Jaké jídlo si dát po večerním cvičení a za jak dlouho? Budete se divit!

14. prosince  2020 
 06:00

Práce, sport i zábava by měly probíhat přes den. Večer jsme naprogramováni na odpočívání a spánek. Avšak hektická, a navíc zimní doba, kdy jsme doma především za tmy, tomu příliš nepomáhá. Pokud tedy patříte mezi ty, kteří si občas najdou volnou chvíli na cvičení až večer, pak vás bude jistě zajímat, kdy se po fyzické námaze najíst a čím vůbec doplnit do těla energii.

Podle výživového specialisty Petra Havlíčka není sport ve večerních hodinách úplně optimální, jelikož k němu dochází na úkor odpočinku a spánku. „My jsme se vyvinuli jako tvorové denní. To znamená, že veškeré naše aktivity, které se týkají jedení, sportování, zábavy, jsou přesunuty vývojově do denních hodin. Ve večerních a nočních hodinách máme odpočívat a spát. Tak jsme nakódováni geneticky," tvrdí Petr Havlíček. Nicméně když taková situace přece jen nastane, měli byste vědět, jak se v takový moment zachovat. Pokud vaše aktivita skončí v rozumnou večerní hodinu, pak se stihnete najíst a dodržíte i určitou pauzu před spánkem, díky které stihnete jídlo strávit.

„Fyzická aktivita, která má určitou délku a intenzitu, vždycky do určité míry náš organismus vyčerpá a poškodí. A abychom se zregenerovali, tedy dostali se do rovnováhy, potřebujeme přijmout i dostatek živin, a to právě pro regeneraci organismu," vysvětluje Petr Havlíček v pořadu Rozum v troubě na Mall.tv. Pro regeneraci je třeba přijmout dostatek tekutin, abyste doplnili to, co jste vypotili, dále byste neměli podcenit příjem minerálních látek. Ty tělo vylučuje nejen potem, ale také močí při zvýšené regeneraci. Na opravu poškozených svalů je třeba přijmout dostatek bílkovin, ale také byste měli doplnit energii ve formě sacharidů a přiměřeného množství tuků, z nichž jsou tvořeny buněčné membrány. V jídle by tak měly být zastoupeny všechny tři živiny a po sportu byste se vždy měli ideálně do jedné hodiny najíst. V tu dobu má totiž organismus největší schopnost použít všechny kalorie na regeneraci svalů.

Je třeba rozlišit, o jaký typ aktivity se jednalo. V případě, že to byla lehčí, avšak delší vytrvalostní aktivita, pak potřebujete doplnit zejména sacharidy. U silové zátěže naopak potřebujete především kvalitní bílkoviny a menší podíl přílohy. A u těžšího silově-vytrvalostního tréninku je důležité tyto dvě nutriční složky vyvážit a doplnit přiměřeným množstvím tuků. Podrobně se tomuto tématu Petr Havlíček věnuje v jednom z předchozích dílů o jídle po tréninku. V situaci, kdy skončíte se cvičením opravdu pozdě večer, tedy po deváté hodině večerní, jste unavení a chcete jít brzy spát, pak zvolte nutričně vyváženou stravu v podobě nápoje. Tuto instantní směs stačí vypít a do hodiny můžete jít v klidu spát. Jedná se však pouze o nouzové řešení. V kteroukoli jinou dobu upřednostňujte plnohodnotné jídlo.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji