Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mořské řasy: Superpotravina přímo z moře, která je zdravější než běžná zelenina

8. listopadu 2020 | 06:00

Mořské řasy jsou nejen zdrojem potravy pro oceánský život, ale jsou také oblíbenou součástí asijských jídel, jako jsou polévky, dušené pokrmy, sushi, saláty, ale i smoothies. Mají různou barvu – od červené přes typicky zelenou, hnědou až po černou – a jsou vysoce výživné. Obsahují dokonce více minerálních látek, enzymů, vitaminů, vlákniny a bílkovin než běžná zelenina. Jejich alkalické vlastnosti příznivě ovlivňují zdraví a chrání před civilizačními chorobami.

„Vaše štítná žláza uvolňuje do těla hormony, které pomáhají kontrolovat růst, produkci energie, reprodukci a opravu poškozených buněk v těle. Při tvorbě těchto hormonů je nutný jod, jehož bohatým zdrojem jsou například mořské řasy," tvrdí odbornice na výživu Veronika DužíMořské řasy mají jedinečnou schopnost absorbovat koncentrované množství jodu z moře, a to v závislosti na daném druhu. Záleží samozřejmě i na následném zpracování. Nejvyšší obsah jodu však zpravidla má řasa kombu, následují wakame a nori. 

Mořské řasy a účinky na zdraví

Když posypete jídlo sušenými mořskými řasami, nejenže mu dodáte jedinečnou chuť, ale je to především snadný způsob, jak zvýšit příjem vitaminů a minerálů. Mořské řasy obsahují vitaminy A, B, C, E a K, a to spolu s kyselinou listovou, zinkem, sodíkem, vápníkem a hořčíkem. Použití řas jako koření jednou nebo dvakrát týdně tak může váš jídelníček obohatit o spoustu živin. 

Vedle obsahu antioxidačních vitaminů se mohou mořské řasy pochlubit také celou řadou prospěšných rostlinných sloučenin, a to včetně flavonoidů a karotenoidů. Antioxidanty chrání buňky celého těla před poškozením volnými radikály. Mnoho výzkumů se zaměřilo na jeden konkrétní karotenoid nazývaný fucoxanthin. Ten se nachází zejména v hnědých řasách, jako je wakame, a má třináctapůlkrát větší antioxidační kapacitu než vitamin E. V mořských řasách jsou také ve velkém množství přítomny bílkoviny (např. jde o řasy spirulina či chlorella), které obsahují všechny esenciální aminokyseliny. V neposlední řadě jsou také mořské řasy vyznamným zdrojem vlákniny, o které je známo, že podporuje zdraví střev, ale také hubnutí.

Nori je ze všech nejpopulárnější

Pokud jste milovníky sushi, pak jste se s řasou nori už nejednou setkali. Patří k nejpoužívanějším řasám, jelikož má nejjemnější chuť. Prodává se sušená ve formě listů, ale i malých vloček, kterými si jídlo můžete jen lehce dochutit. Na sto gramů obsahuje nori v porovnání s ostatními řasami nejvíce bílkovin, a to až šestatřicet gramů. Její pozitivní účinky na zdraví sahají až k nervové soustavě. Při pravidelném používání tak dokáže léčit revmatismus i nervové poruchy.

Kombu neboli kelp pomáhá s hubnutím

„Hlubokomořská řasa kombu, stejně jako ostatní řasy, posiluje imunitu, ale pro svůj nejvyšší obsah jodu nejlépe ovlivňuje správnou funkci štítné žlázy. Může mít tak značný vliv na udržování zdravé hmotnosti," tvrdí výživová poradkyně Veronika Duží. Kombu také zlepšuje trávení, chrání proti osteoporóze, zdokonaluje mozkovou činnost a díky kyselině alginové pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Kombu můžete přidat do salátů, ale také do polévky nebo pomazánky. 

Wakame čistí krev

Jedlá řasa wakame je častou přílohou asijských jídel a má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Její schopnosti čistit krev, upravit krevní tlak, ale také odbourat cholesterol jsou známy po celém světě. Tato superpotravina je také účinnou prevencí proti rakovině a doporučuje se konzumovat ženám při menstruaci, v těhotenství i v šestinedělí.

Koupit si ji můžete sušenou. Po namočení do vody změkne a zesvětlá. Její chuť je nasládlá a stejně jako zelenina se hodí prakticky ke každému jídlu, včetně předkrmů, polévek i hlavních chodů. 

Recept na salát z wakame

Co budete potřebovat?

  • 20 g mořské řasy wakame
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 2 lžičky pražených sezamových semínek
  • 1 lžičku najemno nakrájeného chilli
  • 1 lžičku cukru

Řasu omyjte a namočte na deset minut do teplé vody. Následně vodu slijte a nahraďte vroucí vodou, kterou ale ihned slijte. Řasu pořádně propláchněte studenou vodou. Suroviny na přípravu zálivky smíchejte a přelijte jí řasy wakame. Nakonec salát posypte sezamem a promíchejte. Salát podávejte studený, jako jednu z příloh k hlavnímu pokrmu.

Autor: red
Video se připravuje ...