Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak funguje ketodieta? A jak ji správně vybrat

18. listopadu 2020 | 00:00
Prezentace klienta |

Ketodieta – proteinová dieta je založena na snížení příjmu sacharidů ve stravě a jejich nahrazení bílkovinami, vlákninou a vitamíny. V současné době je velmi populární, obvykle se drží několik týdnů – minimálně však dva – a slibuje rychlé hubnutí. Není však úplně snadné uhlídat příjem sacharidů – ty se totiž nacházejí ve většině potravin, které běžně konzumujeme.

Proto jsou tu speciální balíčky jídel, které práci s dietou značně usnadňují. Máte tak předpřipravené porce jídla na celý den a nemusíte si hlídat příjem sacharidů samy. Na trhu najdeme nepřeberné množství takových balíčků a stačí si jen vybrat. Jak vlastně fungují?

Výsledky mluví za vše

Ketonová dieta je velmi oblíbená a drží ji i slavné osobnosti, které ji neváhají i propagovat. Výsledky se totiž skutečně vždycky dostaví, poměrně rychle a bez námahy – na dané jídlo si ale člověk musí zvyknout. Odborníci však varují, že jde stále jen o dietu, a každá s sebou nese i určitá rizika. Jde zejména o to, že diety zatěžují ledviny, a proto by se lidé trpící onemocněním ledvin měli dietám raději vyhýbat. Pokud vám ale nebrání zdravotní stav, stojí proteinová dieta rozhodně za vyzkoušení. Nejenom, že zhubnete, ale také si upravíte metabolismus a pročistíte tělo.

Která dieta je nejlepší

Na trhu se setkáváme s dietami Ketomix, Ketofit a Ketodiet. Všechny tři jsou dietami nízkosacharidovými – tedy proteinovými. Nabízejí již zmíněné předpřipravené balíčky s jídly, díky kterým si nemusíte samy hlídat denní příjem sacharidů. Založené jsou především na vysokém příjmu bílkovin ve stravě, a naopak neobsahují téměř žádné sacharidy. Najdete v nich kompletní nabídku jídel – jak svačinek, tak i hlavních jídel.

Uhlídat příjem sacharidů totiž není často žádná legrace. Sacharidy najdeme téměř ve všem, co s oblibou rádi konzumujeme. Obsahuje je pečivo, slazené nápoje a cukrovinky, těstoviny, rýže a mnoho dalších jídel. Při dodržování diety by se naopak mělo jíst především maso, zelenina, ovoce, oříšky, semínka a také ryby. Zvyk je ale železná košile, takže nějakou dobu může trvat, než se člověk s novým jídelníčkem srovná.

Jaké má tato dieta pozitiva?

Proteinová ketodieta se vyznačuje zejména rychlým úbytkem váhy, což je to, proč si ji lidé i tolik oblíbili. Během diety se také nedostavuje hlad a nebude vás přepadat chuť na sladké. Hladoví jsme zejména tehdy, chybí-li nám bílkoviny – jenže to se u ketodiety stát nikdy nemůže. U jiných diet bývá problémem také to, že společně s tuky začíná tělo shazovat i svalovou hmotu. Díky pečlivě vybrané stravě se tomu ale u ketodiety člověk snadno vyhne – takže se zbavuje skutečně pouze tukových zásob.

Ketodiety se také skládají z poměrně široké škály povolených surovin, člověk tak nemá pocit, že mu něco chybí – všechno je samozřejmě opět jen o zvyku. Délku diety si pak stanovte vždy podle toho, kolik kilogramů chcete reálně zhubnout. Celou dobu je však nutné striktně se držet dovoleného jídelníčku.

I proteinové dezerty vám mohou chutnat

Pokud máte strach, že budete ochuzeny o něco sladkého a na dezert už se nebudete moci ani podívat – neděste se. Balíčky s ketodietami totiž obsahují i palačinky, proteinové dezerty, chipsy nebo čokolády. Syté nápoje zase rychle zaženou hlad i chuť a jsou velmi zdravé. Takže se skutečně nemusíte obávat, že byste o něco byli ochuzeni. Jen to všechno budete konzumovat v trošku jiné podobě. Není skvělé slyšet, že i při dietě si můžete dopřát nějaký ten mls? Tak vám někdy ani nepřijde, že nějakou dietu držíte, a přesto půjdou kila pěkně dolů. To je skvělé!

Co by ale člověk pro sebe, štíhlou linii a své zdraví neudělal, co říkáte? 

Video se připravuje ...