Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Proč vás bolí koleno? Toto jsou nejčastější příčiny. A co s tím dělat?

  • bolest kolena
    10. dubna 2021 | 06:00

    Není to nic příjemného. Ale také ne neřešitelného. Chce to ale vědět, co se děje a co s tím. Podívejte se, co vše se skrývá za bolestí kolen...

    „Auvajs,“ zkroutím se bolestí, která mi zničehonic vystřelí do kolene. Zrovna stoupám po schodech domů, ale musím se zastavit. „Špatně jsem se asi protáhla po běhání,“ napadne mě. Naštěstí bolest druhý den zmizí. Tohle je ta lepší varianta při bolestech kolene. Pokud to ale máte jinak, třeba jako Ivana, je třeba tomu věnovat pozornost: „Minulý rok mi bylo padesát, jsem sportovně založená, ráda chodím a jezdím na kole. Je to asi dva roky, kdy jsem poprvé zaznamenala bolesti obou kolen. Od té doby nepřestávají zlobit a před týdnem jsem si všimla i otoku.“ Kde může být problém? A hlavně příčina? Odpověď hledejte u ortopedů či fyzioterapeutů. Možná vás trápí jeden z nejčastějších problémů...

  • Běžecké koleno

    bolest kolena
    Autor: istock.cz

    Nenechte se mýlit názvem. Netrpí tím jen běžci. Jde o nejčastější příčinu bolestí kolene vzniklých pohybem čéšky.

    PŘÍČINA: Těch je v tomto případě několik. Slabé svaly okolo kolene, celková ztuhlost nebo špatný sklon boků.

    PROJEVY: Nejčastější projevy jsou bolest čéšky, vznikající otoky a bolest při chůzi ze schodů.

    LÉČBA: Nejlepší léčba běžeckého kolene je zesílení a zvýšení flexibility kolenních svalů.

  • Chondropatie čéšky

    bolest kolena
    Autor: istock.cz

    Hodně často postihuje mladé lidi a ženy.

    PŘÍČINA: Poškození chrupavky lemující zadní část kolene. Zejména v důsledku svalové nerovnováhy a nadměrné zátěže.

    PROJEVY: Bolest v přední části kolene, zejména při chůzi ze schodů nebo po dlouhém sezení. Koleno může při pohybu vydávat i nezvyklé zvuky.

    LÉČBA: Cvičení, kolenní bandáže, léky, vložky do bot a úprava pohybové aktivity.

  • Osgood-Schlatterova nemoc

    bolest kolena
    Autor: istock.cz

    Velmi častá příčina bolesti kolene nejčastěji se projevující u dospívajících chlapců a mladých mužů.

    PŘÍČINA: Problém vzniká především v období růstového spurtu, kdy se kosti vyvíjejí rychleji než svaly, a tím vzniká nechtěné tření způsobující bolest.

    PROJEVY: Nejčastěji se jedná o bolest pod kolenem zhoršující se při pohybové aktivitě.

    LÉČBA: Nemoc se léčí především klidovým režimem, omezením fyzické aktivity, občas pomocí kolenní ortézy a speciálního cvičení. Nicméně onemocnění se léčí delší dobu, hojení může trvat až po dobu dvou let.

  • Artróza

    bolest kolena
    Autor: istock.cz

    Artróza kolene trápí nejčastěji osoby nad 50 let věku, ale může postihnout i výrazně mladší lidi.

    PŘÍČINA: Hlavní příčinou je opotřebení a degenerace chrupavky kolene. Narušená chrupavka přestává plnit svou funkci, a tím dochází k nechtěnému tření kostí. Artróza je častější u žen a u lidí, kteří měli v minulosti zranění či operaci kolene.

    PROJEVY: Bolest, otok kolene, omezená hybnost a problémy při každodenních činnostech, jako jsou chůze a cesta do schodů. Projevy se mohou postupem času rychle zhoršovat.

    LÉČBA: Ta závisí na závažnosti artrózy. Nejčastější léčby zahrnují cvičení, chránič kolen, přírodní doplňky stravy, akupunkturu, změnu jídelníčku, léčiva a ve vážných případech operaci.

  • Bursitida kolene

    bolest kolena
    Autor: istock.cz

    Onemocnění vzniká zánětem bursy, což je malý tíhový váček s tekutinou ležící mezi kostmi a svaly. Jeho účelem je lubrikovat třecí místa mezi kostmi, šlachami a úpony svalů v blízkosti kloubů a ulehčit jim. Okolo kolene se nachází přibližně 15 těchto váčků.

    PŘÍČINA: Nadměrné namáhání a přetížení kolene kvůli skákání, běhání, dlouhému klečení nebo častým úderům. Bursitida se často rozvíjí u lidí s artritidou trpícími nadváhou.

    PROJEVY: Tupá ztuhlost v oblasti kolene. Často se objevuje otok na místě zanícené bursy.

    LÉČBA: Odpočinek od zátěžových aktivit je nejdůležitějším krokem při léčbě bursy. Dále kombinace silových a protahovacích cviků, ledování a podávání protizánětlivých léčiv ke zmírnění bolesti a potlačení zánětu.

     

    Další zajímavé články naleznete v novém čísle Blesku pro ženy. Seženete ho na stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE >>>

     

     

     

Autor: Blanka Kubíčková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...