5 důležitých faktů o pečivu, které musíte znát, když hubnete

  • 5 důležitých faktů o pečivu, které musíte znát, když hubnete
    7. července  2021 
     06:00

    Patříte mezi ty, kteří si při dietě jako první odepřou pečivo v domnění, že je jeho konzumace nezdravá a zaručeně se po něm ztloustne? I když už se odborníci na výživu snaží tento zarytý mýtus dlouhé roky popřít, nízkosacharidová dieta je stále na výsluní a s ní i kontroverzní pšenice. Jsou ale obavy z konzumace pečiva oprávněné?  

    Položte si pět zásadních otázek o pečivu. Které vybírat a proč a kdy si ho můžete dopřát?

  • Zhubnu, když přestanu jíst pečivo?

    Autor: istock.com

    Po vyřazení pečiva z jídelníčku sice existuje vysoká pravděpodobnost, že zhubnete, ale ve skutečnosti nejde o to, že přestanete jíst pečivo. „Úplné vyloučení pečiva sice může vést k rychlému úbytku na váze, ale stejně tak bude krátkodobě fungovat, když z jídelníčku vyloučíte například všechny sacharidové přílohy či přestanete jíst čokoládu. Důvodem úbytku na váze je jednoduše obecně nižší příjem, přičemž neuváženě velkým kalorickým deficitem při vyloučení pečiva může dojít až ke zpomalení metabolismu,“ varuje Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.

    Pokud chcete zhubnout, vydané energie musí být jednoduše více než té přijaté. Důležité je denní nastavení příjmu a výdeje. Jestli si tedy dáte ke snídani či večeři pečivo s pomazánkou, nehraje až takovou roli. Přesto se snažte vybírat si kvalitní pečivo.

  • Je celozrnné pečivo zdravější?

    Autor: iStock.com

    Při volbě pečiva je vhodné sáhnout raději po kvalitním žitném či kváskovém chlebu než po obyčejném bílém rohlíku. Ne však kvůli tomu, že by měl tento druh pečiva méně kalorií, ale v porovnání s bílým pečivem obsahuje podstatně více zdraví prospěšných látek, jako jsou vitaminy, minerální látky a vláknina, která na delší dobu zasytí, což se při snaze zhubnout hodí. Největší podíl vlákniny je pak v celozrnném pečivu, které však může být o něco náročnější na trávení. Další z možností je pak upéct si vlastní pečivo, kdy máte stoprocentní jistotu toho, co pečivo obsahuje. Specialistka na výživu Michaela Ryglová v tomto směru radí šetřit bílou moukou: „Zkuste bílou mouku nahradit celozrnnou pšeničnou, nejlépe však celozrnnou špaldovou či žitnou moukou.“

  • Je rozpékané či balené pečivo vždy nutričně horší?

    Čerstvě upečené a voňavé pečivo je jistě podstatně lahodnější než pečivo ze zmrazeného polotovaru, avšak ne vždy platí, že rozpékané, či dokonce balené pečivo je méně kvalitní, nebo dokonce nutričně horší. Najděte si čas a čtěte si složení jednotlivých výrobků. Na českém trhu můžete narazit i na velice zajímavé výrobce, jejichž balené pečivo je vyrobeno ze špaldové nebo třeba pohankové mouky a je obohaceno o vyšší podíl vlákniny například ve formě zdraví prospěšných semínek. Kvalitní balené pečivo má navíc tu výhodu, že déle vydrží a jako svačinka na výlety je i mnohem praktičtější.

    Jak se při výběru pečiva správně orientovat? U baleného pečiva musí být složení a nutriční hodnoty uvedeny na obalu, přičemž suroviny jsou uváděny sestupně – první suroviny je obsaženo nejvíc. Pokud tedy chcete celozrnné pečivo, měla by být na prvním místě uvedena celozrnná mouka.

  • Recept: celozrnné špaldové chlebíčky s pomazánkou

    Autor: Bonavita

    Ingredience:

    • celozrnné špaldové chlebíčky
    • 20 g sójových kostek Bonavita
    • 50 g sýru cottage
    • 1 vejce
    • 30 g Lučiny
    • 2 lžíce nasekané pažitky
    • sůl a pepř
    • ředkvičky na dozdobení  

    Postup:

    Nejprve uvařte sójové kostky dle návodu. Vejce uvařte natvrdo. Mezitím si smíchejte sýr cottage, Lučinu, sůl a pepř. Pak přidejte uvařené vejce a sójové kostky. Vše rozmixujte a přidejte čerstvou pažitku. Servírujte se špaldovými chlebíčky a ředkvičkami.

  • Měli bychom se vyhýbat lepku?

    Autor: Shutterstock.com

    Bezlepkové potraviny bývají postaveny cenově výše, a možná i proto se mnozí domnívají, že je bezlepkové pečivo zdravější a skvělou volbou pro všechny. Ve skutečnosti neexistuje žádný racionální důvod jíst bezlepkové potraviny, jestliže netrpíte nesnášenlivostí lepku. „Neopodstatněná bezlepková dieta se vám nejen prodraží, ale mnohé bezlepkové potraviny jsou i méně chutné. Máte-li tedy chuť na pečivo a jste zdraví, bez obav si dejte kvalitní pečivo bez ohledu na lepek,“ tvrdí Michaela Ryglová.

    Zároveň však apeluje na kvalitu a množství. „I když si zvolíte kvalitní celozrnné pečivo, mějte na paměti, že ho nemůžete sníst, kolik chcete, aniž byste přibrali. Klíčovým faktorem pro hubnutí a přibírání je rovnováha mezi příjmem a výdejem energie, respektive kalorický deficit, nebo nadbytek,“ vysvětluje odborná garantka výživy.

  • Je potřeba se večer pečivu vyhýbat?

    Není třeba bát se jíst pečivo ve večerních hodinách. Naše tělo nemá žádné zabudované hodiny a metabolismus sacharidů se nemění podle západu či východu slunce. Pokud se chcete cítit dobře, být zdraví a přirozeně štíhlí, naučte se poslouchat své tělo, respektujte své biorytmy a zbytečně se nepřejídejte, což ovšem platí pro jakoukoliv denní dobu. Pokud ke správně nastavenému jídelníčku přidáte i pravidelný pohyb – ideálně na čerstvém vzduchu – získáte nejen zdravé a krásné tělo, ale i zdravého ducha.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji