Jak správně uchovávat pečivo? A patří vůbec do mrazáku?

Jak správně uchovávat pečivo? A patří vůbec do mrazáku?
4. listopadu  2020 
 06:00

Každá žena ocení praktické rady do kuchyně, a to ať už se jedná o vaření nebo o úschovu potravin. Zajímá vás zdánlivě jednoduchá otázka, jestli patří chléb do mrazáku? Petr Havlíček v pořadu Rozum v troubě zná odpověď a také vám objasní, zda můžou vlhkost a nízká teplota pečivu nějak uškodit. Jak byste měla správně uchovávat čerstvé pečivo a které je z hlediska nutričního složení nejlepší?

 

„Patří chléb do mrazáku?" To je otázka, na kterou podle výživového odborníka Petra Havlíčka existuje zcela jednoduchá odpověď, a ta zní: „Proč ne?" Správně uskladněný chléb vydrží v mrazáku až půl roku. „Když nechceme pečivem plýtvat, máme spotřebu vysokou a chceme si chléb udržet, proč bychom ho právě formou zamrazení nemohli udržet po delší dobu?" říká souhlasně Petr Havlíček. Trvanlivost běžného konzumního chleba je tři až pět dní. Poté jej napadají plísně, a může být tak pro tělo zdravotně závadný. Je proto třeba chléb udržovat nejlépe při pokojové teplotě mezi dvaceti a pětadvaceti stupni Celsia. 

Pečivo můžeme rozdělit do dvou základních kategorií, a těmi jsou pečivo běžné, tedy neošetřené konzervační látkou, a potom pečivo trvanlivé, které vydrží poměrně dlouhou dobu. „Typickým zástupcem takto ošetřeného pečiva, který vydrží dlouhou dobu, je například toustový chléb," vysvětluje Petr Havlíček a dodává, že toustový chléb nepodlehne zkáze i několik měsíců. Zato klasické pečivo je nutné udržovat v určitých podmínkách. Chléb byste měli zabalit do čisté utěrky či plátna, aby mohl dýchat, a následně ho vložit do chlebníku. Jakmile ho do chlebníku vložíte bez obalu, který zabraňuje vlhkosti, velice rychle zestárne, ztvrdne a plíseň se objeví mnohem dříve. „Pokud se plíseň na chlebu objeví, pak všeobecné pravidlo z hlediska zdravotního zní: takovýto chleba už nekonzumovat," upozorňuje Petr Havlíček. Plísně však nemusí být vždy viditelné, proto si ke chlebu i opatrně přičichněte.

Chléb, který není vyroben pomocí droždí, ale pomocí kvasu, vydrží při správném skladování i déle než týden. „Při kvašení – několikahodinovém fermentování – dochází i ke tvorbě kyselin a ke snížení jeho pH. To potom plísním trochu znesnadňuje jejich činnost," tvrdí Petr Havlíček, který doporučuje konzumovat právě kvasový chléb, a to pro jeho bohatší nutriční složení i hodnotu a lepší stravitelnost. Závěrem výživový specialista radí: „Pokud víte, že chleba zvládnete sníst během dvou až tří dnů, udržujte ho pouze v suchu. Pokud ale chcete své pečivo udržet po delší dobu, pak jej naporcujte, vložte do mrazáku a pak používejte pouze jednotlivé porce."

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji