Zapomeňte na vyšší spotřebu tučných jídel během zimy
Ačkoliv si mnozí myslí, že během zimního období mohou jíst, na co mají chuť, protože je na to metabolismus nastavený a tělo se potřebuje „obalit tukem“, aby člověk přežil zimu, rozhodně tomu tak není. Zimní měsíce bývají pro náš organismus těžké. V chladném počasí a po dlouhých týdnech nedostatku světla navíc dostává pořádně zabrat i naše imunita a psychika. Ale žijeme ve 21. století! "Zimy jsou mnohem mírnější a kratší, než byly v minulosti. Doma topíme, svítíme a venku se pohybujeme taky méně než naši předci. Není proto důvod, abychom v zimě častěji konzumovali tučnější jídlo a tělo tak izolovali vůči chladu," tvrdí Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.
Dejte přednost základním hřejivým potravinám
V zimě člověka obvykle přechází chuť na čerstvé saláty a raději zvolí něco hutnějšího, to ovšem neznamená, že má denně obědvat krémové omáčky s knedlíkem a tučným hovězím. "Pocit tepelné pohody v nás dokážou vzbudit všechna jídla, která si tepelně upravíme. Za vhodné suroviny pro přípravu vařených jídel jsou všeobecně považovány obiloviny, luštěniny, rýže, pohanka, jáhly, pórek, cibule, česnek, křen, libové maso a v neposlední řadě ryby. Použít můžete i koření jako skořici, zázvor, hřebíček či tymián," doporučuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí NATURHOUSE a dodává, že v zimních měsících bychom měli konzumovat alespoň jedno teplé jídlo denně, ideálně však dvě.
Jak může vypadat ideální zimní jídelníček podle odborníků?
Co se týká živin, stravování v zimě by se v zásadě nemělo příliš lišit od léta či jakéhokoliv jiného ročního období. Klíčovou roli hraje zejména výběr surovin, jejich úprava, a pak samozřejmě individuální potřeby jednotlivce. Společně s odborníky jsme dali dohromady zajímavé recepty (snídaně, oběd, svačina, večeře), které můžete během chladné zimy zařadit do svého jídelníčku. Jídla jsou chutné, plné živin a navíc vás zahřejí.
Snídaně: Hřejivá ovesná kaše s chilli
Ingredience:
- 50 g ovesných vloček
- 250 ml kokosového mléka
- 1 čajová lžička kakaa
- 1 čajová lžička medu
- špetka chilli
- lyofilizované ovoce
- arašídové máslo • mandle
Postup:
Nejprve v hrnci přiveďte k varu kokosové mléko. Pak přidejte ovesné vločky společně s kakaem a špetkou chilli. Za stálého míchání vařte na nízkém plameni do zhoustnutí. Nakonec přidejte med. Ovesnou kaši podávejte s arašídovým či jiným oříškovým máslem, mandlemi a lyofilizovaným ovocem.
Oběd: Kuřecí prsa na zázvoru a kořenové zelenině
Ingredience:
- 300 g kuřecích prsou
- 500 g kořenové zeleniny
- 50 g zázvoru
- sůl a pepř
Postup:
Do zapékací mísy nakrájejte na kostky nebo hranolky kořenovou zeleninu, nastrouhejte čerstvý zázvor a na takto připravený podklad položte kuřecí prsa. Podlijte troškou vody. Pekáček přetáhněte alobalem a dejte zapékat do trouby na přibližně 35 minut na 160 °C. Pak odkryjte alobal a pečte dozlatova při 180–190 °C.
Svačina: Smoothie se zázvorem
Ingredience:
- 2 pomeranče
- 2 střední mrkve
- cca 1 cm zázvoru
- lžíce cereálií Protein fit 20 %
- kapka citronu
Postup:
Nejprve oloupejte pomeranče a nakrájejte na kousky. Pak oloupejte a nakrájejte mrkev a přidejte k pomerančům. Zázvor oloupejte a nastrouhejte. Přidejte k připravenému ovoci společně s cereáliemi Protein Fit 20 % a kapkou citronu. Vše důkladně rozmixujte.
Večeře: Cuketový nákyp
Ingredience:
- 1 střední cuketa
- 1 svazek ředkviček
- 1 menší cibule
- 3 stroužky česneku
- ½ vaničky tvarohu
- 3–4 bio vejce
- 100 g uvařené quinoi
- 60 g strouhané mozzarelly light
- sůl a pepř dle chuti
- kari dle chuti
- sušená paprika, případně jiné koření dle chuti
Postup:
Cuketu, ředkvičky, cibuli a česnek nastrouhejte najemno, lehce prosolte a nechejte „vypotit“. Mezitím smíchejte ostatní ingredience. Po chvíli ze zeleniny vymačkejte přebytečnou vodu, přidejte do připravené směsi a pořádně promíchejte. Troubu nechejte předehřát na 180 °C. Formu vymažte olivovým olejem, přidejte nákyp a pečte přibližně 40 minut podle toho, jak vysokou vrstvu nákypu máte.