Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Domácí homeopatická lékárnička: Co nasadit hned, když se spustí rýma, začíná opar nebo jste ve stresu?

12. října 2020 | 09:10

Některé nemoci občas postihnou každého a nejlepší je začít vše řešit už ve chvíli, kdy na vás něco leze. Jste příznivci homeopatické léčby? Eliška Bartlová, homeopatka a praktická lékařka pro dospělé, vám poradí, jaké léky byste měli mít ve své domácí lékárničce a vzít si je hned, když ucítíte první příznaky.

Výhodou homeopatik je, že je může brát každý včetně malých dětí, těhotných i kojících žen. Podávají se mimo jídlo, homeopatické granule nezapíjejte, ale rozpusťte je pomalu v ústech. „Pokud současně užíváte klasické léky, účinek homeopatik to nijak neovlivňuje,“ podotýká lékařka. Lékárničku skladujte tak, jak jste zvyklí, homeopatika nemají žádné zvláštní požadavky na teplotu. 

Dávkování homeopatik z lékárničky

Níže najdete seznam nejčastějších potíží a homeopatických léků, které je dobré pro tyto případy mít doma. Podle příznaků si naordinujte i více léků najednou, dávkování je pro všechny (kromě Oscillococcina) stejné. Při prvních příznacích užívejte 3x denně 5 granulí od každého zvoleného léku, po zlepšení stavu přejděte na dávku 2x denně.

Homeopatika na rýmu a nachlazení

Rýma často propukne náhle, hlavně když prochladnete, může to být ale i reakce na dlouhodobější oslabení, kdy hodně pracujete, málo spíte, stresujete se atd. Podle doktorky Bartlové homeopatická terapie výrazně zkracuje průběh rýmy a může zabránit možným komplikacím, jako je zánět průdušek. Podle toho, jaké máte příznaky, si vyberte z těchto léků:

Aconitum napellus 9 C Pokud jste prochladli, je to homeopatický lék první pomoci. Užívá se také při rychle nastupující, zatím ne tak intenzivní rýmě, kterou provází bolest u kořene nosu, kýchání a suchý kašel spojený s namáhavým dýcháním.

Nux vomica 9 C Další lék na akutní rýmu a prochlazení. Je určený na takovou rýmu, při níž máte ucpaný nos v noci a vydatný vodový výtok s kýcháním přes den. Pomáhá také na bolest v krku z klimatizace.

Arsenicum abum 9 C Lék na světlý, pálivý, dráždivý výtok z nosu. Podává se, pokud se vám rýma, ale i váš celkový stav, zlepšuje v teple.

Allium cepa 9 C Je určený na vydatnou vodovou rýmu, která teče jako z kohoutku. Rýma je palčivá, často způsobuje pod nosem odřeniny.

Pulsatilla 9 C Lék na hustší rýmu, která se během dne mění. Po ránu může být nažloutlá, přes den světlá. Je při ní oslabený čich a chuť.

Ferrum phosphoricum 9 C Osvědčený homeopatický lék zejména pro ty děti, kterým každá rýma spadne na průdušky nebo ji provází bolesti uší.  

Oscillococcinum Tento lék na podporu imunity užívejte v případech náhlého nachlazení nebo infekce horních cest dýchacích spolu s homeopatiky, které jste vybrali podle svých příznaků. Dávkování: 3x denně 1 tubička po dobu 2 dnů, poté 1x týdně 1 tubička - slouží jako prevence viróz.

Co dál do homeopatické lékárničky?

Horečka, opar, pálení žáhy, stres z důležité schůzky nebo zkoušky ve škole. To jsou některé další situace, kvůli kterým se vyplatí mít pomoc při ruce. Co všechno ještě patří do homeopatické lékárničky?

Opar

Rhus toxicodendron 9 C Jakmile ucítíte nepříjemné svědění na rtu, nasaďte tento lék. Funguje právě na začínající opar, pro který je typická citlivost rtu a rychle vznikající pálivý puchýřek s vodovou náplní.

Afty

Borax 5 C Tento lék urychluje hojení aftů v ústech a zmírňuje jejich bolestivost.

Horečka

Belladonna 9 C Užívejte, pokud jde o horečku s pocením a celkovou schváceností. Tento lék se dává také na bolestivé lokální záněty spojené se zarudnutím, ale i na bolesti hlavy způsobené přehřátím, které provází pocity bušení.

Aconitum napellus 9 C Lék nejen na rýmu a nachlazení. Osvědčil se i na horečku bez pocení a při rychlém nástupu chřipky. Vezměte si ho také, pokud jste prožili nějaký teplotní šok – kromě prochladnutí pomáhá i na úžeh a úpal.

Stres

Ignatia amara 15 C Tento protistresový lék si vezměte v emočně vypjatých chvílích, jako je třeba hádka s partnerem. Výrazně zklidňuje a mírní starosti. Dává se ale také, pokud si chcete ulevit od premenstruačního syndromu.

Gelsemium sempervirens 15 C Vyndejte ho z domácí lékárničky, pokud máte  trému ze zkoušek nebo z veřejného vystoupení.

Nux vomica 9 C Pomáhá při stresu z přepracování, které provází neklid a porucha spánku. Má také detoxikačními účinky a dává se i při začínající rýmě.

Průjem a zvracení

China 9 C Začněte užívat, pokud vás postihne průjem, zvracení, nebo bolest břicha s nadýmáním. Pomáhá i na vyčerpanost po žaludečních potížích - je to totiž lék na rekonvalescenci po stavech spojených se ztrátou tekutin.

Pálení žáhy

Nux vomica 9 C Tento širokospektrý lék je mimo jiné vhodný na pálení žáhy provázené říháním, pocitem tíhy v žaludku, nevolností a ospalostí po jídle. Můžete si ho dát i preventivně před večírkem nebo návštěvou, zkrátka vždy, když víte, že budete konzumovat těžké, mastné jídlo a alkohol.

Štípance

Apis mellifica 15 C Základní lék proti nejrůznějším otokům, které se lepší studeným obkladem. Přináší úlevu po píchnutí hmyzem, sluneční kopřivce i dalších alergiích. 

Hojení, svaly, klouby

Arnica montana 9 C Dává se na hojení jakéhokoli druhu – při odřeninách, ale i po vytržení zubu nebo po operacích, také na svalová a kloubní přetížení, je vhodný i po těžší svalové námaze.

 

Autor: taj
Video se připravuje ...