Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

7 nejlepších vyprošťováků ze silvestrovské kocoviny

Co je dobré na kocovinu?
31. prosince 2023 | 05:00

Říká se: Jak na Nový rok, tak po celý rok. Kdo by ale chtěl, aby ho celý rok bolela hlava a žaludek se houpal na vodě? Že se tentokrát na silvestrovské oslavě budete krotit, je jen marné předsevzetí. Proč si kazit večer i náladu, když známe zaručené vyprošťováky.

Nepodařilo se vám pít s mírou a trápí vás kocovina! Pokud je jen mírná a není vám špatně od žaludku, pomůže sytá tučnější snídaně. Nebo také zabírá, jak se říká: Čím ses zkazil, tím se naprav: tedy sklenička piva či vína (opravdu ale jen jedna). Pokud je však hůř, rozhodně si po proflámované noci nevařte kafe. Už tak máte organizmus dehydrovaný alkoholem a jen byste víc podráždila žaludek. V první řadě vypijte co nejvíce obyčejné vody.  A pokud už jen to nepomůže, vsaďte na některou z našich zaručených rad.

TIP NA VIDEO: Historie novoročních ohňostrojů a ty nejkrásnějších za poslední roky

Video se připravuje ...
Historie novoročních ohňostrojů a ty nejkrásnějších za poslední roky • VIDEO: Videohub

1. Horký silný vývar

• Nejlepší je klasický vývar hovězí, kuřecí nebo slepičí, ale nemáte-li je, oceníte i vývar zeleninový. Nezapomeňte si ho do zásoby připravit předem!

• Pomůže také jen spařený celer nebo kopr.

• V největší nouzi by měl zabrat i bujón v kostce či jakákoliv instantní polévka: zeleninová, hovězí, kuřecí, slepičí. Uvařte si ji ale více koncentrovanou, tedy dejte méně vody, než je uvedeno.

2. Zeleninový koktejl

Nápoj, který vás probere a povzbudí organizmus: Na kousky nakrájejte oloupanou polovinu salátové okurky, menší červenou papriku, přidejte 2 lžičky kečupu, trochu čerstvé, případně sušené bazalky, 1 dcl rajské šťávy a celerové šťávy. Rozmixujte, pak případně dolejte minerálkou, aby konzistence nebyla příliš hustá. Nakonec opepřete a přidejte pár kostek ledu. A vypijte!

3. Kyselá vzpruha

Zavináč, kyselá okurka či podobná pochutina, jak známo, dokáže napravit chuť i žaludek. Pokud však nemáte na jídlo ani pomyšlení, stačí okyselit organizmus tekutinou:

• Ocet zřeďte vodou jen do mírné kyselosti, přidejte trochu jedlé sody a rychle vypijte. Můžete v této kombinaci použít i citronovou šťávu či lák z okurek nebo zelí.

• Vymačkejte celý citron do půllitrové sklenice a zalijte hodně studenou vodou. Vypijte co nejrychleji. Můžete použít i koncentrovanou citronovou šťávu, tu pak zřeďte v poměru 5 ml na 1 dcl vody.

• Měl by ale také zabrat jen samotný lák z kyselých okurek nebo naložené zeleniny, šťáva z kyselého zelí i z utopenců nebo zavináčů.

4. Bylinkový čaj

• Pomoct by měl hlavně mátový, který uklidňuje zažívání. Na podporu činnosti jater, které zápasí s alkoholem nejvíc, pomůže řebříčkový čaj. Heřmánek pak přispěje k celkové pohodě organizmu.

• Na nevolnost můžete vyzkoušet i čaj z čerstvého zázvoru, který pomáhá mj. i při nachlazení. Na jeden hrnek oloupejte a nastrouhejte asi 1 cm kousek zázvoru, přelijte horkou vodou a nechte 10 minut louhovat. Přislaďte medem a pomalu popíjejte.

5. Běžné léky

Acylpyrin a Paralen jsou osvědčené léky na kocovinu. Nejlepší jsou ty šumivé, rozpustné ve vodě. Stačí 2 tablety na 1/2 litru vody a co nejrychleji je vypít.

Doplňte také hladinu vitaminů a minerálů. Zabrat by měly třeba tabletky vitaminu B a C anebo také hořčík. V lékarně si můžete koupit speciální preparáty určené přímo na kocovinu.

6. Sprcha vás probere

I když máte pocit, že v nejbližších vteřinách umřete, snažte se doplazit alespoň do sprchy. Napřed si dopřejte příjemný teplý proud vody, který postupně nahraďte vlažným až studeným, jak snesete. Dokonale vás to probere.

7. Vyrazte ven!

Přestože se vám nechce ani vylézt z postele, donuťte se k novoroční procházce. První okamžiky budou nejspíš krušné, ale pohyb a studený vzduch okysličí vaši krev a mozkové buňky a probere i zbytek narušeného organizmu. Zhluboka dýchejte a uvidíte, že se za pár minut budete cítit podstatně lépe.

Extra tip: Vyprošťovák podle Koko - uvařte si poctivou česnečku. Postup najdete ve videu.

Autor: bak