Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bolí vás klouby? Artróza se týká i mladších ročníků

Bolí vás klouby? Artróza se týká i mladších ročníků
2. prosince 2019 | 00:00
Prezentace klienta |

Problémy spojené s opotřebením kloubů důvěrně zná až 75 % lidí starších 65 let. Artróza se ovšem nevyhýbá ani mladším ročníkům, zvláště v důsledku jednostranného přetěžování kloubů nebo stále častější nadváhou, obezitou a minimem pohybu.

Zpočátku se moc neděje

Patologický proces v chrupavce a jejím okolí může probíhat i několik měsíců, aniž by si to člověk uvědomoval, ale pak se artróza ohlásí naplno bolestí postižených kloubů. „Bolesti se dostavují nejčastěji na jaře a na podzim,“ říká MUDr. Daniel Bělík, ortoped z polikliniky MEDICINA PLUS v Praze na Pankráci. „Postupně se se snižuje výška chrupavky v kloubu, a navíc dochází k chronickému zánětu výstelky kloubního pouzdra a bolestivému stažení přilehlých svalů a šlach.“ Paradoxem je, že intenzita bolesti nutně nemusí odpovídat stupni opotřebení v té míře, jak se jeví na rentgenovém snímku. Zkrátka, každý jsme neopakovatelný originál a v oblasti vnímání a subjektivního hodnocení bolesti se navzájem lišíme.

Artróza se nevyhýbá ani mladším ročníkům, zvláště v důsledku jednostranného přetěžování kloubů.
Autor: Shutterstock

Bolest nejdříve po zátěži

Bolesti provázející artrózu jsou dvojí. V prvním případě jde o důsledek dlouhodobého zatížení (týká se zejména kyčlí a kolen) např. sportem či nadbytečnými kilogramy. „Jde o bolest po zátěži. Dalším typem bolesti je pak tzv. startovací bolest, která souvisí s ranním rozhýbáním ztuhlých kloubů,“ vyjmenovává ortoped Bělík. Tato bolest obvykle do půl hodiny vymizí. S bolestí přichází i různý stupeň omezení hybnosti kloubu. Jak artróza postupuje, bolest začne člověka obtěžovat i v klidu a asi ve 30 % případech i v noci a ruší tak spánek. Nemocný pak těžko hledá polohu, která by mu přinesla úlevu a následující den je rozmrzelý a unavený. Artróza se nevyhýbá ani drobným kloubům ruky (např. palce). Tyto klouby mohou otéct, při zátěži se obtíže stupňují a bolest se někdy objevuje po ulehnutí k spánku, takže pacient nesnese na rukou sebelehčí deku. Často je také popisována zvýšená citlivost na vlhko, prochladnutí a změny počasí.

Artróza se nevyhýbá ani mladším ročníkům kvůli stále častější nadváze, obezitě a minimu pohybu.
Autor: Shutterstock

Při obtížích vyhledat lékaře

V souvislosti s blížícími se Vánocemi přemýšlíme o tom, čím potěšíme své blízké. Řada z nás navštíví lékárnu, aby pořídila přípravek pro prevenci či zmírnění projevů artrózy. "Těch je na trhu celá řada. Je důležité nenechat se zmást nepřeberným množstvím preparátů: jedině preparáty registrované jako léky skýtají záruku jakosti, bezpečnosti a účinnosti. Efekt těchto léků nastupuje pomalu, a tak je třeba v některých případech na začátek léčby přidat nesteroidní antirevmatika. O tom je však nejlépe se poradit s lékařem,“ uzavírá D. Bělík. Více na www.ibi.cz.

Přípravek Condrosulf 400mg slouží k léčbě degenerativních onemocnění kloubů
Autor: IBI, spol. s r.o.

Video se připravuje ...