Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chcete snížit cholesterol bez léků? Víme, jak na to

...
4. ledna 2021 | 06:00

Příliš vysoká hladina cholesterolu může být podle klasické medicíny nebezpečná, zejména pro kardiovaskulární systém. Proto ale nemusíme brát léky. Poradíme vám, jak jej snížit pomocí alternativní léčby. 

Cholesterol je pro organismus nezbytný. Je součástí každé buňky, stavební jednotkou nervů nebo mozkových buněk. Neobejdou se bez něj hormony, pořebuje ho i žluč, která pomáhá tělu trávit tuky. Organismus si cholesterol ze dvou třetin vyrábí sám v játrech, z jedné třetiny ho přijímá v potravě. Cholesterol je „zlý“ a „hodný“. „Zlý“ LDL zvyšuje riziko srdečních a cévních chorob, „hodný“ HDL naopak pomáhá odstranit případné usazené nánosy z cév a odplavovat LDL z těla pryč.

Stres a špatná strava

Podle kvalifikovaných odhadů má u nás zvýšený cholesterol asi 70 procent lidí. Z toho více než 40 procent o tom vůbec neví. Příčinou není jen nevhodná strava. Jsou to také stres, obezita, cukrovka, nedostatek pohybu, kouření, genetika. Vliv stresu na zvyšování cholesterolu je větší, než se předpokládalo. Výzkumem se zabývá profesorka Catherine Stoney z univerzity v Ohiu. Její tým sleduje hladiny špatného LDL cholesterolu u pilotů aerolinek ve chvílích velké zátěže. Výsledky jsou jednoznačné.

Je to strašení?

Podle stále se rozšiřující skupiny celostních lékařů a dalších odborníků ale není strašení jakýmkoli cholesterolem na místě. Holistický lékař David Frej říká, že zvýšená hladina cholesterolu v krvi je spíše druhotným, doprovodným jevem konkrétního onemocnění, nikoli jeho příčinou. „Objevují se informace, že naopak nízký cholesterol je zdrojem zdravotních potíží a rizikem předčasného úmrtí, zejména u starší populace,“ říká doktor Frej. Snižování hladiny cholesterolu v krvi preventivně není podle něj vědecky podloženo, a může naopak zvyšovat riziko vzniku infekce, Alzheimerovy choroby či mrtvice. Co tedy dělat? Znát hodnoty svého cholesterolu i poměr „zlého“ a „hodného“. A když je třeba hladinu LDL srazit, zkusit to bez chemických léků. 

Co dělat?

Změňte jídelníček

Vyřaďte přepálené tuky, smažená jídla, polotovary, bílý cukr a bílou mouku.

Jezte mořské ryby.

Každý den si dejte česnek v jakékoli formě.

Dopřávejte si tmavě zelenou salátovou zeleninu.

Jezte každý den jablka, která obsahují pektiny. Ty jsou schopné vázat se ve střevech na některé kyseliny, pro jejichž tvorbu potřebují játra cholesterol – a ten pak odebírají krvi.

Osvědčený je prášek ze semen jitrocele – psyllium.

Pomáhají oleje – doporučené dávkování je dvakrát až třikrát denně jedna čajová lžička. Vhodné jsou například slunečnicový, sezamový, bodlákový, z pšeničných klíčků, ořechový z vlašských ořechů nebo olej ze semen světlice barvířské.

Výborné jsou ovesné vločky, mají v sobě spoustu vlákniny, která zabraňuje vstřebávání cholesterolu do krve.

Pročistěte se

Pročistěte si krev zeleninovými šťávami, čerstvou zeleninou.

Popíjejte zelený, heřmánkový, pampeliškový nebo zázvorový čaj, vždy maximálně tři hrnky denně.

Skvělý je odvar z bobkových listů. Pět gramů sušených listů zalijete sklenkou a půl vody a povaříte čtyři minuty. Nádobu přikryjete, odložíte na pět hodin a potom podáváte jednu až dvě lžičky každou půlhodinu. Nesmí se vypít najednou. Kúra by měla trvat tři dny a během té doby se doporučuje omezit konzumaci bílkovin. Tato kúra očišťuje nejen krev, ale i klouby od nánosů soli. Můžou se při ní objevit různé vyrážky nebo mírné bolesti kloubů a celého těla, občas i teplota – jde o projevy očisty.

Další tipy najdete v lednovém čísle Blesk zdraví, které seženete na stáncích. Nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

Blesk zdraví
Autor: abl

Autor: sia
Video se připravuje ...