Nebojte se, drastickými dietami vás mučit nebudeme. Sice se zaměříme na zdravější stránku stravování, avšak s chutí, a to doslova! Protože si pochutnáte, to vám garantujeme.
Proč potřebujeme tuky
Proč se z tuků stal takový strašák? Především v dietách jsou vnímány jako červeně blikající vykřičník, avšak není nutné se jich bát, jen je potřeba vědět, které z nich můžeme s čistým svědomím do jídelníčku zařadit.
Tuky jsou nepostradatelné pro naše zdraví, jelikož vstřebávají vitaminy A, D, E a K, tolik důležité pro naše tělo. Měly by představovat zhruba 30 % denního energetického příjmu a ani v těch nejpřísnějších dietách by se tato hranice neměla pohybovat pod 20 %. Je však důležité vědět, jaké jsou pro naše tělo prospěšné a v jakém měřítku je přijímat.
Živočišné, nebo rostlinné tuky? A v jakém poměru?
Dle výživových doporučení by rostlinné tuky, které obsahují nenasycené mastné kyseliny, měly převažovat nad živočišnými, a to v poměru 3:1. Nasycené mastné kyseliny, které jsou právě obsaženy v živočišných tucích, zvyšují hladinu cholesterolu, a zároveň jsou tak podnětem pro kardiovaskulární onemocnění. Proto se zaměřte na zdravé tuky!
Co zařadit na nákupní seznam?
Mějte tuky pod kontrolou, a tak v obchodu sáhněte po zdravější alternativě. Místo sádla či másla přidejte do košíku rostlinné oleje nebo kvalitní margaríny. Tučné maso a masné výrobky nahraďte rybami, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Pochutnáte si na tuňákovi, lososu, makrele nebo tresce, které jsou synonymem prevence před infarktem, mrtvicí či trombózou. A když vás přepadne mlsná? Místo sladkostí a zákusků pravidelně zařaďte do svého jídelníčku oříšky a semínka. Pokud však nespěcháte a máte čas na přípravu zdravé svačinky, dopřejte si avokádo.
Co na to odborník?
„Při výběru živočišných bílkovin je vhodné volit potraviny s nižším obsahem tuku. Konkrétně se jedná o maso, které byste měli vybírat libové, a z tučných druhů vybírejte pouze ryby, jako je například losos. Ten obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které mimo jiné u žen podporují hormonální zdraví. Tuky pak následně doplňte do jídelníčku ve formě kvalitních olejů, semínek, ořechů nebo avokáda,“ radí výživová poradkyně a osobní trenérka Veronika Duží. A právě avokádem vám nyní uděláme radost.
Zdravá večeře či oběd s avokádem podle výživové poradkyně Veroniky Duží
Připravte salát, který vykouzlíte do pár minut! Na jednu porci smíchejte ½ avokáda s 50 g celozrnných či kukuřičných těstovin, 100 g tuňáka ve vlastní šťávě, 100 g cherry rajčat a 2 lžíce kukuřice.
Z avokáda připravíte i svačinu
Na tu budete potřebovat 1 avokádo, 100 g Ramy máslové, 1–2 stroužky česneku, citron na vymačkání, cherry rajčata, pepř a sůl. Avokádo rozpulte, vyjměte pecku, zbavte ho slupky a vidličkou při zakápnutí citronem rozmačkejte. Přidejte margarín, rajčata, česnek a promíchejte. Dle chuti pak dosolte a opepřete. Podávejte na celozrnném chlebu či knäckebrotu. Dobrou chuť!
TIP NA VIDEO: Vyzkoušejte pomazánku z avokáda s lučinou