Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Světelné znečištění zabíjí nás i přírodu! Jak se můžeme bránit?

12. ledna 2021 | 06:00

Jsme rozmazlená generace, která tím, že si dělá život stále lehčí, zapomíná na to, jaký dopad to nakonec v důsledku bude mít na zdraví a zdraví celé planety. Víte vůbec, co to je světelné znečištění? Možná to pro mnohé z vás bude zcela nový termín.

Osvětlení ve městech a na vesnicích dává sice lidem pocit většího bezpečí, ale také se ukázalo, že rozptýlené světlo se šíří desítky kilometrů daleko. Věděli jste, že v České republice už téměř nenajdete místo, kde by byla úplná tma? „Sodíkové výbojky, které vyzařovaly oranžové světlo, jsou nahrazovány bílým světlem, které obsahuje vysokou spektrální modrou složku, jež je v pořádku ve dne, ale v noci škodí,“ vysvětluje Hynek Medřický, expert na světlo, v novém pořadu Mall.tv Tajemství spánku.

My doma si můžeme zatáhnout závěs a tmu si vytvořit, ale příroda tuhle možnost nemá. „Za posledních třicet let jsme v Evropě snížili biomasu hmyzu o sedmdesát pět procent,“ šokoval Medřický. Ovšem dopad má přemíra světla i na zdraví lidí. Průzkumy zjistily, že přemíra světla podporuje růst zhoubných nádorů.

Co s tím tedy můžeme dělat? Jako vždy a ve všem je nejdůležitější začít sami u sebe a svítit pouze tehdy, když je to nutné. Ve vsi Jesenice jsou už napřed a bylo by skvělé, kdyby stejně ohleduplná k přírodě byla brzy celá republika. V Jesenici totiž svítí novými speciálními lampami, které jsou šetrnější k přírodě – svítí totiž nočním světlem, jež je mnohem přirozenější. „Osvětlení ve veřejném prostoru by mělo svítit tak jako slunce, když zapadalo, tedy oranžově,“ objasňuje Hynek Medřický. Naše vláda by se měla také inspirovat ve Francii, kde mají zákon, že obchody, jež mají zavřeno, musí být zhasnuty, a to jak výlohy, tak parkoviště. Tak doufejme, že nás pro změnu jednou mile překvapí.

Video se připravuje ...