Sobota 27. července 2024
Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor
Polojasno 26°C

Co se skrývá za chrápáním a skřípáním zubů ve spánku a jak to řešit?

20. prosince 2020 | 06:00

Spojení kvality spánku a vašich zubů je až překvapivě velké! Během spánku totiž můžete skřípat zuby, čímž si značně narušujete zubní sklovinu a způsobujete si další zdravotní nepříjemnosti. Zjistěte, co za tak zvaným bruxismem stojí, a jak se ho můžete zbavit, a nepodceňujte ani problémy s chrápáním, které má také vliv na kvalitu vašich zubů, a může způsobovat zápach z úst.

 

spánek je jednou z nejdůležitějších věcí. Odvíjí se od něj naše nálada, zdraví i psychická pohoda. Naneštěstí kvůli vypjaté situace s koronavirem, či vánočního stresu stále více lidí špatně spí. A trpí tím i naše zuby!

Jak ovlivňuje spánek zdraví ústní dutiny, a jak vyřešit problémy s chrápáním, skřípáním zubů a jejich zvýšenou citlivostí?

Spánek jako klíč ke zdraví

Autor: istock.com

Ačkoliv se o důležitosti spánku neustále mluví, mnozí ho podceňují. Přitom skutečně platí, že pro dobré psychické a fyzické zdraví je kvalitní spánek nezbytný. „I když je potřeba spánku individuální, při nedostatku kvalitního spánku nedochází k tolik potřebné regeneraci organismu, což se může projevit poruchami pozornosti, zhoršeným myšlením a celkovou únavou. Nekvalitní spánek může být způsoben mnoha příčinami, například špatnou spánkovou hygienou. Stále častěji však za špatným spánkem stojí různé poruchy spánku jako třeba spánková apnoe nebo bruxismus,“ říká MUDr. et MDDr. Hana Luskačová, odbornice na celostní zubní péči a odborná garantka značky SPLAT.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Veronika Duží
Video se připravuje ...