Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jak se mění prsa v průběhu let. A víte o nich opravdu všechno?

Jak se mění prsa v průběhu let
25. ledna 2022 | 05:00

Mnoho žen řeší s přibývajícími roky vrásky na obličeji a šediny ve vlasech. Ale ke změnám dochází i jinde na těle. Například prsa procházejí změnami dost razantními. A teď nemyslíme jen to, že podléhají gravitaci. Víte, co se s nimi děje ve dvaceti a co v padesáti?

20+

V tomhle věku jsou prsa pevná a elastická, ale už nyní procházejí řadou změn. Lisa Jacobs, chirurgyně z Johns Hopkins Medicine, říká, že za to mohou hormonální výkyvy. „Mění se tvar postavy i váha, hodně žen v tomto věku drží diety a snaží se hubnout, nebo naopak otěhotní a kila letí nahoru.“ Objevit se mohou také hrbolky nebo bulky. Jde většinou o nezhoubné útvary, které jsou kolem dvaceti let běžné. „Mohou za to mimo jiné menstruační cykly, kdy dochází ke kolísání hormonů,“ říká lékařka. Pokud ale nahmatáte bulku, která bolí, nechte se vyšetřit u lékaře.

30+

Většina žen už má minimálně jedno dítě, takže pokožka prsou může začít povolovat, což souvisí se změnami hmotnosti a objemu prsou – v těhotenství přiberete, po porodu zase zhubnete. Objem prsou také kolísá během dne kvůli kojení. Lékaři se shodují, že je důležité o ňadra v této době pečovat. Používejte zpevňující krémy nebo oleje, které jim dodají pružnost. Cvičení a lehké posilování určitě také neuškodí. Nezapomínejte ani na kvalitní podprsenku. V těhotenství se vám také mohou zvětšit bradavky a okolní dvorce, které se po skončení kojení nemusí zmenšit do původního stavu. Normální je také to, že bradavky zůstávají tmavší, než jste byla zvyklá.

Video se připravuje ...
Špatný obvod i nastavená ramínka: Tyhle chyby už neudělám! • VIDEO: Petr Cífka/BPŽ

40+

Tvorba hormonu estrogenu se v těle snižuje. Vaše prsa procházejí takzvanou involucí, kdy se prsní tkáň začíná proměňovat v tuk, který je měkčí. Pevnost a pružnost už nebudou takové jako ve dvaceti. Ani pravidelné cvičení a posilování nebudou mít tak rychlý viditelný účinek, hlavně pokud máte větší velikost. Je to jednoduchá rovnice – čím větší prsa, tím rychleji se začnou prověšovat. V tomto věku určitě nepodceňujte pravidelné samovyšetření. Nezapomínejte na kvalitní kosmetiku, která bude vašim ňadrům vracet pevnost.

50+

Po padesátce můžete být trochu překvapena tím, že se vám rozšíří hrudní koš. Velikost prsou se vám ale nezvětší, tedy pokud výrazně nepřiberete. Budete si ale muset pořídit podprsenky s větším objemem. Vaše nejlepší kamarádka by měla být dobře padnoucí podprsenka. V tomto věku kolagen neúprosně mizí, proto nic nezkazíte, když budete pokožku prsou a dekoltu ošetřovat speciálními přípravky na zpevnění. Od 45. roku vám pojišťovna hradí vyšetření na mamografu, nestyďte se a choďte na něj.

Co jste možná o prsou nevěděla

  • Které je větší?

Říká se, že žádná prsa nejsou stoprocentně symetrická. Mohou mít trochu jiný tvar a jedno bývá nepatrně větší. U 65 % žen je větší to levé.

  • Velikost se mění

Každý měsíc se může velikost vašich prsou změnit až o jednu velikost. Prsa se zvětšují během menstruace, ale také během sexuálního vzrušení.

  • Kojení

V tomto případě vůbec nezáleží na velikosti. Mateřské mléko se vytváří v prsou velikosti A i G.

  • Průměrná váha

Jedno prso průměrně váží 499 gramů, a to podle americké studie pro magazín Marie Claire. V prsou je ukryto 4–5 % z celkového množství tělesného tuku.

  • Rekord

Majitelka největších prsou v historii má obvod hrudníku 178 cm, což je možná víc než vaše výška. Jmenuje se Annie Hawkins-Turner a je zapsána v Guinnessově knize rekordů. Prsa jí ale moc radost nedělají, váží dohromady téměř 50 kg.

  • Zvětšují se

V roce 2007 byla nejprodávanější velikost podprsenky 80C, teď je to 85D. Je ale otázka, jestli si většina nakupujících umí vybrat tu správnou velikost.

Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle Blesk pro ženy, které je právě v prodeji. Můžete si zakoupit předplatné v našem iKiosku přímo zde!

Autor: redakce dama.cz
Video se připravuje ...