Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Bolestí hlavy je hned několik druhů. Která trápí právě vás?

...
21. prosince 2020 | 06:00

Bolest hlavy není nic příjemného a dokáže pěkně potrápit. Někdo trpí vážnými migrénami, jiné zase bolí hlava při změně počasí nebo třeba při únavě. Zjistěte, jaké druhy bolesti existují a jaká trápí právě vás!

Tenzní bolest hlavy

Tento druh způsobuje tupou bolest celé hlavy, která není pulzující. Může ji doprovázet citlivost v oblasti krku, čela, pokožky hlavy nebo ramenních svalů. Tuto bolest nejčastěji způsobuje stres. K úlevě od občasných bolestí se používají léky, jako jsou Ibuprofen, Aspirin, Naproxen. Pokud nepomáhají, lékaři předepisují silnější léky, jako jsou Indomethacin, Meloxikam (Mobic) nebo Ketolarc.

Pokud tenzní bolest hlavy přeroste v chronickou (není nárazová, ale pociťujeme ji většinu dní v měsíci a může trvat i několik dní po sobě), měli bychom vyhledat lékaře.

Cluster headache

Jde o druh bolesti hlavy, zvláštní na ní je, že postihuje zejména velké muže – zhruba třikrát tolik než ženy – pravděpodobně je dědičná a častěji jí trpí kuřáci. Cluster headache se projevuje velmi prudkou bolestí hlavy, která ale obvykle postihuje jen jednu polovinu těla v oblasti oka a spánků. Je provázena zduřením nosní sliznice, slzením a otokem víčka. Bolest je přitom velmi silná a ti, kdo zažili obojí, tvrdí, že bolí jako zánět trojklaného nervu.

Nedá se tedy srovnat s migrénou. Podobné je ale, že stejně jako migrenici postiženým cluster headache vadí prudké světlo nebo hlasité zvuky. Bolest, někdy se stejně jako u migrény hovoří o záchvatech, trvá několik minut až hodiny a velmi často jedna následuje druhou. Probíhá v záchvatech trvajících 15 minut až několik hodin a typické je pro ni nakupení záchvatů v určitém období (většinou v několika týdnech), kdy se opakují několikrát denně, poté bolest zmizí i na několik let.

Stejně jako u migrény ani u cluster headache obvykle nezabírají běžné léky na bolest hlavy. Užívají se triptany, léky na lékařský předpis. Pomáhá také inhalace kyslíku, který zlepší okysličení mozku. K zabránění záchvatů pomáhají také léky ze skupiny blokátory kalciových kanálků.

Migréna

Migréna (migrenózní záchvat, migrenózní bolest hlavy) je jedním z mnoha typů bolestí hlavy. Jedná se o chronické záchvatovité onemocnění, při němž se opakují v různých časových intervalech ataky bolesti hlavy střední až vysoké intenzity. Zhruba 80 % jejích případů tvoří běžná migréna bez aury, zbylých 20 % připadá na migrénu s aurou. Aurou se nazývají úvodní příznaky, které vznikají v mozkové kůře. V České republice trpí migrénou zhruba každý desátý člověk, ženy třikrát častěji než muži, což zřejmě souvisí s hormonálními změnami během menstruačního cyklu.

Příčiny migrény nejsou dodnes úplně známé, jisté je, že jde o poruchu prokrvení mozku. U značné části nemocných se může jednat o dědičnou záležitost. Příčinou záchvatovitých bolestí hlavy i příznaků podobných auře může být ovšem i závažné onemocnění mozku. Proto by každý nemocný s migrénou měl být jednou v životě důkladně neurologicky vyšetřen.

Léčba migrény spočívá v úpravě životního stylu a v léčbě léky. Důležité je, aby si pacient vedl záznamy o možných vyvolávacích momentech jeho migrenózních záchvatů a těm se pak snažil maximálně vyhýbat. K nejvíce provokujícím momentům patří stres, velký hluk, světelné kontrasty, změny počasí, alkohol, některé potraviny, dietní chyby, jako jsou hladovění nebo naopak přejídání. Vadí nadměrné kouřenínevyspání či některé pachy.

Další typy bolestí hlavy najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Marie Bezděková
Video se připravuje ...