10 nejlepších zimních polévek: Zasytí a nestojí skoro nic
Hutné polévky vydají za večeři a připravíte je z levných sezonních surovin, které najdete ve špajzu nebo koupíte za pár korun v každém slušném obchodě se zeleninou. Zahřejí a hlavně – budou vám chutnat!
Mexická fazolová
Mexická fazolová polévkaAutor: ShutterstockDoba přípravy: 40 minut
Doba namáčení: 12 hodin
Doba vaření: 60 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 200 g bílých fazolí
- 1 červenou a oranžovou papriku
- 150 g zelených fazolí
- 4 rajčata
- 200 g konzervovaných červených fazolí
- 200 g konzervované kukuřice
- 1 cibuli
- 1 pórek
- 1 mrkev
- 2 stonky celeru
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci rajčatového protlaku
- 800 ml zeleninového vývaru, sůl
- mletý pepř, mletou sladkou papriku, 4 lžíce kysané smetany
- petrželovou nať na ozdobu
Postup:
Fazole namočte do studené vody a nechte přes noc nabobtnat. Papriky umyjte, odstraňte jádřince a nakrájejte na kostky. Zelené fazolky očistěte, umyjte a rozkrájejte na kousky. Červené fazole a kukuřici propláchněte vodou přes síto pod studenou vodou. Pórek, mrkev a celer očistěte a nakrájejte na plátky. Rajčata nařízněte do kříže, ponořte do vroucí vody, oloupejte, odstraňte jádřince a dužinu nakrájejte na kostky. Na oleji lehce opečte najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidejte fazole, rajčatový protlak, vývar a na mírném ohni povařte asi 30 minut. Přimíchejte mrkev, celer, rajčata, fazolky a povařte dalších 20 minut. Nakonec přidejte kukuřici, červené fazole, pórek, osolte a ochuťte pepřem a mletou paprikou. Povařte 5 až 10 minut a podávejte se smetanou a nasekanou petrželkou.
K polévce se skvěle hodí opečené česnekové bagety.Čočková polévka
Čočková polévka posílí vaší imunitu a vyčistí organismus.Autor: Shutterstock.comDoba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 50 minutBudete potřebovat (pro 4 osoby):
- 500 g čočky
- 4 mrkve
- 1/4 celeru
- 1/2 cibule
- 4 stroužky českého česneku (má výraznější chuť)
- olivový nebo řepkový olej
- 30 g másla
- 2 lžíce mouky
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- cukr
- ocet
- sůl
- drcený pepř
Postup:
Čočku spařte, zalijte vodou a dejte vařit. Vodu nesolte, jinak bude čočka tvrdá! Po zavaření seberte vzniklou pěnu. Když je čočka doměkka uvařená, sceďte ji a dejte stranou. Vývar použijte na polévku. Mezitím oloupejte a nakrájejte mrkev a celer na kostičky, cibuli najemno a česnek na plátky. Na rozehřátém oleji osmahněte mrkev a celer (ne dozlatova, jen pro barvu), přidejte cibuli. Když zesklovatí, přidejte česnek, bobkové listy, nové koření a máslo. Krátce zasmahněte, aby se odpařila přebytečná voda (celé to trvá 10 až 15 minut). Pak zaprašte moukou a orestujte. Přilijte vývar z čočky, podle potřeby přidejte ještě vodu. Okořeňte podle chuti a vařte zhruba 25 minut. Přidejte uvařenou čočku a dochuťte solí, octem a cukrem.
Mrkvová polévka s kari a jablky
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 20 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 75 g mrkve
- 75 g brambor
- 1/4 cibule
- 1 rajče
- 1 jablko
- 200 ml zeleninového vývaru
- kari koření
- 1 tenký plátek česneku
- 2 lžíce jogurtu
- špetka kajenského pepře
- sůl
Postup:
Oloupejte mrkev, brambory, cibuli a spolu s rajčetem vše nakrájejte na kousky. Oloupané jablko bez jádřince nakrájejte na co nejmenší plátky. Zeleninu přidejte do vývaru a vařte na mírném ohni cca 20 minut. Dochuťte kari a česnekem. Do polévky přidejte jablka a jogurt. Vše rozmixujte a okořeňte solí a kajenským pepřem.
Zelňačka se sušenými švestkami
Zelňačka je výborná s klobásou a šťouchanými bramborami.Autor: Shutterstock.comDoba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 90 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 500 g kysaného zelí
- 150 g uzeného bůčku
- 2 nožičky uzené klobásy
- 50 g sušených švestek
- 1 lžičku sladké mleté papriky
- hrst sušených hříbků
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 lžíci hladké mouky
Postup:
Zelí dejte do hrnce, zalijte 800 ml vody a přiveďte k varu. Houby přelijte horkou vodou a nechte stát 10 minut. Pak je přidejte spolu se švestkami ke kapustě a vařte téměř doměkka. V jiném hrnci uvařte doměkka bůček (přibližně 40 minut). Přidejte k němu na 10 minut klobásu a hrnec odstavte. Maso nakrájejte na kousky a spolu s vývarem z masa přidejte ke kapustě. Vařte dalších 10 minut. Mezitím smíchejte zakysanou smetanu s moukou, paprikou a nalijte do polévky. Nechte projít varem, podle potřeby osolte a podávejte s křupavým pečivem.
Pravý ruský boršč
Správný boršč je tak hustý, že v něm stojí lžíce.Autor: Shutterstock.comDoba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 60 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 600 g hovězího masa
- 200 g kostí na polévku
- 2 menší červené řepy
- 1 malou kořenovou petržel
- 2 menší brambory
- 1 šálek kysaného bílého zelí
- 1 velkou cibuli
- 2 stroužky česneku
- 8 kuliček celého pepře
- 4 hřebíčky
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce rajského protlaku
- 2 lžíce másla
- sůl
- zakysanou smetanu na ozdobu
- kopr na ozdobu
Postup:
Hovězí maso a kosti omyjte, vložte do hrnce a zalijte vodou (asi 1,5 l). Přidejte celý pepř, nové koření, hřebíček a bobkový list a společně vařte, dokud není maso měkké. Slijte a vývar nechte stranou. Brambory oloupejte. Červenou řepu očistěte a uvařte v druhém hrnci doměkka. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a orestujte ji na másle. Přidejte nastrouhanou petržel, přelijte vývarem z masa a přidejte na kostičky nakrájené brambory a pokrájené zelí. Když je zelenina téměř hotová, přisypejte nadrobno nakrájenou červenou řepu, pokrájené uvařené maso a prolisovaný česnek a přidejte protlak. Podle chuti osolte, oslaďte nebo okyselte octem. Nechte ještě chvíli provařit. Na talířích ozdobte zakysanou smetanou a koprem.
Hrachová s uzeným
hrachová polévka, hrachovkaAutor: ShutterstockDoba přípravy: 10 minut
Doba namáčení: 24 h
Doba vaření: 60 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 250 g zeleného loupaného hrachu
- 2 snítky saturejky nebo oregana
- 1 lžíci sádla
- 1 cibuli
- 1 lžíci hladké mouky
- 2 stroužky česneku
- 250 g uzeného masa
- sůl a mletý pepř
- sušenou majoránku
Postup:
Hrách namočte přes noc do studené vody. Pak ho slijte, propláchněte, zalijte 2 litry čisté vody, přihoďte snítky bylin a vařte doměkka. Asi v polovině vaření přidejte uzené maso a uvařte ho společně s hrachem. Mezitím zpěňte na sádle najemno nakrájenou cibuli, vsypte mouku a usmažte růžovou jíšku. Stáhněte z ohně a nechte zchladnout. Měkké maso vyjměte, odložte stranou, hrách rozmixujte ponorným mixérem, vmíchejte jíšku a společně provařte na mírném ohni 15 až 20 minut. Ochuťte utřeným česnekem se solí, pepřem a rozemnutou majoránkou.
Bramboračka
BramboračkaAutor: Shutterstock.comDoba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):
- 1 lžíci másla
- 1 lžíci oleje
- 1 cibuli
- 4 stroužky česneku
- 1 větší mrkev
- 1/4 celeru
- 1 malou petržel
- 500 g drobných brambor
- 100 g kedlubny
- 4 žampiony
- sůl a mletý pepř
- 1/4 lžičky kmínu
- 2 lžíce hladké mouky
- 1,5 l vody
- 100 g pórku
- 80 g mraženého hrášku
- 2 lžíce sušené majoránky nebo hrst čerstvé
Postup:
Zeleninu a brambory očistěte a oloupejte. Cibuli, polovinu česneku a zeleninu nakrájejte nadrobno. V hrnci na oleji a másle zpěňte cibuli a česnek a postupně přidejte kořenovou zeleninu, celé oloupané brambory (větší překrojené), nahrubo nakrájenou kedlubnu a plátky žampionů. Opékejte chvíli na mírném ohni, poprašte moukou, osmahněte a zalijte studenou vodou. Ochuťte solí, pepřem a kmínem a vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud zelenina a brambory nezměknou. Ke konci varu přidejte nakrájený pórek a hrášek, stáhněte z ohně a dochuťte utřeným česnekem a majoránkou.
Kulajda s houbami
Kulajda, polévkaAutor: ArchiveDoba přípravy: 15 minut + máčení hub
Doba vaření: 30 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 2 hrsti sušených lesních hub, předem namočených
- 1,5 l vody, sůl a mletý pepř
- 1 cibuli, 2 bobkové listy
- po 5 kuličkách celého pepře
- 1/4 lžičky kmínu
- 4 velké brambory
- 200 ml zakysané smetany
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 až 3 lžíce octa
- 4 vejce
- menší svazek čerstvého kopru
Postup:
Houby zalijte v hrnci vlažnou vodou a nechte nabobtnat. Přilijte vodu, přidejte oloupanou rozpůlenou cibuli, celé koření a kmín. Uveďte k varu a vařte asi 10 minut. Mouku rozmíchejte se smetanou a trochou vody a vlijte do polévky přes sítko. Rozmíchejte metličkou. Přihoďte nakrájené brambory a vařte na mírném ohni, dokud nezměknou. Pak dochuťte octem, solí, pepřem a do polévky postupně vyklepněte vejce. Po chvíli je zamíchejte ode dna, aby se nepřichytila, ale zůstala celá. Vařte, dokud bílek neztuhne, vmíchejte nasekaný kopr a stáhněte z ohně.
Domácí gulášová
Gulášová polévkaAutor: ArchiveDoba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 60 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 250 g hovězího masa (kližka, přední, mleté)
- 2 cibule
- 2 barevné papriky
- 4 menší brambory
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 2 lžíce sádla
- 3 lžíce hladké mouky
- sůl a mletý černý pepř
- 1 lžičku sušené majoránky
- 2 lžičky mleté sladké papriky
Postup:
Cibuli, papriky a mrkev nakrájejte najemno a orestujte ve větším hrnci na rozpáleném sádle. Přidejte nadrobno pokrájené maso a zprudka ho osmahněte. Poprašte mletou paprikou, podle chuti osolte, opepřete a podlijte trochou vody. Maso duste pod pokličkou doměkka. Pak přidejte oloupané a na kostky nakrájené brambory, utřený nebo prolisovaný česnek a dolijte vroucí vodou. Ještě krátce povařte a nakonec polévku zahustěte hladkou moukou rozmíchanou v troše vody.
Brynzová polévka
Zimní polévky můžete vařit po celý rok, ale teď chutnají nejlépe.Autor: ShutterstockDoba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 500 g brambor
- 1 velkou cibuli
* 250 g brynzy - 1 klobásu
- 1 lžičku celého kmínu
- pažitku na ozdobu
Postup:
Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Klobásu na chvíli ponořte do studené vody, vyndejte, oloupejte a nakrájejte na kolečka. Brambory vložte spolu s cibulí a lžičkou kmínu do hrnce se studenou vodou a vařte, dokud brambory nezměknou. Po 10 minutách vaření přidejte do polévky klobásu. Brynzu rozmíchejte s malým množstvím vody z polévky a vlijte ji do hrnce. Nechte chvilku provařit. Před podáváním ozdobte nasekanou pažitkou.