Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Konečně se vám uleví: Tohle je seznam protizánětlivých potravin

Jaké potraviny potlačují zánět v těle?
3. ledna 2021 | 06:00

Víte, že se mu chcete vyhnout stejně jako komukoli, kdo má suchý kašel, protože zánět souvisí s depresí, přírůstkem hmotnosti, kožními problémy a srdečním onemocněním. Zkuste nový způsob stravování, který vám pomůže všem problémům předcházet. 

Velké sliby versus nesplněná očekávání – to platí pro politiky i pro rostlinnou stravu, která donedávna slibovala nejen zbavit vás zánětu v těle, ale také převrátit váš život vzhůru nohama, zlepšit vám postavu i dodat vám pocit nekonečného štěstí. Jak často jste si pak v průběhu dne dali k jídlu něco, co slibovalo skvělé úspěchy, jen abyste o dva týdny později nejenže neviděli žádné zázračné výsledky, ale aby vám navíc v kuchyni zůstalo plno bizarních ingrediencí, které už nikdy víc nepoužijete? V dobách vyváženého jídelníčku bez hladovění se ale objevilo něco účinnějšího. Stravovací plán, který slibuje zdraví i dobrou náladu, je založený na vědeckých poznatcích a je bez negativních dopadů. Žena, jež za ním stojí, je švédská vědkyně a novinářka Maria Borelius. Její kniha Health Revolution tvrdí, že díky protizánětlivému stravování toho můžete dosáhnout. Maria Borelius říká, že dodržování několika zásad změnilo její fyzické a duševní zdraví i tělesnou schránku. Přestože nejsou potraviny v této dietě ničím revolučním, lekce takového stravování vás může naučit, jak na tom být lépe.

Zánětlivá reakce

Zmiňovaný zánět je víc než něco, co se stane vašemu prstu, když se říznete. Za normálních okolností jde o pozitivní věc – je to proces, kterým váš imunitní systém bojuje proti infekci a léčí zranění. Aktivuje se, když je potřeba, a vypne se, jakmile je hotovo. Ale má i temnější stránku, kterou vědci označují jako zánět nízkého stupně neboli chronický zánět. Zvýšené zánětlivé markery mají prokazatelnou spojitost s určitými druhy rakoviny, srdečními, plicními i kožními chorobami stejně jako s onemocněními kloubů a duševní nepohodou či depresemi. Nejspíš se teď ptáte, jak zánět vzniká. Vytváří ho samo tělo. Tukové buňky vylučují zánětlivé látky, takže čím větší nadváhu máte, tím vyšší sklon budete mít k zánětům. Způsobuje ho stres, ale také nedostatek spánku.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Alena Hanáková
Video se připravuje ...