Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kvůli chrápání můžete přijít o řidičák, ale i o život! Chcete vědět, jak se ho zbavit?

31. ledna 2021 | 06:00

Chrápání je strašné. Pokud máte lehký spánek a váš partner chrápe, není možné usnout. Je dokázáno, že chrápání partnerů může dokonce totálně zničit vztah. Naštěstí existuje pomoc, ovšem musíte vědět, jestli jde jen o chrápání, nebo zda netrpíte spánkovou apnoí.

„Chrápání může partnerovi chrápajícího zcela zkazit spánek a také celý vzájemný vztah. Než se rozhodnete najít řešení, musíte zjistit, zda jde jen o chrápání, nebo zda má pacient zároveň spánkovou apnoi,“ vysvětlil pro pořad Tajemství spánku Prof. MUDr. Karel Šonka, Dr.Sc., vedoucí lékař Centra pro poruchy spánku. Po poradě s lékařem tak můžete chrápání řešit ortodontickými aparáty připomínajícími rovnátka nebo chirurgickým zákrokem.

Spánková apnoe

Je to stav, kdy dochází k různě častým a různě dlouhým přestávkám v dýchání během spánku. Jedná se o velmi vážnou poruchu. Spánková apnoe zvyšuje kardiovaskulární rizika, riziko infarktu, arytmie srdce, ischemické choroby srdce, cévní mozkové příhody a vzniku diabetu druhého stupně. Mezi příznaky apnoe patří vedle hlasitého chrápání také přerušované dýchání, náhlé probuzení s dušností, probuzení doprovázené suchými ústy, bolestí v krku nebo hlavy.

Abyste zjistili, co vás přesně trápí, musíte podstoupit vyšetření ve spánkové laboratoři. S vlastním pyžamem přespíte jednu noc na pokoji jako v hotelu jen s přístroji, které vás budou celou noc monitorovat. „Tato porucha se dá léčit, ale jen za předpokladu, že o to má pacient zájem,“ vysvětluje Šonka. Lehká forma se dá dokonce léčit pouze změnou životního stylu, tedy je potřeba přestat s kouřením nebo snížit váhu. V těžkých případech už pomáhají speciální přístroje, jež usnadňují pacientům dýchání. Pokud trpíte touto spánkovou poruchou a odmítnete používat přístroje k léčbě, může vám být odebrán řidičský průkaz.

 

Video se připravuje ...