Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nehojí se vám štípanec nebo opar? Možná máte nakažlivou kožní infekci. Co dělat?

21. srpna 2020 | 06:00

Je prudce nakažlivé, nepříjemně svědí a sami ho nevyléčíte. Řeč je o impetigu, kožní infekci, která se často přenáší v dětských kolektivech. Doma pak stačí použít stejný ručník, a můžete se nakazit také. Jak tuto nepříjemnou nemoc poznat? Poradí Ondřej Kodet, lékař Dermatovenerologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Toto kožní zánětlivé onemocnění způsobují bakterie stafylokoku nebo streptokoku. Může nejen svědit, ale i pálit a bolet. Každopádně škrábáním byste si ulevovat neměli, protože tím se impetigo jenom šíří dál. Na těle ho můžete mít kdekoli, často ale bývá na obličeji, nohou, rukou nebo břiše.  

Jak vypadá impetigo? To hlavní v 5 bodech

1. Začne jako začervenání, které se rychle zvětšuje.
2. Mohou, ale nemusí se vysít puchýřky. V těch se voda zakalí a puchýře rychle praskají. Někdy může impetigo připomínat i opar nebo štípanec od hmyzu.  Často se také stává, že bakterie „nasednou“ na už existující herpes nebo kousnutí od komára, a ty se pak ne a ne hojit.
3. Další fází je žlutavá až medová krusta, která je pro toto onemocnění typická.
4. Impetigo může i mokvat.
5. Velmi rychle se šíří, mohou se objevit i větší ložiska,“ podotýká lékař Ondřej Kodet.

Snímky různých forem impetiga najdete ve fotogalerii v úvodu článku.

Pozor na atopický ekzém, opar a štípanec

Tuhle kožní nepříjemnost mohou dostat lidé s úplně zdravou pokožkou, impetigu se ale velmi daří tam, kde už nějaké obtíže jsou – třeba atopický ekzém, škrábanec, odřenina, popálenina nebo už zmíněný opar a štípanec. Pokud se vám tedy nějaký kožní problém komplikuje a bolestivé místo je pořád větší a větší, může být na vině právě to, že se do porušené kůže dostalo impetigo. Určitě proto zamiřte k lékaři.

Impetigo chytnete i z ručníku. Jaká je inkubační doba?

Impetigo se může přenášet dotykem, ale i přes ručníky, přikrývky, polštáře a další povrchy. „Inkubační doba není jednoznačně stanovena, záleží na tom, jaká bakterie onemocnění způsobila, na stavu kůže, ale i celkovém zdraví pacienta,“ podotýká lékař Ondřej Kodet. Impetigo je nakažlivé už v počátečních stadiích, kdy se na kůži objeví první příznaky, a zejména pak při tvorbě puchýřů. Pokud se správně léčí, tak ve chvíli, kdy se hojí, už postupně přestává být infekční. 

Léčba: Mast nebo i antibiotika

Na mírnější formu vám lékař předepíše antibiotickou nebo dezinfekční mast, pokud už se vám ale impetigo hodně rozšířilo, musí se tato lokální léčba kombinovat s celkovými antibiotiky. Každopádně čím dříve bude nemoc léčena, tím lépe. Na postiženém místě totiž může dojít ke ztrátě pigmentu, nebo naopak jeho nahromadění. Výsledkem pak je, že vám i po vyléčení na kůži zůstane tmavá nebo světlá pigmentová skvrna.

Autor: taj
Video se připravuje ...