Už to víme! Jak poznáte, že skutečně potřebujete zhubnout?

  • Už to víme! Jak poznáte, že skutečně potřebujete zhubnout?
    12. března  2021 
     06:00

    Snad každý z nás sleduje svou hmotnost. Někdo s tím něco dělá, jiný jen mávne rukou. Kde je hranice mezi tím, co chceme, a tím, co je opravdu nutné?

    „Jsem tlustá, že to je hrůza,“ sdělila mi kamarádka Simona. A já jen koukala. Simoně je přes padesát a je kočka. Nikdy by mě nenapadlo, že právě ona bude muset držet krabičkovou dietu. „Mám břicho, které jsem nikdy takhle velké neměla,“ popisovala mi dál. Dobře, asi ano. Zná přece své tělo a ví, že se změnilo. Přestože ji vídám v přiléhavých věcech, nikdy jsem si nevšimla, že by hubnutí potřebovala. A tak jsme si jednoho večera jen tak udělaly test BMI (body mass index). Výpočtem zjistíte, jak si vaše hmotnost stojí vůči výšce. Zda jste v normálu, máte podváhu, nadváhu či obezitu. A jaké další znaky vás upozorní?

  • Metr a chytrá váha

    Možná si říkáte, že pohled do zrcadla stačí. Ano, jistě. Ale znáte ty věčné dietářky, které ač už jsou dávno štíhlé, se stále vidí tlusté? A může to být i jinak. Pár kilo navíc totiž nemusí nutně znamenat, že se musíte stresovat dietou. Nejspolehlivějším ukazatelem je chytrá váha – nebo metr a kalkulačka. Všechny tyto ukazatele vám dají odpověď, ale jen obecnou.

  • Jste často nemocná

    hubnutí
    Autor: istock.cz

    Chytnete každou nemoc, která letí kolem? Vaše imunita je na tom bídně. A jedním z faktorů, které ji oslabují, je nadváha i podvýživa. Tělo je celkově oslabené a nemá sílu se bránit vnějším faktorům. Není teď zrovna vhodná doba, abyste to podceňovala. Snažte se být zdravá, cest k tomu vede spousta, nejlepší je poradit se s odborníkem, a to od praktického lékaře přes terapeuta čínské medicíny až po nutričního specialistu. Jídlo je přece váš pohon, je potřeba, aby tedy bylo kvalitní.

  • Podrobné vyšetření

    Jestli chcete skutečně znát přesné složení svého těla, je nejlepší zajít za výživovým poradcem, který je vám schopen určit na různých přístrojích (třeba InBody) přesné složení těla. Někdo s vysokou hmotností totiž může mít hodně svalů. Ale i naopak, opticky štíhlá žena může mít v těle hodně tuku. Vyšetření na přístroji zohlední váš věk a zjistí složení včetně svalů, tuku (i toho útrobního), kostí, vody… A většinou i dostanete doporučení, co se svou tělesnou schránkou dělat.

  • Funění a pot jsou nepřítel

    Že se poslední dobou zadýcháváte při svižné chůzi, schodech nebo třeba tahání bobů do kopce? Vaše fyzička na tom není nejlépe. Nepodceňujte ji. Zvlášť když máte pocit, že to tělo není vaše. Až při stoupnutí na váhu zjistíte, že máte pět kilo od Vánoc pořád na sobě. Chce to tuk proměnit ve svaly. Ty jsou mnohem přínosnější pro tělo.

  • Trápí vás bolesti kloubů

    hubnutí
    Autor: istock.cz

    Stávají se vám poslední dobou úrazy, které pramení z maličkostí? Třeba jste rychle vstala ze židle a podlomila se vám kolena, až jste upadla? Rychle jste se pro něco sehnula či otočila a máte vyhozená záda? Uklouzla jste a hned máte koleno v háji? To všechno ukazuje na slabé svaly – jak ty vnitřní, tak ty povrchové. Začněte na sobě pracovat. Čím starší jste, tím více byste se měla zaměřit na zpevňovací cvičení: od jógy přes pilates, fyzio cviky až k posilování s vlastním tělem.

  • Nemáte chuť na sex

    hubnutí
    Autor: istock.cz

    Skrýváte se doma v dlouhém volném tričku, noční košili, pyžamu o dvě velikosti větším? Určitě jde i o pohodlí, ale když se pak stydíte i svléknout, je to drobný ukazatel toho, že se svým tělem nejste spokojená. U některých lidí totiž kila navíc způsobují nejen fyzické projevy, ale i psychické blokace. A třeba nahota, a vůbec milování jako takové jsou jedny z nich. Co víc by vás mělo motivovat se nad svou hmotností zamyslet?

  • Jak vypočítat BMI a WHR?

    Radí Ing. Marie Makovská, odbornice v oblasti výživy a potravin, editorka www.recepty.cz

    „Pokud máte jen obyčejnou osobní váhu, můžete jako dvě základní vodítka zvolit jednoduchý výpočet indexu tělesné hmotnosti (BMI)."

    Vzoreček pro výpočet BMI je: TĚLESNÁ VÁHA V KG/(VÝŠKA V M)2

    Tedy pro ženu vážící 65 kg a měřící 165 cm to bude 65/(1,65)2 = 23,8. A jak si index tělesné hmotnosti vyhodnotit? Norma je 20–25. BMI nižší než 20 značí podváhu, 25–30 nadváhu, 30–40 obezitu a vyšší než 40 těžkou obezitu. Další možností je měření poměru mezi obvodem pasu a boky (WHR).

    Vzoreček pro výpočet WHR je: OBVOD PASU V CM/OBVOD BOKŮ V CM

    Tedy pro ženu s obvodem pasu 75 cm a obvodem boků 100 cm je to 0,75. Hodnoty 0,75–0,80 pro ženy a 0,85–0,90 pro muže jsou v normě. Jakmile se začnou blížit jedničce, mohou už představovat zdravotní riziko. Více rizikové je pak hromadění tuku v oblasti břicha (typ postavy jablko) oproti hromadění tuku v oblasti boků a stehen (typ postavy hruška).

     

    Další zajímavé články naleznete v Blesku pro ženy, který seženete v novinových stáncích. Nebo si ho můžete koupit v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE.

    titulka Blesk pro ženy
    Autor: archiv

/
Autor: Blanka Kubíčková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji