Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pravda o atopickém ekzému: Jak s ním žít a nenaletět mylným radám?

...
4. února 2021 | 06:00

Člověk ho má na celý život. Jak s atopickým ekzémem žít a nenaletět nefunkčním radám? Víme, kde hledat správné informace.

Ti, kteří ekzémem netrpí, mají jen mlhavou představu, o jakou nemoc vlastně jde. „Jakékoliv vyrážky na kůži nebo různé svědivé skvrnky jsme si zvykli označovat jako ekzém. Jenomže ekzémů je mnoho druhů a mají různé příčiny,“ píše se na stránkách České akademie dermatovenerologie dermanet.cz.

Jak vysvětluje zakladatelka akademie, profesorka Jana Hercogová, ekzém, odborněji dermatitida, je společný název pro řadu neinfekčních zánětů kůže, které nejsou nakažlivé. Způsobují svědění a zarudnutí, některé vytvářejí puchýře. Vedle dědičných dispozic mají na jejich vznik vliv různé látky v okolním prostředí. Ty přijdou do styku s pokožkou, nebo je vdechneme či požijeme. Občas potíže trvají pár dní, jindy probíhají dlouhodobě a opakovaně se vrací, takže trápí člověka od dětství do dospělosti a zásadně ovlivňují kvalitu jeho života.

Zblázněná imunita

Atopický ekzém čili atopická dermatitida patří mezi nejčastější a nejnepříjemnější chronická kožní onemocnění. Vzniká jako nepřiměřená imunitní reakce, k níž je organismus dědičně naprogramovaný. „Kůži pacientů dráždí vlivy, které normálnímu smrtelníkovi vůbec nevadí,“ říká dermatoložka Nina Benáková ze zdravotnického zařízení Imuno-Flow v Praze.

K hlavním projevům patří svědění, suchost kůže, bledost nebo zarudnutí obličeje, olupování kůže či puchýřky. Onemocnění přichází již v kojeneckém věku. Někdy během dětství zmizí, jindy bohužel vydrží po celý život. Často postihuje lidi, kteří trpí astmatem nebo sennou rýmou. K léčbě se používají místní imunomodulátory, které brání opakovanému vzplanutí ekzému.

To samo o sobě ale nestačí. Každý nemocný se zároveň musí vyhýbat různým alergenům, naučit se ošetřovat si kůži a respektovat režimová a jiná omezení. „Genetiku ovlivnit nelze, při léčbě se musíme zaměřit na spouštěče, které stav kůže zhoršují. Ekzematik si musí vytipovat, co mu nedělá dobře, a naopak zjistit, co mu pomáhá,“ dodává doktorka Benáková.

5 nejčastějších předsudků o ekzému najdete v únorovém čísle Blesk zdraví, které seženete na stáncích. Nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

Autor: lac
Video se připravuje ...