Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

6 snadných tipů pro zlepšení zažívání a pravidelné vyměšování. I to je důležité!

  • 3. ledna 2021 | 06:00

    Přestože vyměšování není zrovna téma, o kterém by se ve společnosti příliš mluvilo, pro zdraví těla je nezbytné. Zácpa nebo průjem značí, že je něco špatně. Co když vás ale trápí jen to, že nemáte stolici pravidelně? Měli byste si dělat starosti? Někdo navštěvuje toaletu i několikrát denně, jiní si dojdou na záchod sotva párkrát za týden. Přestože ani jedna z variant není špatně, můžete snadno podpořit zažívání a ve vyměšování nastolit pravidelnost.

    Po pravidelné stolici se budete cítit mnohem lépe. Naučte tělo na ranní rituál, který vám přinese úlevu. Jak střeva přirozeně rozpohybovat?

  • Horká voda

    Autor: istock.com

    Jedním z nejjednodušších způsobů, jak rozpohybovat zažívací trakt, je vypít teplou až horkou vodu, a to hned po probuzení. Ani studená voda není špatnou volbou, ale nebude tak účinná. Hned když vstanete z postele, zapněte varnou konvici a vřelou vodou si naplňte hrníček nebo lépe termosku. Následně se můžete věnovat běžným ranním činnostem a usrkávat horkou vodu, dokud nesplní svůj účel. 

  • Čerstvý zázvor

    Autor: istock.com

    Pokud už jste vypili dostatek horké vody, ale ve vašich střevech se stále nic neděje, zkuste do vody přidat čerstvý zázvor. Ten je protizánětlivý a může podpořit stahy v žaludku. K tomuto účelu můžete zázvor jemně nasekat, nastrouhat nebo můžete použít kuchyňský robot a v chladničce pak uchovávat množství na více dní. Neuškodí zázvor přidat do omáček nebo kari.

    Když vstanete a připravíte si horkou vodu, zkuste místo konvice použít hrnec. Zázvor nechte vařit minimálně 10 minut. Pokud nemáte dostatek času, můžete ho přidat přímo do horké vody. V ideálním případě si kousek zázvoru dejte do úst a žvýkejte tak dlouho, dokud z něj nedostanete všechnu šťávu. Žvýkání navíc vysílá do mozku ty správné signály, které tělu zajistí plynulý trávicí proces. 

  • Dřep

    Autor: iStock.com

    Často opomíjeným faktem vyměšování je, že záleží na poloze těla. Náš zažívací systém obsahuje řadu svěračů, kterými jsou svalové prstence sloužící k ochraně nebo uzavření různých otvorů. Pylorický svěrač funguje jako brána mezi žaludkem a tenkým střevem. Pohybuje potravou do tenkého střeva a brání jí v návratu do žaludku. Níže je pak anální svěrač, který vypuzuje odpad z těla ven. Velice nápomocná tomuto svěrači je gravitace.

    Dřepy pomáhají oddělit sedací kosti a vytvářejí prostor pro svěrač, aby se plně rozšířil a rozpohyboval stolici. I ženám při porodu se občas doporučuje, aby si dřeply, otevřely tím pánev a umožnily dítěti snadněji projít porodními cestami. Při vyměšování vám tak může pozice ve dřepu přinést nemalou úlevu.

  • Večerní půst

    Autor: Shutterstock.com

    Dalším jednoduchým způsobem, jak zajistit bezproblémové trávení, je vyhnout se konzumaci jídla pozdě večer. Většina jídel se tráví až několik hodin, některá až dva dny. Během spánku je proces trávení zpomalen. To znamená, že nestrávené jídlo setrvává v zažívacím traktu mnohem déle.

    Studie z roku 2018 naznačuje, že načasování jídla má významný dopad na regulaci hmotnosti, metabolismus a cirkadiánní rytmus. To znamená, že to, kdy jíme, může být stejně důležité jako to, co jíme. Jíst před spaním navíc zvyšuje riziko refluxu kyselin.

    Tip: Pokud později večer dostanete chuť na menší svačinu, sáhněte po něčem tekutém, jako jsou proteinový nápoj, teplé mléko nebo vývar. 

  • Vláknina

    Autor: istock.com

    Potraviny s vysokým obsahem vlákniny by měly být součástí každého jídelníčku. Vláknina prochází tělem a končí v tlustém střevě, kde působí jako tzv. "kartáč střev". Pokud máte ve stravě málo vlákniny, je však lepší s jejím navyšováním začít pomalu. Účinek by totiž mohl být opačný, způsobila by vám zácpu.

    Tip: Dušená jablka jsou ideální potravinou s vysokým obsahem vlákniny, která vás po ránu zahřeje. Na pánvi zahřejte lžičku ghí a přidejte nakrájená jablka s rozinkami, skořicí, muškátovým oříškem, kardamomem a hřebíčkem. Chvíli směs poduste, vyndejte kousky koření a jablka podávejte s jogurtem nebo ovesnou kaší. Přidat můžete i chia nebo lněná semínka, která patří mezi další významné zdroje vlákniny.

  • Smoothie

    Udržujte svá střeva v pohybu, a to přidáním tekutin do stravy. Hustá smoothies připravená z listové zeleniny obsahují hodně vlákniny a dodávají tělu potřebnou tekutinu, která pomáhá vyplavit stolici. Dále vám mohou pomoct v trávení i polévky, jako je vývar, který obsahuje vitaminy, minerály a aminokyseliny, které pomáhají snižovat v těle zánět. Vařte si obzvlášť v zimě dušená jídla, a hydratujte se tak nejen skrze pitný režim, ale i pomocí stravy.

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...