Pondělí 23. prosince 2024
Svátek slaví Vlasta, zítra je Štědrý den / Adam a Eva
Zataženo, déšť 5°C

10 nejlepších zimních polévek: Zasytí a nestojí skoro nic

  • Zimní polévky můžete vařit po celý rok, ale teď chutnají nejlépe.
    24. ledna 2015 | 06:00

    Hutné polévky vydají za večeři a připravíte je z levných sezonních surovin, které najdete ve špajzu nebo koupíte za pár korun v každém slušném obchodě se zeleninou. Zahřejí a hlavně – budou vám chutnat!

  • Mexická fazolová

     

     

    Mexická fazolová polévka
    Autor: Shutterstock

     

     

    Doba přípravy: 40 minut

     

    Doba namáčení: 12 hodin

     

    Doba vaření: 60 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    • 200 g bílých fazolí
    • 1 červenou a oranžovou papriku
    • 150 g zelených fazolí
    • 4 rajčata
    • 200 g konzervovaných červených fazolí
    • 200 g konzervované kukuřice
    • 1 cibuli
    • 1 pórek
    • 1 mrkev
    • 2 stonky celeru
    • 1 stroužek česneku
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 lžíci rajčatového protlaku
    • 800 ml zeleninového vývaru, sůl
    • mletý pepř, mletou sladkou papriku, 4 lžíce kysané smetany
    • petrželovou nať na ozdobu

     

    Postup:

     

    Fazole namočte do studené vody a nechte přes noc nabobtnat. Papriky umyjte, odstraňte jádřince a nakrájejte na kostky. Zelené fazolky očistěte, umyjte a rozkrájejte na kousky. Červené fazole a kukuřici propláchněte vodou přes síto pod studenou vodou. Pórek, mrkev a celer očistěte a nakrájejte na plátky. Rajčata nařízněte do kříže, ponořte do vroucí vody, oloupejte, odstraňte jádřince a dužinu nakrájejte na kostky. Na oleji lehce opečte najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidejte fazole, rajčatový protlak, vývar a na mírném ohni povařte asi 30 minut. Přimíchejte mrkev, celer, rajčata, fazolky a povařte dalších 20 minut. Nakonec přidejte kukuřici, červené fazole, pórek, osolte a ochuťte pepřem a mletou paprikou. Povařte 5 až 10 minut a podávejte se smetanou a nasekanou petrželkou.
    K polévce se skvěle hodí opečené česnekové bagety.

     

     

  • Čočková polévka

     

    Čočková polévka posílí vaší imunitu a vyčistí organismus.
    Autor: Shutterstock.com

     

    Doba přípravy: 15 minut
    Doba vaření: 50 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    • 500 g čočky
    • 4 mrkve
    • 1/4 celeru
    • 1/2 cibule
    • 4 stroužky českého česneku (má výraznější chuť)
    • olivový nebo řepkový olej
    • 30 g másla
    • 2 lžíce mouky
    • 2 bobkové listy
    • 4 kuličky nového koření
    • cukr
    • ocet
    • sůl
    • drcený pepř

     

    Postup:

     

    Čočku spařte, zalijte vodou a dejte vařit. Vodu nesolte, jinak bude čočka tvrdá! Po zavaření seberte vzniklou pěnu. Když je čočka doměkka uvařená, sceďte ji a dejte stranou. Vývar použijte na polévku. Mezitím oloupejte a nakrájejte mrkev a celer na kostičky, cibuli najemno a česnek na plátky. Na rozehřátém oleji osmahněte mrkev a celer (ne dozlatova, jen pro barvu), přidejte cibuli. Když zesklovatí, přidejte česnek, bobkové listy, nové koření a máslo. Krátce zasmahněte, aby se odpařila přebytečná voda (celé to trvá 10 až 15 minut). Pak zaprašte moukou a orestujte. Přilijte vývar z čočky, podle potřeby přidejte ještě vodu. Okořeňte podle chuti a vařte zhruba 25 minut. Přidejte uvařenou čočku a dochuťte solí, octem a cukrem.

  • Mrkvová polévka s kari a jablky

     

     

     

    Doba přípravy: 15 minut

     

    Doba vaření: 20 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    • 75 g mrkve
    • 75 g brambor
    • 1/4 cibule
    • 1 rajče
    • 1 jablko
    • 200 ml zeleninového vývaru
    • kari koření
    • 1 tenký plátek česneku
    • 2 lžíce jogurtu
    • špetka kajenského pepře
    • sůl

     

    Postup:

     

    Oloupejte mrkev, brambory, cibuli a spolu s rajčetem vše nakrájejte na kousky. Oloupané jablko bez jádřince nakrájejte na co nejmenší plátky. Zeleninu přidejte do vývaru a vařte na mírném ohni cca 20 minut. Dochuťte kari a česnekem. Do polévky přidejte jablka a jogurt. Vše rozmixujte a okořeňte solí a kajenským pepřem.

     

     

  • Zelňačka se sušenými švestkami

     

    Zelňačka je výborná s klobásou a šťouchanými bramborami.
    Autor: Shutterstock.com

     

    Doba přípravy: 30 minut

     

    Doba vaření: 90 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    • 500 g kysaného zelí
    • 150 g uzeného bůčku
    • 2 nožičky uzené klobásy
    • 50 g sušených švestek
    • 1 lžičku sladké mleté papriky
    • hrst sušených hříbků
    • 1 kelímek zakysané smetany
    • 1 lžíci hladké mouky

     

    Postup:

     

    Zelí dejte do hrnce, zalijte 800 ml vody a přiveďte k varu. Houby přelijte horkou vodou a nechte stát 10 minut. Pak je přidejte spolu se švestkami ke kapustě a vařte téměř doměkka. V jiném hrnci uvařte doměkka bůček (přibližně 40 minut). Přidejte k němu na 10 minut klobásu a hrnec odstavte. Maso nakrájejte na kousky a spolu s vývarem z masa přidejte ke kapustě. Vařte dalších 10 minut. Mezitím smíchejte zakysanou smetanu s moukou, paprikou a nalijte do polévky. Nechte projít varem, podle potřeby osolte a podávejte s křupavým pečivem.

     

  • Pravý ruský boršč

     

    Správný boršč je tak hustý, že v něm stojí lžíce.
    Autor: Shutterstock.com

     

    Doba přípravy: 20 minut

     

    Doba vaření: 60 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    • 600 g hovězího masa
    • 200 g kostí na polévku
    • 2 menší červené řepy
    • 1 malou kořenovou petržel
    • 2 menší brambory
    • 1 šálek kysaného bílého zelí
    • 1 velkou cibuli
    • 2 stroužky česneku
    • 8 kuliček celého pepře
    • 4 hřebíčky
    • 5 kuliček nového koření
    • 2 bobkové listy
    • 2 lžíce rajského protlaku
    • 2 lžíce másla
    • sůl
    • zakysanou smetanu na ozdobu
    • kopr na ozdobu

     

    Postup:

     

    Hovězí maso a kosti omyjte, vložte do hrnce a zalijte vodou (asi 1,5 l). Přidejte celý pepř, nové koření, hřebíček a bobkový list a společně vařte, dokud není maso měkké. Slijte a vývar nechte stranou. Brambory oloupejte. Červenou řepu očistěte a uvařte v druhém hrnci doměkka. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a orestujte ji na másle. Přidejte nastrouhanou petržel, přelijte vývarem z masa a přidejte na kostičky nakrájené brambory a pokrájené zelí. Když je zelenina téměř hotová, přisypejte nadrobno nakrájenou červenou řepu, pokrájené uvařené maso a prolisovaný česnek a přidejte protlak. Podle chuti osolte, oslaďte nebo okyselte octem. Nechte ještě chvíli provařit. Na talířích ozdobte zakysanou smetanou a koprem.

     

     

  • Hrachová s uzeným

    hrachová polévka, hrachovka
    Autor: Shutterstock

     

    Doba přípravy: 10  minut

     

    Doba namáčení: 24 h

     

    Doba vaření: 60 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    • 250 g zeleného loupaného hrachu
    • 2 snítky saturejky nebo oregana
    • 1 lžíci sádla
    • 1 cibuli
    • 1 lžíci hladké mouky
    • 2 stroužky česneku
    • 250 g uzeného masa
    • sůl a mletý pepř
    • sušenou majoránku

     

    Postup:

     

    Hrách namočte přes noc do studené vody. Pak ho slijte, propláchněte, zalijte 2 litry čisté vody, přihoďte snítky bylin a vařte doměkka. Asi v polovině vaření přidejte uzené maso a uvařte ho společně s hrachem. Mezitím zpěňte na sádle najemno nakrájenou cibuli, vsypte mouku a usmažte růžovou jíšku. Stáhněte z ohně a nechte zchladnout. Měkké maso vyjměte, odložte stranou, hrách rozmixujte ponorným mixérem, vmíchejte jíšku a společně provařte na mírném ohni 15 až 20 minut. Ochuťte utřeným česnekem se solí, pepřem a rozemnutou majoránkou.

     

  • Bramboračka

     

    Bramboračka
    Autor: Shutterstock.com

     

    Doba přípravy: 15 minut

     

    Doba vaření: 30 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

     

    • 1 lžíci másla
    • 1 lžíci oleje
    • 1 cibuli
    • 4 stroužky česneku
    • 1 větší mrkev
    • 1/4 celeru
    • 1 malou petržel
    • 500 g drobných brambor
    • 100 g kedlubny
    • 4 žampiony
    • sůl a mletý pepř
    • 1/4 lžičky kmínu
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 1,5 l vody
    • 100 g pórku
    • 80 g mraženého hrášku
    • 2 lžíce sušené majoránky nebo hrst čerstvé

     

    Postup:

     

    Zeleninu a brambory očistěte a oloupejte. Cibuli, polovinu česneku a zeleninu nakrájejte nadrobno. V hrnci na oleji a másle zpěňte cibuli a česnek a postupně přidejte kořenovou zeleninu, celé oloupané brambory (větší překrojené), nahrubo nakrájenou kedlubnu a plátky žampionů. Opékejte chvíli na mírném ohni, poprašte moukou, osmahněte a zalijte studenou vodou. Ochuťte solí, pepřem a kmínem a vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud zelenina a brambory nezměknou. Ke konci varu přidejte nakrájený pórek a hrášek, stáhněte z ohně a dochuťte utřeným česnekem a majoránkou.

     

  • Kulajda s houbami

     

    Kulajda, polévka
    Autor: Archive

     

    Doba přípravy: 15 minut + máčení hub

     

    Doba vaření: 30 minut

     

    Budete potřebovat (pro  4 osoby):

    • 2 hrsti sušených lesních hub, předem namočených
    • 1,5 l vody, sůl a mletý pepř
    • 1 cibuli, 2 bobkové listy
    • po 5 kuličkách celého pepře
    • 1/4 lžičky kmínu
    • 4 velké brambory
    • 200 ml zakysané smetany
    • 3 lžíce hladké mouky
    • 2 až 3 lžíce octa
    • 4 vejce
    • menší svazek čerstvého kopru

    Postup:

    Houby zalijte v hrnci vlažnou vodou a nechte nabobtnat. Přilijte vodu, přidejte oloupanou rozpůlenou cibuli, celé koření a kmín. Uveďte k varu a vařte asi 10 minut. Mouku rozmíchejte se smetanou a trochou vody a vlijte do polévky přes sítko. Rozmíchejte metličkou. Přihoďte nakrájené brambory a vařte na mírném ohni, dokud nezměknou. Pak dochuťte octem, solí, pepřem a do polévky postupně vyklepněte vejce. Po chvíli je zamíchejte ode dna, aby se nepřichytila, ale zůstala celá. Vařte, dokud bílek neztuhne, vmíchejte nasekaný kopr a stáhněte z ohně.

  • Domácí gulášová

     

     

    Gulášová polévka
    Autor: Archive

    Doba přípravy: 10 minut

    Doba vaření: 60 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 250 g hovězího masa (kližka, přední, mleté)
    • 2 cibule
    • 2 barevné papriky
    • 4 menší brambory
    • 2 stroužky česneku
    • 1 mrkev
    • 2 lžíce sádla
    • 3 lžíce hladké mouky
    • sůl a mletý černý pepř
    • 1 lžičku sušené majoránky
    • 2 lžičky mleté sladké papriky

     

     

     

    Postup:

    Cibuli, papriky a mrkev nakrájejte najemno a orestujte ve větším hrnci na rozpáleném sádle. Přidejte nadrobno pokrájené maso a zprudka ho osmahněte. Poprašte mletou paprikou, podle chuti osolte, opepřete a podlijte trochou vody. Maso duste pod pokličkou doměkka. Pak přidejte oloupané a na kostky nakrájené brambory, utřený nebo prolisovaný česnek a dolijte vroucí vodou. Ještě krátce povařte a nakonec polévku zahustěte hladkou moukou rozmíchanou v troše vody.

     

     

  • Brynzová polévka

     

    Zimní polévky můžete vařit po celý rok, ale teď chutnají nejlépe.
    Autor: Shutterstock

    Doba přípravy: 10 minut

    Doba vaření: 20 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 500 g brambor
    • 1 velkou cibuli
      * 250 g brynzy
    • 1 klobásu
    • 1 lžičku celého kmínu
    • pažitku na ozdobu

    Postup:

    Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Klobásu na chvíli ponořte do studené vody, vyndejte, oloupejte a nakrájejte na kolečka. Brambory vložte spolu s cibulí a lžičkou kmínu do hrnce se studenou vodou a vařte, dokud brambory nezměknou. Po 10 minutách vaření přidejte do polévky klobásu. Brynzu rozmíchejte s malým množstvím vody z polévky a vlijte ji do hrnce. Nechte chvilku provařit. Před podáváním ozdobte nasekanou pažitkou.

     

Autor: pil/kok
Klíčová slova:  polévka, polévky, recepty
Diskuse ke článku
.