Lněné semínko pomáhá při hubnutí i nemoci. Jak ho jíst, aby opravdu fungovalo?

Lněné semínko pomáhá při hubnutí i nemoci. Jak ho jíst, aby opravdu fungovalo?
10. ledna  2022 
 06:00

Lněné semínko patří k nutričně bohatým superpotravinám a jeho účinky oceníte jak při hubnutí, tak i při snaze o miminko. Semena lnu jsou zdraví prospěšná především díky třem složkám, a to omega-3 mastným kyselinám, vláknině a lignanům, které patří mezi účinné antioxidanty. Při konzumaci si však dejte pozor, aby byla řádně rozdrcená, jinak ztrácí veškerý účinek. Jak lněná semínka zařadit do redukčního jídelníčku?

Lněné semínko se používá i k výrobě léků. Jeho zdravotní účinky jsou tak oceňovány nejen výživovými poradci, ale i lékaři. Tu největší pozornost však stále získává ve spojitosti s hubnutím.

 

Jak pomáhá při hubnutí?

 "Ve zdravém jídelníčku je lněné semínko významným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou pro správnou funkci těla, a tedy i hubnutí, velice důležité. Ale ve stravě je častokrát postrádáme," vysvětluje výživová poradkyně Veronika Duží. Vedle zdravých tuků jsou však semínka také zdrojem vlákniny, která čistí střeva a prodlužuje pocit sytosti, čímž vám může dietu do jisté míry usnadnit.

 

Lněná semínka je třeba rozdrtit a rychle spotřebovat

 "Semínka je však důležité řádně rozkousat nebo nejlépe před konzumací podrtit, jinak projdou traktem bez jakéhokoli účinku," radí Veronika Duží. Následně je můžete přidat prakticky do každého jídla, ať už slaného nebo sladkého, jako jsou ovesná kaše, smoothie nebo jogurt. Můžete s nimi také zahustit polévku nebo nahradit vejce, jelikož mají semínka v kontaktu s vodou  podobnou konzistenci.

Rozdrcená lněná semínka se snažte co nejrychleji spotřebovat, jelikož se velice rychle kazí. Nejlépe tak uděláte, když si potřebné množství semínek rozdrtíte vždy v hmoždíři. Stejně opatrně zacházejte i s lněným olejem. Skladujte ho v chladu a používejte pravidelně za studena, přidávejte ho do jídel, abyste ho otevřený neskladovali příliš dlouho.  

Pozitivní účinky lněného semínka

Vedle příznivých účinků při hubnutí je lněné semínko především zdrojem cenných látek, jako jsou vitaminy skupiny B,C a E a minerální látky typu vápník, hořčík, železo, fosfor, draslík, selen, zinek a další. Ve lněných semínkách se také nachází lignany, které mají pozitivní účinky na hormony a příznivě působí jako antioxidanty. Pomáhají tak tělu bojovat s viry, bakteriemi, plísněmi, ale i s cukrovkou a rakovinným bujením. V rámci prevence se tato potravina doporučuje i při srdečně-cévních onemocněních včetně vysokého cholesterolu.

Lněné semínko pomáhá při:

  • hubnutí a obezitě,
  • cukrovce,
  • zácpě,
  • onemocnění ledvin,
  • poruchách srdce a cév,
  • akné,
  • snaze otěhotnět, nepravidelné menstruaci a menopauze.

Zlaté lněné semínko

Častěji narazíte na lněné semínko hnědé, ale za zmínku stojí i zlaté, které má výraznější ořechovou vůni, a je tak o něco oblíbenější. Jeho účinky jsou však prakticky totožné. "Zařaďte do svého jídelníčku jednu až dvě lžíce lněných semínek denně a podpoříte činnost metabolismu a celkové zdraví organismu," radí na závěr Veronika Duží. Nezapomínejte však ani na další zdroje zdravých tuků, které se nachází v jiných druzích semínek, oříšcích, avokádu a kvalitních olejích.

 

TIP NA VIDEO: Zjistěte toho o lněném semínku ještě víc – tentokrát s Petrem Havlíčkem.

 

Autor: red

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji