Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

6 tipů, jak dostat tělo fyzicky i psychicky do rovnováhy

  • 27. prosince 2020 | 06:00

    Každý den jsme vystavováni jisté míře stresu bez ohledu na to, jestli je to všední den, víkend nebo svátek. Zejména tento rok byl pro mnohé z důvodu koronavirové situace dost vyčerpávající. Zaměřte se proto mnohem více na životní rovnováhu, kterou tvoří nejen vaše fyzické zdraví, ale i to psychické. Vybírejte si pohybové aktivity, které cílí právě na posílení stability, věnujte pozornost zdraví střev a srdce, hormonální funkci, ale také duševní rovnováze.

    K odbourání stresu, udržení životní rovnováhy a fyzického zdraví či ke zklidnění duše můžou pomoct následující tipy.

  • Cvičte jógu

    Autor: istock.com

    Ačkoliv prakticky jakýkoliv druh pohybu je pro tělo přínosný, k odbourání stresu, posílení rovnováhy a stability je nejlepší jóga. „Při praktikování jógy se naučíme zpomalit, protáhneme tělo, zklidníme duši a snadněji se dostaneme do životní rovnováhy. Při cvičení jógy totiž věnujeme velkou pozornost nejen svému tělu, ale i mysli, přičemž dbáme na jejich sílu, pružnost i rovnováhu,“ říká zakladatelka a instruktorka pražských Domů jógy Věra Vojtěchová a dodává, že rovnováha při cvičení hraje klíčovou roli, protože při jejím ovládání člověk efektivně posiluje svaly a získává také lepší kontrolu nad svým tělem a myslí.  

  • Dbejte na mikroflóru svých střev

    Autor: istock.com

    Mikrobiální rovnováha je zcela zásadní pro naše zdraví. Střevům prospěje, když jídelníček obohatíte o fermentované potraviny a budete jíst dostatek zeleniny a vlákniny. „Potraviny s vysokým obsahem vlákniny jsou šetrné ke střevům a mohou hrát roli také při snižování stresu. Chcete-li přidat více vlákniny do svého jídelníčku, jezte více čerstvé zeleniny a ovoce, luštěniny, různé druhy oříšků a semínek nebo třeba ovesné vločky,“ radí Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.

  • Posilte břicho pro větší stabilitu

    Autor: iStock.com

    Při držení rovnováhy nám pomáhá správné postavení těla, soustředění se na pohyb a v neposlední řadě sehrávají důležitou roli břišní svaly. „Břišní svaly jsou nápomocné při udržení trupu ve správné pozici. Tím jsou klíčové i při udržování rovnováhy. Pokud začnete pravidelně posilovat břicho, snadněji se popasujete i se složitějšími pozicemi v józe nebo při jakémkoliv jiném pohybu. Posílením rovnováhy a stability těla zlepšíte rovněž koordinaci, což se pozitivně odrazí na správném držení těla a jeho funkčnosti. Posílené břišní svaly pomáhají také v rámci prevence bolestí zad,“ tvrdí fyzioterapeutka a instruktorka Domu jógy Tereza Novotná.

  • Snižte svůj krevní tlak pomocí stravy

    Autor: istock.com

    Ke snížení tlaku mohou dopomoct oříšky jako třeba mandle, pistácie nebo vlašské ořechy. Ořechy jsou zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, které podporují funkci mozku, prospívají našim cévám i nervům. „Ořechy obsahují plno živin, vitaminů, minerálních látek a zdravých mastných kyselin. Nachází se v nich také antioxidanty, které přispívají k ochraně buněk před oxidačním stresem. Ideální je jíst ořechy v jejich přirozené podobě. Na svačinku nebo jako alternativu něčeho dobrého si je však můžete dopřát i ve formě oříškové tyčinky,“ potvrzuje Ing. Michaela Ryglová.

  • Naučte se jednoduché meditační cvičení

    Autor: istock.com

    Klid a životní rovnováhu pomáhají najít meditační cvičení. Meditace nám je schopna přinést okamžité zklidnění a má tu výhodu, že k ní nepotřebujeme nic jiného než schopnost soustředit se. „Najděte si klidné místo, udělejte si pohodlí a začněte s kontrolou dechu. Nejprve se hluboce nadechněte, poté vydechněte. Opakujte to několikrát za sebou. Jakmile začnete pociťovat zklidnění, představte si, že s každým vdechem vám do těla vstupuje veškerá pozitivní energie z vesmíru. Můžete si to představovat jako zářivě bílé světlo, které postupně vyplní váš vnitřní prostor. Rozpouští se v něm všechny vaše myšlenky, starosti i bolesti. Při výdechu si pak představujte, jak z vás všechna ta negativní energie odchází. Tu si můžete představit třeba ve formě černého kouře. Nakonec zůstane jenom energie světla, klidu a tiché radosti,“ dává svůj tip na meditaci Věra Vojtěchová.

  • Dbejte na rovnováhu hormonálního systému

    Autor: istock.com

    Pro ženskou rovnováhu je nutná správná hladina hormonů, protože fungování ženských orgánů je úzce spojeno s pánevním dnem, postavením kyčlí, chodidel a pánve. Ochablé svaly pánevního dna činnost vnitřních orgánů negativně ovlivňují a mohou přispívat k bolestivé menstruaci, či dokonce způsobit neplodnost. „Příznivě ovlivňuje funkční stav pánevního dna hormonální jóga, která může přispět k nápravě hormonální rovnováhy skrze stimulaci vaječníků, štítné žlázy, potažmo až hypofýzy. Cvičení hormonální jógy je velmi efektivní u funkčních (vratných) onemocnění ženských pohlavních orgánů, zvláště chorob označovaných jako autoimunitní,“ tvrdí fyzioterapeutka Tereza Novotná a na závěr dodává, že jakmile se dají hormony do pořádku, zlepší se také pleť, spánek a sebevědomí ženy.

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...