Shoďte 5 kilo za 5 dní! Umí to zelná dieta

Shoďte 5 kilo za 5 dní! Umí to zelná dieta
19. listopadu  2020 
 06:00

Zatímco v létě můžete hubnout na salátech, zima vyžaduje hutnější stravu, která zasytí a zahřeje. Pokud máte ale nějaká nadbytečná kila, kterých se chcete co nejrychleji zbavit, pak budete muset svůj jídelníček odlehčit. K tomu vám pomohou polévky, jako je například polévka zelná. Bílé zelí je bohaté na vitaminy A, C, E, K a vitaminy skupiny B a sto gramů zelí má jen třicet kalorií, což ho řadí mezi nízkokalorické potraviny.

Zelná dieta rozhodně není návod na dlouhodobě zdravý jídelníček, ale může se stát rychlou záchranou před důležitou událostí, kdy potřebujete vypadat co nejlépe. Jakmile o pár kilo zhubnete, budete muset najet na zdravou vyváženou stravu a začít cvičit, abyste ztracená kila zase hned nenabrali zpátky. 

Bílé zelí, nebo kysané?

Ať už si vyberete zelí bílé nebo kysané, obohatíte svůj jídelníček o spoustu cenných látek. Avšak zejména na přelomu podzimu a zimy je potřeba dbát na zvýšený příjem vitaminu C, proto je kysané zelí o něco zdravější volbou. Při fermentaci zelí navíc vznikají bakterie kyseliny mléčné, které zvyšují odolnost imunitního systému a zdraví střev. Kysané zelí je navíc bohatým zdrojem vitaminu B12, kterého míváme často nedostatek.


Recept na zelnou polévku

  • 6 velkých cibulí
  • 2 zelené papriky
  • 2 rajčata
  • 1 svazek řapíkatého celeru
  • ½ hlávkového zelí
  • 3 mrkve
  • sůl a pepř
  • čerstvé bylinky podle chuti

Zeleninu omyjte, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Cibulku pokrájejte nadrobno a zlehka osmahněte na pánvi. Až bude mít zlatavou barvu, přidejte k ní mrkev, papriku, zelí a rajčata a zlehka restujte asi tři minuty. Přidejte celer, ochuťte bylinkami, osolte, opepřete a přilijte dvanáct šálků vody. Vařte, dokud nebude zelenina měkká.


Pětidenní dietní plán

1. den
Ráno si dejte čerstvé ovoce podle chuti nebo si udělejte pomocí odšťavňovače čerstvou šťávu z citrusů. Během celého dne pak pojídejte zelnou polévku a zapíjejte ji čistou vodou. Ke svačině si dejte opět čerstvé ovoce.

2. den
Následující den vynechte ovoce a místo něj chroupejte syrovou zeleninu. Během celého dne si pak dávejte polévku a zapíjejte ji čistou vodou. K večeři si pak můžete dát vařené brambory s bylinkovým máslem a kysaným zelím.

3. den
Polévku můžete jíst během celého dne bez omezení a přidat k ní můžete také ovoce i zeleninu. Nezapomínejte na dostatek čisté vody, kterou budete pít pravidelně každou půlhodinku. Vynechat byste měli jen brambory.

4. den
K zelné polévce tento den přidejte ještě půl kila hovězího masa a misku kysaného zelí. Opět nezapomínejte na pitný režim. Čerstvé ovoce a zeleninu můžete konzumovat během celého dne, jako den předešlý.

5. den
K polévce si během dne přidejte ještě hnědou rýži a opět maso. Popíjet můžete ředěné ovocné šťávy a můžete chroupat čerstvé ovoce a zeleninu.

Pokles na váze, který zaznamenáte, bude zapříčiněn nejen redukcí tuku, ale také úbytkem vody a pročištěním střev. Oblečení vám sedne mnohem lépe a budete se cítit lehčí. Tento pětidenní plán je tak vhodné zařadit jako počáteční fázi pro tu pravou dietu. Pozvolna tak přecházejte na vyváženou stravu. Nezapomeňte do každého jídla zařadit všechny živiny včetně sacharidů, bílkovin a tuků. Hlídejte si také příjem vlákniny, která vám hubnutí usnadní, a dodržujte pravidelný pitný režim.

5 tipů, jak na správnou dietu

  • Zeleninu konzumujte ke každému slanému jídlu.
  • Každé jídlo založte na porci bílkovin.
  • Ovoce si dopřejte k snídani a k jedné ze svačin.
  • Denně zařaďte alespoň jeden mléčný výrobek, který je bohatým zdrojem bílkovin.
  • Ke svačině si přidejte hrst oříšků nebo kostičku hořké vysokoprocentní čokolády, která zažene chutě na sladké.

Autor: red

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji