Čtyři zásadní chyby při amatérských dietách. Proč nejste v hubnutí úspěšní?

Čtyři zásadní chyby při amatérských dietách. Proč nejste v hubnutí úspěšní?
8. března  2021 
 06:00

Hubnutí je věčné téma. V nejnovějším dílu pořadu Rozum v troubě na Mall.tv se výživový odborník Petr Havlíček věnuje nejrůznějším chybám, které děláme při dietách. Pokud ale očekáváte doporučení a praktické rady, pak se nedočkáte. Největší chybou je totiž honba za cílem. Jakmile ho dosáhnete, polevíte a začnete znovu tloustnout. Přijměte to, že cesta je cíl, a tou cestou je péče o své tělo, zdraví a duševní pohodu.

Dotaz pro Petra Havlíčka zněl: „Jaké jsou hlavní chyby, kterých se lidé dopouštějí při amatérských dietách, a jak jim mohou předejít?" Neočekávejte nesmyslné rady jako nesmět jíst po sedmnácté večerní, zákaz konzumace ovoce v odpoledních hodinách a další mýty, které kolují po internetu. Hlavní chybou je nepochopení a honba za nějakým cílem, jako je hubnutí do plavek, svatebních šatů apod. Po dosažení cíle totiž motivace velice rychle mizí a vy se automaticky vracíte k původnímu režimu. 

„Prvním zásadním předpokladem, abych neudělal chybu, je to, že cílem není těch pět či deset kilo, ale cílem je ta cesta," tvrdí Petr Havlíček. Proces starání se o sebe vás musí bavit a ve chvíli, kdy si vybudujete zdravý vztah k sobě, pak nebudete páchat žádné zásadní chyby. Druhým úskalím bývá, že podlehnete nějakému emotivnímu příběhu, který jste se dočetli na internetu, a i když může být pravdivý, neznamená to, že bude stejný postup platit i na vás. Nesnažte se být stejní jako někdo jiný. Vaše podstata je úplně jiná.

Třetí nejčastější chybou bývá podlehnutí trendy komerčním dietním systémům, které nabízí lákavý výsledek. To se totiž často pojí s rčením: „Rychle nabyl, rychle pozbyl." Vyberete si tím pouze bič, který vás rychle dožene k cíli, ale následně se automaticky vrátíte zpět do zajetých kolejí. „Čtvrtou chybou je myšlenka, že naše postava, naše množství tělesného tuku závisí čistě jenom na tom, co jíme a kolik toho sníme," tvrdí Petr Havlíček. To je scestná idea! Na váhu a fyzickou i mentální kondici má vliv celá řada aspektů, jako jsou pohyb, psychika, odpočinek, spánek, vztah sám k sobě, genetika atd. Nesoustřeďte se proto jen na oblast stravování. Výživou nespravíte úplně všechno!

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji