Nejlepší jsou zejména ty, které už začínají hnědnout. Obsahují totiž nejvíc cenných látek, především pak draslíku a hořčíku, který má kladný vliv na činnost srdce, oběhové soustavy a zlepšuje okysličení mozku. Perfektně můžete využít i banánové slupky, které se stanou zase skvělým pomocníkem v domácnosti.
Vyprošťovák na kocovinu: Banánové smoothie
Ve spojení s vitaminem C pomáhá draslík dát naše tělo zpátky do pořádku při kocovině. K tomu je ideální banánové smoothie.
Budete potřebovat:
1 banán
1 pomeranč
1 citron
led
Jak postupovat?
Banán oloupejte a nakrájejte na kolečka, pomeranč oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Připravené ovoce vložte do mixéru a přidejte vymačkanou šťávu z citronu. Zalijte vodou a rozmixujte. Na závěr dejte do nápoje pár kostek ledu. Můžete ozdobit bylinkami.
Na dobrou náladu
Banány jsou také skvělá antistresová potravina. Obsahují totiž velké množství tryptofanu, který se v těle přeměňuje na serotonin neboli hormon štěstí. K dobré náladě přispívají ale i vitamin B6 a už zmíněný hořčík, jehož nedostatek bývá často spouštěčem depresivních nálad, podráždění a pocitů úzkosti.
Lék při trávicích potížích
Najdete v nich také spoustu vlákniny, která prospívá střevům. Jsou tedy ideální potravinou při zácpě, ale i při průjmech, kdy tělo spolu s tekutinami ztrácí spoustu látek důležitých pro nervový systém. Syrové pomáhají také při pálení žáhy nebo i žaludečních vředech, protože vytvářejí šlem, který chrání žaludeční stěny před agresivními kyselinami, a zároveň snižují kyselost žaludečních šťáv.
Doplněk při hubnutí
Vedle toho, že banány mají minimální množství tuků, a naopak spoustu vlákniny, obsahují i proteiny a hlavně škrob, díky kterému se cítíte zasyceni na delší dobu. Draslík pak podporuje látkovou výměnu. Do svého jídelníčku banány zařaďte nejlépe ke snídani nebo na svačinu.
Recept na banánové sušenky
I když banány nestačíte sníst a zčernají, můžete je ještě dále využít. Čím jsou zralejší, tím více obsahují cukru a hodí se k přípravě různých sladkých receptů. Navíc mají také silnější antioxidační účinky. Můžete si z nich udělat třeba sušenky!
Postup: Z přezrálých banánů vytvoříte například zdravou svačinu, kterou můžete dávat klidně i svému psovi jako pamlsek. Potřebujete k tomu jen jeden banán, 60–70 g ovesných vloček a 2 lžíce mléka. Banán rozmixujte a do hmoty vmíchejte mléko a vločky. Pak stačí vytvořené placičky péct v troubě při 200 °C asi 20 minut do zezlátnutí.
TIP: Banány nikdy neuchovávejte v lednici. Nesnesou zimu a už teploty pod 13 °C se odrážejí na jejich chuti a barvě. Dopřejte jim proto pokojovou teplotu ve spíži.
Slupky jako hnojivo
Slupky mají protiplísňové a antibakteriální účinky, navíc jsou plné antioxidantů, proto je můžete využít například jako hnojivo. Stačí slupku nakrájet na kousky a nasypat rovnou do květináče nebo z nich můžete udělat výluh.