Jak trvale zhubnout a netrápit se? Jde to, a navíc bez diety!

3. května  2021 
 06:00

Zhubnout bez diety? Ono to vážně jde? Pokud se tomu divíte, pak jste nepochopili komplexní problematiku trvalého zeštíhlení a zdravého stylu života. V něm totiž hrají nejzásadnější roli spánek, dostatek celodenního pohybu, mentální hygiena, práce s emocemi a se stresem a samozřejmě i stravování. Jde ale v podstatě o to, správně si vybírat, a ne se drtit zbytečnými omezeními, která jednou stejně musí skončit a na která pak navazuje zpravidla přejídání. Zastavte už projednou ten kolotoč diet!

„My máme pořád v těch hlavách nakódováno, že když chci zhubnout, musím se soustředit jen na to jídlo a musím dodržovat nějakou specifickou dietu. A těch diet je dneska celá řada," říká výživový specialista Petr Havlíček v pořadu Rozum v troubě na Mall.tv. Tou nejznámější dietou je keto dieta. Ovšem právě tento přístup k hubnutí je důkazem toho, že jste nepochopili podstatu zdravého životního stylu. Trvalé zhubnutí totiž nezasahuje jen do výživy, ale zahrnuje další aspekty, které nás výrazně ovlivňují.

V pomyslné pyramidě priorit je nejzásadnějším aspektem hubnutí kvalitní spánek. „Pokud nebudeme dostatečně spát, kvalitně spát, tak se nám zhubnout nepovede," tvrdí přesvědčivě Petr Havlíček. Druhým zásadním bodem je dostatek pohybu, a to nejen toho cíleného, ale i toho běžného. Snažte se proto sezení každých třicet minut přerušovat chůzí. Dlouhodobé nepřerušované sezení má totiž zásadní vliv nejen na fyzické, ale i psychické zdraví. Zapomínat byste neměli ani na práci s psychikou a pudy. „To jsou dvě věci, které výrazně ovlivňují naše stravování," připomíná Petr Havlíček a upozorňuje na to, že pokud je nebudete mít pod kontrolou, pak se vám zhubnout nepodaří. Snažte se také zbavit se stresu a více odpočívat. 

Pokud budete s těmito zásadními aspekty zdravého životního stylu správně pracovat, pak se můžete zaměřit i na správné stravování, které je založeno na kvalitních potravinách, jejich vhodné tepelné úpravě a také na celkovém energetickém příjmu. „Když chci zhubnout, musím mít svůj energetický příjem nižší než výdej," tvrdí Petr Havlíček, který ale zároveň nelpí na přesném počítání kalorií. Dostanete-li pod kontrolu svůj životní styl, nemusíte dodržovat žádnou specifickou dietu, která bývá zpravidla jen jakýmsi během na krátkou vzdálenost. Po dietě totiž velice často sklouznete k přejídání, a tím i k návratu na původní, ne-li vyšší váhu. 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji