Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Znamení, která vám napoví, že jste opravdu zdraví! Otestujte se

...
15. října 2020 | 06:00

Existuje hned několik ukazatelů, díky kterým poznáte, že se těšíte dobrému zdraví! Které ukazatele vám napoví, že ve vašem těle funguje všechno tak, jak má? Otestujte se!

Následující poznatky vycházejí z názorů lékařů napříč všemi obory – dermatologů, praktických lékařů, zubních lékařů, chirurgů, psychologů, odborníků na výživu. Tato znamení podle nich ukazují na to, že nejste nemocní.

Máte husté vlasy a pevné nehty

Silné bohaté vlasy a pevné, rychle rostoucí nehty se obecně považují za známku dobrého zdraví. Naopak řídnoucí vlasykřehké nebo popraskané nehty jsou často známkou výrazných nutričních nedostatků, jako je nedostatek železavitaminu D a dalších klíčových živin.

Bolesti hlavy máte jen občas a rychle odezní

Bolesti hlavy známe a míváme všichni. Jsou výsledkem stresu nebo napjatého svalstva a jsou normální. U zdravého člověka přijdou a rychle odezní. Příležitostná migréna nebo jiné krátkodobé bolesti hlavy nejsou neobvyklé, ale pokud na ně přestanou účinkovat léky nebo se objevují příliš často, je na místě vyhledat lékaře kvůli vyloučení nějakého jiného typu onemocnění.

Váš krevní oběh funguje, jak má

Občas se může stát, že usnete se zkroucenou rukou nebo nohou, takže jsou pak necitlivé, případně v nich mravenčí nebo „bodají špendlíky“. Tento stav velmi rychle odezní, ale pokud tyto příznaky včetně slabosti a necitlivosti přetrvávají, může to signalizovat utlačené nervy nebo poruchu cirkulace krve v těle. Stejně tak můžou na špatný krevní oběh ukazovat pocit studených rukou a nohou, otoky či celulitida. Tyto dlouhodobé příznaky by v žádném případě neměly být ignorovány, protože jsou ukazatelem nebezpečných kardiovaskulárních onemocnění.

Máte voňavý dech

Vůně vašeho dechu je velkým vodítkem pro vaše celkové zdraví, protože většina důležitých procesů probíhá ve střevech. Příliš ovocně vonící nebo acetonový dech tak můžou být známkou cukrovky, zkažený dech může být spojen s refluxem nebo zánětem v ústech, rybí zápach může znamenat selhání ledvin, kyselá ústa mohou ukazovat na spánkovou apnoi. V případě, že vás trápí špatný dech, tedy určitě vyhledejte lékaře.

Netrápí vás problémy s dásněmi

Jedním ze známek toho, že se ​​tělu daří, jsou zdravé dásně. To znamená, že nejsou zarudlé, nekrvácejí a mají normální strukturu a barvu. Normální dáseň je růžová, pevná a rovnoměrně sleduje zakřivený okraj zubu.

Další znamení, že se těšíte dobrému zdraví, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Marie Bezděková
Video se připravuje ...