Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

5 tajemství dlouhověkosti: Jak se dožít stovky?

Známe recept na dlouhověkost!
13. října 2022 | 06:00

Hodně lidí věří, že délku života předurčuje především genetická výbava. Není to pravda. Výzkumy dokazují, že život si můžeme prodloužit zejména tím, jak ho žijeme. Možná to někoho překvapí, ale geny naši dlouhověkost ovlivňují jen do poměrně malé míry – přibližně šestnácti procenty.

K těmto zajímavým výsledkům došli vědci na základě gigantické studie s 86 miliony lidí, když zkoumali gen dlouhověkosti. Výsledky výzkumu pak publikovali v časopise Science. Co z toho vyplývá? Naprosto zásadní sdělení, že z více než 84 procent rozhodneme o délce svého života my sami. „Záleží jen na nás. Na tom, jak a co budeme jíst, jestli budeme mít dostatek pohybu, sociálních kontaktů a kvalitní lékařskou péči,“ zdůrazňuje celostní lékař David Frej. Co nám tedy experti pro delší život doporučují?

1. Seďte co nejméně

Průměrný Čech denně prosedí 8,5 hodiny. Lidské tělo je ale stavěno pro pohyb. „Při sedavém způsobu života se zpomaluje metabolismus živin, snižuje se aktivita svalů, prokrvení mozku a celého oběhového systému,“ upozorňuje Dagmar Vránová, praktická lékařka, která provozuje soukromou ordinaci komplexní medicíny v Havířově. Někteří odborníci jdou tak daleko, že přirovnávají sezení k zabijákovi, protože má na náš organismus podobné dopady jako kouření. Poškozuje nejen jednotlivé orgány, ale zhoršuje i celkový funkční stav lidského těla.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: sia, lac
Video se připravuje ...