Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Homeopatika na rýmu a kašel. Mohou se kombinovat s běžnými léky? Odpověď vás překvapí!

9. listopadu 2020 | 06:00

Máte rýmu nebo kašel? Jednejte hned. Lékařka a homeopatka Jana Šumanová poradí, která homeopatika si můžete vzít. A je problém, když je budete kombinovat s klasickými léky? Odpověď vás překvapí.

„Na rýmu a kašel existuje velké množství homeopatických léků a nejúčinnější je naordinovat je přesně podle toho, jaký typ rýmy nebo kašle máte,“ říká doktorka Šumanová, která pro vás vybrala ta nejdůležitější homeopatika.

Dávkování homeopatik

Všechny níže uvedené homeopatické léky začněte užívat v dávce 5 granulí 4x denně. Jakmile se váš stav začne zlepšovat, počet denních dávek postupně snižujte až do úplného vysazení. Protože se homeopatika v ústech vstřebávají přes sliznici, je potřeba brát si je vždy s odstupem od jídla a pití.

Podívejte se, co radí zkušená bylinkářka v novém pořadu na Mall.tv

Co na zadní rýmu, ucpaný nos a další potíže?

Ucpaný nos: Když vás neprůchodný nos trápí ve dne i v noci, nasaďte lék Sticta pulmonaria 9 CH. Jestli máte nos ucpaný jen v noci, ve dne kýcháte a pomalu se vám spouští vodová rýma, užívejte lék Nux vomica 9 CH.

Vodová rýma: Na rýmu, která teče jak z kohoutku a při které slzí oči, je účinný lék Allium cepa 9 CH.

Zelená rýma: Pokud vás trápí zelené hnisavé nudle, naordinujte si dva léky: Kalium bichromicum 9 CH a Hepar sulfur 30 CH.

Žlutá rýma: Jestliže vaše rýma vypadá trochu jako vosk, k tomu jste náladoví a pokašláváte, pomůže Pulsatilla 9 CH.

Hlenovitá nezbarvená rýma: V případě, že vás trápí nezbarvená hlenovitá rýma, a ještě máte červený nos, sáhněte po léku Kalium iodatum 9 CH.

Zadní rýma. Jestliže vám rýma stéká do krku a provází ji vlhký kašel, nasaďte Hydrastis canadensis 15 CH. Na zadní rýmu se suchým nočním kašlem se dává Corallium rubrum 9 CH.

Suchý, nebo vlhký kašel?

Suchý kašel: Pokud nemáte rýmu, ale trápí vás jen suchý kašel, vezměte si lék Drosera 30 CH, popř. sirup Drosetux, který obsahuje směs homeopatik.

Vlhký kašel: Tyto dva léky zaberou na vlhký hlenovitý kašel: Ipeca 9 CH a Antimonium tartaricum 15 CH.

Proměnlivý kašel: Jestliže se váš kašel v průběhu dne mění, což se stává celkem často, nebo nejste schopni identifikovat typ kašle, můžete užívat homeopatické sirupy obsahující homeopatické léky jak pro léčbu suchého, tak vlhkého kašle.

Důležité: U kašle vždycky platí: pokud se nelepší nebo pociťujete dušnost, musíte navštívit lékaře.

Mohou se homeopatika kombinovat s klasickými léky?

Možná jste si mysleli, že pokud nasadíte homeopatika, neměli byste zároveň užívat klasické léky. Není to ale pravda. „Platí, že homeopatické léky se s těmi z klasické medicíny neovlivňují, navzájem si nesnižují ani nezvyšují účinek. Například na horečku můžete podat paracetamol nebo ibuprofen a k tomu dát homeopatický lék určený na vysokou teplotu. Budete se cítit lépe,“ říká lékařka.

Autor: taj
Video se připravuje ...