Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Cukr může být i dobrý, říká diabetoložka Dagmar Bartášková

....
12. listopadu 2020 | 06:00

Diabetoložka Dagmar Bartášková vytvořila s kolegyní projekt Dobrý cukr. Nejde o propagaci sladkostí, ale o udržení dobrých hladin cukru v krvi pacientů.

Léčbu, kterou pacient nepochopí, těžko dodržuje. Při diagnóze cukrovky dostane člověk na začátku spoustu informací a zpracovat je bývá oříšek. Dagmar Bartášková dobře ví, že pacient leccos zapomene a na nejasnosti se raději nezeptá. Proto se pustila do důkladnější komunikace s pacienty.

Co dělat, když diabetikům nestačí jen povídání v ordinaci?

Na kontrole opravdu leckdy nestihneme vysvětlit vše, co potřebujeme. Proto jsme s kolegyní lékařkou Martinou Nekvindovou vytvořily projekt Dobrý cukr a připravily jsme videa, která jsou na webu i na YouTube.

Co nabízejí?

Pomoc při výuce základních dovedností, které jsou pro správnou léčbu diabetu nezbytné. Pro ty, kteří hledají více, jsou pak na stránkách Dobrého cukru odkazy na podrobnější studium.

Jaký je český diabetik – má chuť se léčit, nebo to nechává na doktorovi?

Řada pacientů mi dnes už naštěstí radí, jak je mám správně léčit, mají nastudované, jak si měřit cukr nebo jaké léky jsou vhodné. Pořád ale převažují ti (a to zejména mimo Prahu), kteří jsou tak trochu pohodlní. Vyšší cukr je přece nebolí, tak ať lékař předepíše tabletku a ono to půjde. Většinou to chvíli jde, ale bez dlouhodobé spolupráce pacienta na režimu a dietě jsme v léčbě jen málokdy úspěšní.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Zdena Lacková
Video se připravuje ...