- 26. června 2021 06:00
K teplému létu neodmyslitelně patří čerstvé saláty. Nejenže jsou lehké pro váš žaludek, ale taky vás příjemně ochladí. Spousta lidí však dělá jednu zásadní chybu, kvůli které je salát nezasytí a není ani zdaleka tak chutný, jak by mohl být. Základ by měla tvořit sezonní zelenina, ale i další suroviny, jako jsou luštěniny, obiloviny, různé druhy koření, olejnatá semena a byliny, by v salátu neměly chybět. Popusťte uzdu své fantazii a užijte si letní salátování naplno!
Jakými zásadními pravidly se při sestavování salátu řídit? Myslete nejen na chuť a křupavost, ale i na nutriční složení.
Základ tvoří zelenina
V žádném salátu by neměla chybět zelenina. Samotný základ může pro objem tvořit zelenina listová, jako je směs rukoly, polníčku, baby špenátu či jiných listů. Volte co nejkvalitnější sezonní suroviny, ideálně lokální, české, mezi které patří rajčata, papriky, okurky, ale i cukety, které můžete zprudka opéct na pánvi nebo ogrilovat, salát tím pozvednete na zcela jinou úroveň.
Vybírejte kvalitní bio suroviny plné bílkovin
Autor: BonavitaDopřejte svému tělu kvalitu bez chemie a vybírejte suroviny s certifikací bio. Ty pocházejí z plodin z polí bez chemie, z čisté zdravé přírody. Jsou odolné, vitální a tyto své vlastnosti předávají dále tělu.
Stejně tak postupujte i při výběru sýrů a masa, nejlépe ať jsou z farmářských zdrojů. V salátu jsou hodnotným zdrojem bílkovin, a neměly by v něm tedy rozhodně chybět. Kuřecí maso skvěle doplňuje sýr feta a velice populárním sýrem je i halloumi, který vám maso zcela nahradí. Jeho smetanová nevýrazná chuť nepřebíjí další složky v salátu, a tak ho můžete nakombinovat prakticky s čímkoli.
Přidejte obiloviny
Autor: probio.czSkvělým doplňkem jsou také uvařené obiloviny. Prodlouží totiž pocit nasycení, jelikož energie z nich se uvolňuje postupně a pomalu. Zkuste původní obiloviny – jednozrnku, dvouzrnku, červenou pšenici, špaldu či bezlepkový čirok. Po uvaření příjemně křupou. Specialistou na tyto obiloviny s širokou nabídkou je PROBIO.
Salát z červené pšenice
Počet porcí: 4
Ingredience:
- 250 g červené bio pšenice PROBIO
- olivový olej
- 1 plechovka bílých sterilovaných máslových fazolí
- ½ hlávky ledového salátu
- 2 střední rajčata
- 2 střední mrkve
- ½ salátové okurky
- 1 paprika
- čerstvé nebo sušené bylinky
- na dochucení jablečný ocet a sůl
Pšenici uvařte dle návodu, poté ji nechte ještě chvíli dojít. Mezitím si připravte zeleninu. Vychladlou pšenici, zeleninu a fazole důkladně promíchejte, osolte a dochuťte olejem, vinným octem a bylinkami. Nechte chvíli odležet a podávejte.
Luštěniny jako hodnotný zdroj bílkovin
Autor: istock.comLuštěniny v salátu jsou chuťově vynikající kombinace. Využijte čočku, cizrnu, mungo, adzuki nebo fazole. Vysoký obsah bílkovin v luštěninách pozvedne nutriční hodnotu salátu a získáte plnohodnotný pokrm.
Vedle vařených a konzervovaných druhů můžete vyzkoušet i jinou úpravu. Například cizrnu můžete okořenit a s trochou olivového oleje ji upéct, čímž dodáte salátu skvělou křupavost. Do salátu se však cizrna hodí i v podobě hummusu, ten naopak pokrm zjemní a chutě krásně propojí.
Zdravé tuky v podobě ořechů a semen
Ořechy a semena jsou to nejvzácnější z celé rostliny. Obsahují cenné kyseliny, minerální látky jako zinek či vápník a další živiny. Opražte si nasucho semena slunečnice, dýně, lnu či sezamu a doplňte je lískovými, vlašskými či kešu ořechy. Opět dodáte salátu křupavost, a navíc vás salát o to více zasytí.
/
Klíčová slova: