Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Chcete zatočit s bacily? Vsaďte na tuhle potravinu!

  • česnek
    18. února 2022 | 06:00

    Český česnek dodá nejen výraznou chuť oblíbeným pokrmům, ale také zlepší vaše zdraví. Česnek je totiž velmi účinné přírodní antibiotikum, které si poradí s bakteriemi, viry i plísněmi.

    Škrábe vás v krku? Potřebujete nakopnout imunitu nebo vás trápí časté infekce močových cest? Místo do lékárny protentokrát zavítejte do obchodu se zeleninou. Pro česnek, nejlépe český. Pomůže vám totiž všude tam, kde selhávají antibiotika a jiné léky.

  • Jak pomáhá?

    Ničí viry, bakterie, plísně, parazity a působí protizánětlivě. Má antioxidační účinky a posiluje imunitní systém. Využívá se při léčbě sklerózy, cukrovky, akné a astmatu. Upravuje krevní tlak, trávení a vyrovnává hladinu cholesterolu.

  • Co obsahuje?

    Vitaminy A, E, B1, B2, malé množství vitaminu C, minerály – vápník, draslík, jod a hořčík, silné antioxidanty, asi 100 různých sirných sloučenin, ale hlavně aminokyselinu alliin, která se při zpracovávání česneku přeměňuje na zdraví prospěšnou sloučeninu alicin, která je zodpovědná za štiplavou chuť. Najdete v něm polysacharid inulin, takzvané prebiotikum, které prospívá střevní mikroflóře. Pro porovnání: česnek obsahuje 9–16 g inulinu na 100 g porce, cibule jen 1,1–7,5 g na 100 g porce a nejbohatším zdrojem je pak čekanka s 35,7–47,6 g.

  • Dávkování

    Optimální jsou 1–2 stroužky denně, maximálně ale 4 stroužky při potížích. Většímu množství a česneku v syrovém stavu byste se pak měla vyhnout, pokud máte problémy se žlučníkem nebo citlivý žaludek. Vhodná není ani nadměrná konzumace česneku u těhotných a kojících žen (může změnit chuť mléka) a dětem se česnek nedoporučuje podávat do dvou let věku. Při nesnášenlivosti můžete užívat místo toho česnekové tablety, které koupíte v lékárně.

  • Česnekový extrakt na imunitu

    1–2 prolisované stroužky česneku zalijte 200 ml studené převařené vody. Promíchejte a oslaďte 1 lžičkou medu. Preventivně pijte ráno před snídaní po dobu 2 týdnů, pak týden vodu s citronem a poté týden zase česnekový extrakt.

    Extra tip:

    Na zmírnění pachu pomáhá žvýkání lístků máty, petrželové natě nebo vypití sklenice mléka.

  • Sirup proti kašli

    6 stroužků česneku nakrájejte nadrobno a dejte do hrnce s vodou (250 ml) a cukrem (8 lžic). Pozvolna vařte 10 minut. Odstavte z plotny a nechte několik hodin louhovat. Poté sceďte a skladujte v ledničce. Při kašli podávejte 5 ml zhruba 3–6x denně.

    Tip na video: Jak efektivně loupat česnek? 

    Video se připravuje ...
    Česká klasika s Aničkou: Jak loupat česnek

  • Česnekový čaj

    Oloupejte 2 stroužky česneku a 2 cm čerstvého zázvoru. Zalijte je studenou vodou (250 ml) a vařte asi 2 minuty. Poté nechte louhovat 5–8 minut a sceďte. Čaj popíjejte čerstvý a teplý, preventivně jednou denně, při virózách až 3x denně do odeznění potíží.

  • Česnekový olej

    Prolisovaný česnek (10 stroužků) dejte do tmavé sklenice a zalijte 150 ml zastudena lisovaného oleje (česnek musí být zcela ponořen). Uzavřete a nechte alespoň 3 dny uležet. Poté sceďte. Preventivně užívejte 2–3x denně 1 lžičku oleje smíchanou s 1 lžičkou citronové šťávy, nejlépe 20 minut před jídlem.

  • Antivirový elixír bylinkáře Martina Kolára

    250 g česneku propasírujte, zalijte 500 ml 40–50% alkoholu, dobře uzavřete a nechte v temné a chladné místnosti 10 dní. Občas protřepejte. Pak sceďte a přelijte do lahviček s kapátkem. Preventivně jako ochranu před virózami užívejte po dobu jednoho měsíce, a to 20 kapek 3x denně ve sklenici vody před jídlem, citlivější jedinci můžou začít na 5 kapkách 3x denně a postupně navyšovat na plnou dávku.

  • Závěrem: Tip našich babiček

    Rozmačkaný česnek zabalený do gázy přiložte na bradavice nebo hmyzí štípnutí. Zabalený rozpůlený stroužek česneku dejte do bolavého ucha.

    Další články nejen o zdraví naleznete v časopisu Blesk pro ženy. Zakoupit si ho můžete na novinových stáncích nebo na iKiosku ZDE

Autor: Štěpánka Bínová
Klíčová slova:  zdraví, zdraví a nemoci, potraviny
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...