Dieta GAPS vychází ze své starší předchůdkyně – SCD neboli „Specific Carbohydrate Diet“ – specifické sacharidové diety. Ta je postavena na principu vyloučení těch druhů sacharidů, které tělo nedokáže strávit, či je to pro něj velmi komplikované, a primárně byla určena k léčbě zánětlivých onemocnění střev a celiakie. GAPS, jak název napovídá, má pomoci s léčbou některých psychických onemocnění právě skrze úpravu stravy. Nejedná se tedy o dietu určenou ke shazování nadbytečných kilogramů, ale jde o takzvanou terapeutickou dietu, která, jak níže potvrzuje její popularizátorka Jana Dell-Plotnárková, není opravdu pro každého.
"Zákeřné" polysacharidy
Naše tělo si při trávení nejsnáze poradí s monosacharidy – jednoduchými cukry, jež dokáže bez problémů zužitkovat. Často se o nich mluví jako o rychlé energii. O něco málo složitější je to v případě disacharidů, mezi které se řadí například rafinovaný cukr či laktóza, ty je potřeba při trávení rozštěpit na monosacharidy. A nejsložitější je to s polysacharidy – složenými cukry a škroby. Jejich trávení trvá nejdelší dobu (pomalá energie). V některých případech se s nimi může organismus trápit, protože na jejich zpracování potřebuje velkou dávku energie a vlastních enzymů, které při některých onemocněních chybí. Pokud trávení nefunguje, jak má, a střevní mikrobiom je narušený, důsledky se mohou projevit na nejrůznějších místech těla.
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.