Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Trápí vás bolest kloubů? Víme, jak je dát zase do pohody

...
11. ledna 2021 | 06:00

Klouby prý začnou jednoho dne bolet každého. A nejen v zimě. Jak si můžeme kolena, kyčle nebo záda udržovat v kondici? Máme pro vás několik tipů!

Jako malá jsem pomáhala babičce míchat domácí mastičku na bolavé klouby. Mastička příjemně voněla a babička si ji často natírala na kolena. „To je stáří,“ komentovala své bolesti. „Jednou to taky poznáš.“ Měla pravdu. Kolena mě bolívají, a to hlavně v zimě. Nejen o kolenech jsem si povídala s hlavní fyzioterapeutkou FYZIOkliniky v Praze Ivou Bílkovou. Patří mezi lidi, kteří vás léčí už tím, jak s vámi mluví. Prostě jste si jistí, že k ní se přibelháte o holi a domů nakonec poběžíte po svých. Většinou se nespletete.

Propracujeme se k bolavým kloubům všichni?

Pravděpodobnost vzniku bolestí kloubů je poměrně vysoká a zvyšuje se s přibývajícím věkem, to je pravda. Nedá se ale říct, že by se opravdu každý z nás musel s bolestmi kloubů jednou trápit. Velkou roli hraje samozřejmě genetika, kterou těžko ovlivníme, ale správným životním stylem, vhodnou stravou a přiměřenou pohybovou aktivitou se dá docílit i toho, že nás klouby nebudou bolet vůbec.

Proč nás klouby a kosti bolívají víc v zimě?

Obecně můžeme říct, že například pacienti s revmatoidní artritidou reagují na změny počasí a teplot nejvíce. Nižší teplota výrazně ovlivňuje citlivost nervových zakončení, která se nacházejí v kloubním pouzdru, a zhoršuje tak pocity bolesti. Vliv má také nižší atmosférický tlak způsobující zvětšení otoku v kloubu - jeho následkem je opět zvýšená citlivost. V zimě jsme většinou méně aktivní a přibíráme. V chladném počasí ale nejsou výjimkou ani bolesti drobných kloubů ruky. I ty dovedou být velmi nepříjemné.

Často bolívají lidi záda a klouby i ze stresu. Je to pravda?

Bolesti zad jsou v současnosti nejčastějším důvodem návštěvy lékaře. A bolavá záda dnes řadíme k psychosomatickým onemocněním. To, jak dýcháme, nebo to, v jakém postoji je naše tělo, zkrátka to, jak ho držíme, souvisí se stavem naší psychiky. Při dlouhodobém stresu, úzkostech či depresích dochází ke změně svalového napětí, jehož výsledkem je změna držení těla. To může vést až ke vzniku degenerativních změn přímo na páteři. S tím se dnes potýkají už i třicátníci.

Dá se nějak bolestem kloubů předcházet?

Nejlepší prevencí je udržovat optimální váhu, dostatečně a pravidelně jíst a mít pestrou a vyváženou stravu. Pokud se bolest v zimě zhoršuje, určitě nedoporučuji přestat se hýbat a lehnout si na gauč. Když jsou bolesti zejména dolních končetin natolik velké, že vás limitují při běžné chůzi, je dobré začít s cviky v odlehčení - s jízdou na rotopedu, cviky vleže na zádech nebo vsedě. Ideální je plavání.

Vhodná je také návštěva fyzioterapeuta. Proč?

Protože neexistují žádné přesné a pevné metody léčby. Ve fyzioterapii má každý terapeut svůj vlastní individuální přístup, nemůžeme tedy říct, že by existovala pouze jedna správná možnost, která povede k odstranění potíží. Je na každém terapeutovi, kterou techniku se rozhodne v praxi využívat a případně jakým léčebným směrem se vydá. Pro pacienta je dobré si to před rehabilitací prověřit.

Pomáhají při bolesti bandáže a obstřiky? To a mnohem více informací se dozvíte v lednovém čísle Blesk zdraví, které seženete na stáncích. Nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

Blesk zdraví
Autor: abl

Autor: Silvie Risová
Video se připravuje ...