5 zdravých večeří bez masa, které vás zasytí

  • 5 zdravých večeří bez masa, které vás zasytí
    19. května  2021 
     06:00

    Snažíte se omezit konzumaci masa? Pak oceníte tipy na vegetariánská jídla, která si můžete připravit k obědu, ale i večeři. Zapomeňte na saláty jen o zelenině. I bezmasá strava může být pestrá a chutná. Vyhledávejte bílkoviny v luštěninách, sýrech nebo rostlinných náhradách a vaše tělo nebude strádat ohledně důležitých živin. Navíc se budete cítit dostatečně sytí, a tak nebudete loudit něco sladkého.

    Máte rádi pizzu, tortilly, burger nebo fandíte asijské kuchyni? Každý si najde to své!

  • Pizza z dvouzrnkové mouky

    Autor: istock.com

    Suroviny na 1 pizzu:

    Na obložení:

    • 150 g passaty
    • 1 lžička provensálských bylinek
    • špetka soli
    • 2 větší žampiony
    • šunka
    • mozzarella

    Postup:

    Těsto nasypejte do mísy a uprostřed udělejte důlek. Rozdrobte do něj droždí a přidejte špetku cukru. Zalijte asi 2–3 lžícemi teplé vody. Promíchejte vidličkou. Mísu zakryjte utěrkou a nechte 15 minut na teplém místě. Přidejte větší špetku soli, olej a vodu a zpracujte těsto. Nechte hodinu kynout pod utěrkou na teplém místě. 

    Troubu předehřejte na 220 °C a vložte dovnitř plech. Připravte si pečicí papír. Těsto propracujte a vyklopte na papír. Rukama vytvarujte rovnoměrně silnou placku. Passatu promíchejte s bylinkami a pizzu potřete. Nechte volné pouze kraje. Šunku i mozzarellu natrhejte na drobné kousky. Žampiony nakrájejte na tenké plátky. Pizzu ingrediencemi posypejte. Velice opatrně vyndejte rozpálený plech z trouby a rychle přesuňte pečicí papír s pizzou na plech. Pečte 15 minut.

     

  • Tofu v arašídové omáčce

    Autor: istock.com

    Na 3 porce bude potřeba:

    • 1 balení (180–200 g) tofu bílého
    • 1/2 brokolice
    • 1/2 pak-choi
    • 1 červená paprika
    • 100 g cherry rajčat
    • 200 ml kokosového mléka
    • 1 lžička žluté curry pasty, popř. curry koření
    • 1 lžička sójové omáčky
    • 2 lžíce arašídového másla
    • 1 lžíce olivového oleje
    • sůl

    Postup: 

    Na pánvi rozehřejte olej a zprudka orestujte zeleninu spolu s kostkami nakrájeného tofu. Následně přidejte curry pastu, popř. koření a sójovou omáčku. Jakmile bude zelenina měkká, přilijte kokosové mléko, přidejte arašídové máslo a vařte pár minut. Osolte dle potřeby a podávejte s jasmínovou rýží.

  • Domácí tortilly plněné cuketou a sýrem

    Suroviny na 8 až 9 ks tortill:

    • 250 g hladké pšeničné bio mouky PROBIO – můžete namíchat světlou s celozrnnou pšeničnou jemně mletou 1:1
    • ½ lžičky soli
    • 60 g olivového oleje Biolinie
    • 140 ml horké vody

    Suroviny na naplnění všech 9 tortill:

    • 3 lžíce rostlinného oleje
    • 2 větší cibule
    • 5 stroužků česneku
    • 1,5 kg cukety
    • sůl dle potřeby
    • 2–3 lžičky tymiánu
    • 2–3 lžičky oregana
    • 200 g balkánského sýru

    Postup:

    Mouku promíchejte se solí a dejte ji do mísy. Zalijte olejem a horkou vodou. Začněte zpracovávat těsto. Přendejte těsto na pracovní plochu a důkladně propracovávejte pár minut. 

    Těsto rozdělte na 8 až 9 kousků podle velikosti pánve. Z těsta vyválejte velice tenké placky. Během vyvalování těsto hodně podsypávejte, aby se nepřichytilo. Tenké, průsvitné těsto vkládejte na rozpálenou pánev a cca 20 až 30 sekund opékejte z obou stran. Poté přendejte na utěrku, zabalte a přiklopte poklicí. Takto pokračujte se všemi plackami.

    Ve větším hrnci rozehřejte olej. Cibuli opékejte dozlatova. Česnek prolisujte a přidejte k cibuli. Krátce opékejte. Cuketu nastrouhejte nahrubo a vložte do hrnce, osolte, přidejte bylinky a za občasného míchání duste, dokud se nevypaří tekutina. Do náplně rozdrobte sýr a naplňte tortilly.

  • Cizrnový burger s guacamole

    Autor: istock.com

    Na 4 porce bude potřeba:

    • 1 plechovka cizrny
    • cca 100 g strouhanky (z celozrnného pečiva)
    • 1 vejce
    • 1 stroužek česneku
    • sůl, pepř, kmín, červená paprika a kurkuma
    • čerstvá petrželka

    Na guacamole:

    • 1 avokádo (rozmačkat)
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • sůl, pepř a chilli 

    Postup:

    Cizrnu zlehka rozmixujte, aby v ní zůstaly kousky, a smíchejte ji se všemi surovinami. Směs dejte na hodinu do lednice, aby se s ní lépe pracovalo. Následně vypracujte placky o výšce cca 2 cm a smažte je na řepkovém oleji.

    Housku rozřízněte, opečte nasucho na pánvi, potřete guacamole, přidejte zeleninu a nakonec cizrnovou placku.

  •  Salát z červené pšenice

    Na 4 porce bude potřeba:

    • 250 g červené bio pšenice PROBIO, popř. bulgur nebo kroupy
    • olivový olej
    • 1 plechovka bílých sterilovaných máslových fazolí
    • ½ hlávky ledového salátu
    • 2 střední rajčata
    • 2 střední mrkve
    • ½ salátové okurky
    • 1 paprika
    • čerstvé nebo sušené bylinky
    • na dochucení jablečný ocet a sůl 

    Postup:

    Pšenici uvařte dle návodu, poté nechte ještě chvíli dojít. Mezitím si připravte zeleninu. Vychladlou pšenici, zeleninu a fazole důkladně promíchejte, osolte a dochuťte olejem, vinným octem a bylinkami. Nechte chvíli odležet a podávejte.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji