Nízkokalorické potraviny, které vás zasytí. A na dlouho! Odborník poradil, co si vybrat

16. listopadu  2020 
 06:00

Výživový specialista Petr Havlíček s nízkokalorickými dietami úplně nesouzní. Nejsou totiž komfortní, dlouhodobě udržitelné a člověk, který je drží, se vlastně jen těší, až jeho trápení konečně skončí. Nehledě na to, že po nízkokalorické dietě následuje zpravidla jojo efekt. Když se ale rozhodnete redukovat svou váhu, měli byste vědět, jaké potraviny konzumovat, abyste zůstali dlouho sytí, a čím si pocit sytosti prodloužit.

Nízkokalorická dieta má vždy celou řadu úskalí. Příliš nízký energetický příjem se totiž mimo jiné pojí s deficitem důležitých živin, nejen kalorií. Taková dieta zároveň není komfortní a při jejím dodržování se člověk víceméně pouze trápí a těší se, až se bude moct opět najíst. „Člověk, který je na nízkokalorické dietě, není zároveň ani psychicky v pohodě, protože myslí jen na jídlo, je podrážděný a unavený," říká přední výživový odborník Petr Havlíček v pořadu Rozum v troubě na Mall.tv. Zároveň se s dlouhodobě nízkým příjmem pojí také tzv. kompenzační fáze, která má za následek jojo efekt. Pro běžného člověka tak není nízkokalorická dieta tou pravou cestou hubnutí. Váš příjem by měl tedy být o něco nižší než výdej, není to však jediný aspekt, na který byste se měli zaměřit. 

Jak je to ale s nízkokalorickými potravinami, po kterých nebudete mít hlad? Existují vůbec takové? „Všeobecně se ví, že to, co má syticí efekt, je bílkovina," tvrdí Petr Havlíček. To znamená, že pokud se snažíte redukovat svůj energetický příjem a zároveň chcete třeba i snížit četnost jídel, měli byste mít v každém jídle dostatek bílkovin. Pokud si tak k snídani dáte kvalitní celozrnné pečivo s vejcem, šunkou a sýrem, rozhodně zůstanete sytí déle, než když posnídáte moderní rádoby nízkoenergetické müsli s odtučněným jogurtem. Pocit sytosti ale také můžete prodloužit přiměřeným množstvím tuku, který zpomaluje vyprazdňování žaludku. „Zároveň potřebuji i to, aby jídlo mělo dostatečný objem a správné množství vlákniny," dodává závěrem Petr Havlíček. Ke každému jídlu si tak nezapomeňte dát alespoň malou porci zeleniny.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji