- 19. května 2021 06:00
Snažíte se omezit konzumaci masa? Pak oceníte tipy na vegetariánská jídla, která si můžete připravit k obědu, ale i večeři. Zapomeňte na saláty jen o zelenině. I bezmasá strava může být pestrá a chutná. Vyhledávejte bílkoviny v luštěninách, sýrech nebo rostlinných náhradách a vaše tělo nebude strádat ohledně důležitých živin. Navíc se budete cítit dostatečně sytí, a tak nebudete loudit něco sladkého.
Máte rádi pizzu, tortilly, burger nebo fandíte asijské kuchyni? Každý si najde to své!
Pizza z dvouzrnkové mouky
Autor: istock.comSuroviny na 1 pizzu:
- 250 g bio celozrnné mouky z dvouzrnky PROBIO
- 20 g droždí
- špetka cukru
- větší špetka soli
- 1 lžíce olivového oleje Biolinie
- 120 ml teplé vody
Na obložení:
- 150 g passaty
- 1 lžička provensálských bylinek
- špetka soli
- 2 větší žampiony
- šunka
- mozzarella
Postup:
Těsto nasypejte do mísy a uprostřed udělejte důlek. Rozdrobte do něj droždí a přidejte špetku cukru. Zalijte asi 2–3 lžícemi teplé vody. Promíchejte vidličkou. Mísu zakryjte utěrkou a nechte 15 minut na teplém místě. Přidejte větší špetku soli, olej a vodu a zpracujte těsto. Nechte hodinu kynout pod utěrkou na teplém místě.
Troubu předehřejte na 220 °C a vložte dovnitř plech. Připravte si pečicí papír. Těsto propracujte a vyklopte na papír. Rukama vytvarujte rovnoměrně silnou placku. Passatu promíchejte s bylinkami a pizzu potřete. Nechte volné pouze kraje. Šunku i mozzarellu natrhejte na drobné kousky. Žampiony nakrájejte na tenké plátky. Pizzu ingrediencemi posypejte. Velice opatrně vyndejte rozpálený plech z trouby a rychle přesuňte pečicí papír s pizzou na plech. Pečte 15 minut.
Tofu v arašídové omáčce
Autor: istock.comNa 3 porce bude potřeba:
- 1 balení (180–200 g) tofu bílého
- 1/2 brokolice
- 1/2 pak-choi
- 1 červená paprika
- 100 g cherry rajčat
- 200 ml kokosového mléka
- 1 lžička žluté curry pasty, popř. curry koření
- 1 lžička sójové omáčky
- 2 lžíce arašídového másla
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
Postup:
Na pánvi rozehřejte olej a zprudka orestujte zeleninu spolu s kostkami nakrájeného tofu. Následně přidejte curry pastu, popř. koření a sójovou omáčku. Jakmile bude zelenina měkká, přilijte kokosové mléko, přidejte arašídové máslo a vařte pár minut. Osolte dle potřeby a podávejte s jasmínovou rýží.
Domácí tortilly plněné cuketou a sýrem
Suroviny na 8 až 9 ks tortill:
- 250 g hladké pšeničné bio mouky PROBIO – můžete namíchat světlou s celozrnnou pšeničnou jemně mletou 1:1
- ½ lžičky soli
- 60 g olivového oleje Biolinie
- 140 ml horké vody
Suroviny na naplnění všech 9 tortill:
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 2 větší cibule
- 5 stroužků česneku
- 1,5 kg cukety
- sůl dle potřeby
- 2–3 lžičky tymiánu
- 2–3 lžičky oregana
- 200 g balkánského sýru
Postup:
Mouku promíchejte se solí a dejte ji do mísy. Zalijte olejem a horkou vodou. Začněte zpracovávat těsto. Přendejte těsto na pracovní plochu a důkladně propracovávejte pár minut.
Těsto rozdělte na 8 až 9 kousků podle velikosti pánve. Z těsta vyválejte velice tenké placky. Během vyvalování těsto hodně podsypávejte, aby se nepřichytilo. Tenké, průsvitné těsto vkládejte na rozpálenou pánev a cca 20 až 30 sekund opékejte z obou stran. Poté přendejte na utěrku, zabalte a přiklopte poklicí. Takto pokračujte se všemi plackami.
Ve větším hrnci rozehřejte olej. Cibuli opékejte dozlatova. Česnek prolisujte a přidejte k cibuli. Krátce opékejte. Cuketu nastrouhejte nahrubo a vložte do hrnce, osolte, přidejte bylinky a za občasného míchání duste, dokud se nevypaří tekutina. Do náplně rozdrobte sýr a naplňte tortilly.
Cizrnový burger s guacamole
Autor: istock.comNa 4 porce bude potřeba:
- 1 plechovka cizrny
- cca 100 g strouhanky (z celozrnného pečiva)
- 1 vejce
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř, kmín, červená paprika a kurkuma
- čerstvá petrželka
Na guacamole:
- 1 avokádo (rozmačkat)
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl, pepř a chilli
Postup:
Cizrnu zlehka rozmixujte, aby v ní zůstaly kousky, a smíchejte ji se všemi surovinami. Směs dejte na hodinu do lednice, aby se s ní lépe pracovalo. Následně vypracujte placky o výšce cca 2 cm a smažte je na řepkovém oleji.
Housku rozřízněte, opečte nasucho na pánvi, potřete guacamole, přidejte zeleninu a nakonec cizrnovou placku.
Salát z červené pšenice
Na 4 porce bude potřeba:
- 250 g červené bio pšenice PROBIO, popř. bulgur nebo kroupy
- olivový olej
- 1 plechovka bílých sterilovaných máslových fazolí
- ½ hlávky ledového salátu
- 2 střední rajčata
- 2 střední mrkve
- ½ salátové okurky
- 1 paprika
- čerstvé nebo sušené bylinky
- na dochucení jablečný ocet a sůl
Postup:
Pšenici uvařte dle návodu, poté nechte ještě chvíli dojít. Mezitím si připravte zeleninu. Vychladlou pšenici, zeleninu a fazole důkladně promíchejte, osolte a dochuťte olejem, vinným octem a bylinkami. Nechte chvíli odležet a podávejte.
/
Klíčová slova: