Chytrý dietní plán 2022: Každý měsíc kilo dole jako Julia Roberts!

  • Chytrý dietní plán 2022: Každý měsíc kilo dole jako Julia Roberts!
    7. ledna  2022 
     06:00

    Velká hvězda filmového plátna Julia Roberts jednou řekla, že velkých pokroků se dá snadno docílit malými krůčky. Narážela tak na svůj vlastní, tehdy ne úplně vyvážený životní styl, který ji vyčerpával. Nechala si tedy poradit od odborníků. Staly se tři věci: rady vzala vážně, začala je dodržovat a řídila se jimi pravidelně. Díky tomu vypadá perfektně. Pojďme to spolu v novém roce zkusit taky. Náš plán pro rok 2022 stojí na odlehčovacích SOS dnech, které si jednou až dvakrát týdně zařadíme do svých týdenních plánů. SOS dny budou kompenzovat naše hříchy v jídle, v nedostatku pohybu, prostě ve všem, v čem běžně v průběhu měsíců hřešíme. K tomu přidáváme tipy na cvičení a dietní svačinky.

  • Leden, únor, březen – ovoce proti stresu

    Ovoce odbourá stres a kila navíc
    Autor: istock.com

    SOS odlehčovací den: Ovoce nám pomůže odbourat stres

    V prvním čtvrtletí roku po mnoha přejídáních a po svátcích potřebuje tělo důležité vitaminy a enzymy. Obojí dokáže tělu dodat zejména ananas. Je třeba ho ale sníst větší množství. V našich SOS dnech si ho musíme dopřát až 1,5 kilo za 24 hodin.

    Po probuzení: Vypijeme 100 ml ananasové šťávy rozředěné 50 ml vody a bez cukru, do ní přidáme polévkovou lžíci šťávy z citronu. Hned po ránu je dobré si také připravit ovocný salát na celý den. Na kostky si nakrájíme celý ananas, jednu nebo dvě papáje a jedno mango. Přidáme šťávu z granátového jablka a šťávu z jedné limetky.

    Snídaně: 200 g salátu.

    Oběd: 400 g salátu smícháme se 400 g nízkotučného jogurtu.

    Večeře: 200 g salátu posypeme 20 g posekaných vlašských ořechů.

    Nápoje během dne: Popíjíme vodu se šťávou z limetky, neslazený ovocný nebo bylinkový čaj podle chuti, vše v libovolném množství.

    Tip na cvičení: Posilujeme paže

    V zimě se moc nepohybujeme, svaly ochabují, proto je potřeba je trochu posílit a zpevnit. Pravidelný trénink s činkami, v našem případě s lahvemi s vodou, pomáhá poměrně rychle i nárůstu svalové hmoty. Postavíme se rovně, nohy rozložíme na šířku ramen od sebe, kolena lehce pokrčená. S 1,5litrovou PET lahví s vodou v každé ruce zvedneme lokty v pravém úhlu do výšky ramen a krátce je v této poloze přidržíme. Ruce ve výši ramen spojíme tak, aby se lahve dotkly, a paže znovu rozevřeme. Opakujeme pětkrát. Poté paže dáme dolů podél těla do výchozí polohy. Celé cvičení potom desetkrát opakujeme.

    Dietní svačinka: Horký čaj

    Pokud každý den vypijeme tři až čtyři šálky čaje, spálíme díky tomu víc tuku. Bioaktivní látky se nacházejí především v zeleném nebo černém čaji. Má to i skvělý vedlejší účinek: teplo a aroma čajů nás uklidní a příjemně naladí. Vůně zeleného čaje příznivě působí při bolestech kloubů.

    Video se připravuje ...
    Za dva měsíce dohromady 23 kilo dole! Tahle dieta opravdu funguje • VIDEO: BPŽ_Kristina Juřicová

     

  • Duben, květen, červen – rýže na odvodnění

    Rýže odvede přebytečnou vodu
    Autor: istock.com

    SOS odlehčovací den:  Rýže odvede přebytečnou vodu

    Hodně z nás má potíže se zadržováním vody, a tím i kily navíc. Zbavit se nadbytečné vody i tuků současně se dá pomocí kvalitní, celozrnné rýže. Má málo kalorií a spoustu draslíku, který má odvodňovací účinky. Na sezonu plavek tak budeme lépe připravené. Při dodržení postupů se dá za jeden SOS den shodit až kilogram.

    Po probuzení: Uvaříme si celozrnnou rýži. Jeden hrnek rýže zalijeme dvěma hrnky vody a pomalu vaříme pod pokličkou, dokud se voda nevypaří.

    Snídaně: Dáme si 100 g vařené rýže posypané jen mletou skořicí.

    Oběd: Připravíme si jednoduché rizoto – 200 g rýže smícháme s 500 g dušené zeleniny podle vlastního výběru.

    Večeře: Zbylou, ráno uvařenou rýži smícháme s čerstvými bylinkami.

    Nápoje během dne: Voda s čerstvým zázvorem, bylinkové čaje, káva bez mléka a cukru, trocha čistého vývaru.

    Tip na cvičení: Posilujeme břicho

    Aby nám nevadily problémové partie, musíme něco udělat pro zpevnění břišních partií. Zkusíme klasické sedy a lehy. Lehneme si na záda a nohy pokrčíme v kolenou. Chodidla a stehna jsou od sebe na šířku pánve. Celou plochou chodidel se dotýkáme země, záda jsou přitisknutá k podložce. Ruce máme spojené za hlavou. Pomalu zvedáme trup, začínáme hlavou, poté rameny a lopatkami, nohy zůstávají pořád celou plochou na podložce. Opakujeme tři- až šestkrát.

    Dietní svačinka: Jahody s pomerančem

    Jahody mají skvělý účinek proti špíčkům. Navíc jsou lahodné, mají minimum kalorií a z 90 procent jsou tvořeny vodou. Na svačinu si jich rozpůlíme 150 gramů a polijeme je šťávou z pomeranče.

  • Červenec, srpen, září – zelenina spálí tuky

    Zelenina posílí spalování tuků
    Autor: istock.com

    SOS odlehčovací den: Zelenina posílí spalování tuků

    V létě je třeba využít dostatku čerstvé zeleniny. Pro zdraví a štíhlou linii odborníci radí jíst ji nejlépe syrovou, abychom nepřišli o žádné vitaminy ani jiné biologicky cenné látky. Syrová zelenina posiluje spalování tuků, takže se skvěle hodí i při redukčním jídelníčku.

    Po probuzení: Vypijeme 200 ml vody se šťávou z poloviny citronu.

    Snídaně: Dáme si do misky 200 g strouhané mrkve s jednou lžičkou olivového oleje, šťávou z půlky citronu.

    Oběd: Dopřejeme si velkou porci míchaného salátu ze syrové zeleniny podle chuti (paprika, rajčata, okurky, cibule). Dochutíme olivovým olejem a pokapeme citronovou šťávou.

    Večeře: Můžeme si dát totéž, co v poledne, ale salát můžeme dochutit něčím jiným – například dvěma lžícemi nízkotučného jogurtu nebo trochou balsamikového octa.

    Nápoje: Popíjíme čerstvé zeleninové šťávy, čistou vodu, neochucené minerálky.

    Tip na cvičení: Plaveme „nasucho“

    V létě je pro postavu a její formování nejlepším cvičením plavání. Za půl hodiny při něm spálíte 140 kalorií a perfektně zpevníte nohy a hýždě. Pokud nemáte šanci si zaplavat venku nebo někde v bazénu, zkuste plavecké cvičení doma na podlaze. Lehněte si na břicho, ruce natáhněte dopředu, narovnané nohy zvedněte nahoru a lehce zvedněte i hlavu. Pomalu a střídavě zvedejte levou paži a pravou nohu a levou nohu a pravou paži. Opakujte nejméně patnáctkrát na každou stranu.

    Dietní svačinka: Řecký jogurt s ovocem

    Díky technologii přípravy má řecký jogurt podobnou konzistenci jako zmrzlina. Obsahuje mnoho cenných bílkovin. Přitom nezvedá hladinu cukru v krvi a zlepšuje trávení. My zvolíme odtučněný řecký jogurt, do kterého nasypeme pokrájené ovoce. Díky tomu získáme i vitaminy, zejména „céčko“ pro lepší spalování tuků.

    Video se připravuje ...
    Kila pod kontrolou: Novoroční hubnutí a změny životního stylu • VIDEO: Filip Kopecký/Blesk pro ženy

  • Říjen, listopad, prosinec – brambory pro látkovou výměnu

    Brambory urychlí látkovou výměnu
    Autor: istock.com

    SOS odlehčovací den: Brambory urychlí látkovou výměnu

    V zimě se vždy hubne hůře. Proto během SOS dnů využijeme brambory. Ty nám dodají komplexní uhlohydráty. Zkombinujeme je s bílkovinami, v tomto případě s tvarohem. Metabolismus tak rozběhneme na plné obrátky. Výsledek? Tuk se nám nezačne hromadit ve tkáních a my nebudeme na jaře vyděšeně stát před zrcadlem a vymýšlet drastické diety.

    Po probuzení: Po malých doušcích vypijeme 200 ml vlažné vody.

    Snídaně: Dáme si 200 g nízkotučného tvarohu, do kterého přímícháme 100 g mraženého bobulovitého ovoce.

    Oběd: Tentokrát smícháme 150 g nízkotučného tvarohu s 50 ml vody, 1 čajovou lžičkou olivového oleje a hrstí nasekané petrželky a pažitky. Směs smícháme s 300 g uvařených brambor.

    Večeře: Dáme si totéž, co k obědu, s malou obměnou – na brambory dáme tvaroh smíchaný s hrstí posekané bazalky.

    Nápoje: Popíjíme dva až tři litry během dne, vhodný je bazalkový čaj. Polévkovou lžíci listů spaříme 200 ml vody a necháme 10 minut louhovat.

     

    Další zajímavé články najdete v lednovém čísle Blesk zdraví, které je právě na stáncích! Pořídit si ho můžete i v našem iKiosku přímo ZDE!

/
Autor: sia

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji