zajímavé články nejen na téma zdraví najdete v aktuálním čísle časopisu Blesk pro ženy. Koupit si ho můžete i v našem iKiosku přímo ZDE:

     

Autor: Štěpánka Bínová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...