Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

4 tipy, jak poznat kvalitní zubní pastu. Proč byste výběr neměli podceňovat?

Jak správně vybrat zubní pastu? Poradíme vám!
27. ledna 2022 | 06:00

Zubní pasta není pouze prostředkem ke zpříjemnění čištění zubů a osvěžení dechu. Společně se zubním kartáčkem a správnou technikou čištění je ochranou proti zubnímu kazu a chrání i dásně. Druhů zubních past je však mnoho. Které složky v zubních pastách jsou důležité a podle čeho vybírat? 

Proč byste se měli zajímat o složení zubní pasty?

Stejně jako bychom měli zaměřit svou pozornost na složení potravin, které konzumujeme, je důležité hlídat si složení zubní pasty. Pasta obsahující nebezpečné složky ohrožuje nejen ústní dutinu, ale i celkové zdraví člověka. Při čištění zubů je totiž vysoká pravděpodobnost, že značnou část do sebe tělo skrze ústní dutinu vstřebá. "Z hlediska zdraví je proto nejlepší používat zubní pasty, které obsahují přírodní antibakteriální složky a esenciální oleje, které zajišťují dlouhodobou ochranu proti bakteriím a udržují v ústní dutině zdravou bakteriální mikroflóru," říká MDDr. Jana Karbusická, zubní lékařka a odborná garantka značky SPLAT, a dodává, že při používání kvalitní přírodní pasty nehrozí nebezpečí nebo zdravotní potíže, ani když zubní pastu nechtěně pozřete.

Jak rozlišit kvalitní zubní pastu od té nekvalitní?

Kvalitní a z hlediska zdraví bezpečná pasta obsahuje přírodní a bezpečné složky a působí bezpečné procedury. Nenajdete v ní agresivní abraziva, nebezpečná syntetická sladidla, pěnivou látku SLS, syntetická antiseptika ani žádná pojidla, konzervanty či chemické příchutě. Chcete-li odlišit kvalitní zubní pastu od nekvalitní, musíte číst složení jednotlivých past.

Video se připravuje ...
Jak vybrat správný kartáček? Musí být měkký a obyčejný! • VIDEO: Adam Balažovič

1. Do zubní pasty nepatří agresivní abraziva

V kvalitní zubní pastě nenajdete agresivní abraziva neboli brusné látky jako oxid hlinitý, hydroxid hlinitý nebo uhličitan vápenatý, které ničí zubní sklovinu a zvyšují citlivost zubů. "Výrobce, jejichž zubní pasty tyto látky obsahují, sice tvrdí, že abraziva čistí zubní sklovinu a pomáhají odstraňovat zubní plak, ale pokud jsou nevhodné velikosti nebo jsou zastoupena v pastě ve velkém množství, mohou narušovat zubní sklovinu," varuje Ing. Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental specializující se na péči o zuby a ústa.

Zajímavost: Dejte přednost pastě obsahující přírodní abrazivní látky, jako jsou jíly, mořská sůl, kokosový olej či černé uhlí, které jsou zárukou bezpečného odstranění zubního plaku, aniž by zvyšovaly citlivost zubů nebo narušovaly sliznici dutiny ústní.

2. Pozor na syntetická antiseptika

Syntetická antiseptika jako chlorhexidin a triklosan jsou dnes stále běžná v řadě zubních past, i když mohou působit toxicky, narušovat imunitní systém, způsobovat alergie a další reakce. "Chlorhexidin je používán krátkodobě po extrakcích zubů nebo při vážných zánětech dásní. Pokud je součástí zubní pasty, může způsobit například tvorbu šedého odstínu zubní skloviny a narušuje dlouhodobě přirozenou mikroflóru v ústech," varuje zubní lékařka.

3. Zaměřte se na sladidla

Další složkou, na kterou se doporučujeme při výběru zubní pasty zaměřit, jsou nebezpečná syntetická sladidla. Nejčastěji můžete narazit na sacharin, mnohdy ve spojení s aspartamem, který může narušovat střevní mikrobiom. V kvalitních pastách jsou místo těchto složek obsaženy složky jako xylitol, manitol, extrakt ze stévie a sukralóza.

Zajímavost: Zbystřete i v případě, že pasta obsahuje pojidla, konzervanty nebo chemické příchutě. Mezi nezávadné vonné a chuťové složky patří esenciální oleje. Nejčastěji se jedná o esenciální olej z máty peprné, rozmarýnu, mateřídoušky a další.

4. Zubní pasta nemusí pěnit

Málokdo ví, že zubní pasta nemusí bohatě pěnit. Pokud tomu tak je, nejspíš obsahuje nežádoucí SLS – sodium lauryl sulfát. "Pěnivá složka SLS je obsažena nejen ve většině produktů pro ústní hygienu, ale i šamponech, mýdlech a dalších. Pokud je SLS součástí zubní pasty, způsobuje vysušování ústní dutiny, kvůli čemuž jsou ústa zbytečně zatěžována a může docházet ke tvorbě aft nebo popraskaných koutků," varuje Zuzana Heiník Bělová. V kvalitní pastě nejsou syntetická pěnidla vůbec nebo se místo SLS používají jemnější pěnivé látky (například sodium lauryl sarcosinát), které tolik nepění, zato vyčistí zuby šetrně bez zbytečného vysušování sliznice.

A co fluorid v zubní pastě?

Názory na fluorid obsažený v zubních pastách se liší. "Je prokázáno, že fluorid je nejefektivnější prostředek v prevenci proti zubnímu kazu. Dokáže totiž posílit zubní sklovinu vůči sníženému pH v ústech," tvrdí MDDr. Jana Karbusická. Na druhou stranu někteří odborníci tvrdí, že fluorid sodný je toxická látka, která může narušit nervovou, oběhovou či trávicí soustavu. K tomu však zubní lékařka dodává, že aby se tak stalo, musel by člověk pozřít opravdu velké množství pasty s obsahem fluoridu. "Mimo to potřeba využívat výrobky s obsahem fluoridu je pro každého jiná. Pokud řádně čistíme zuby i mezizubní prostory a používáme zubní pasty s obsahem hydroxyapatitu vápníku, fluorid není nutný. Vždy vycházíme ze základního předpokladu, že čistý zub se nekazí," uzavírá MDDr. Jana Karbusická.

Autor: REDAKCE
Video se připravuje ...