Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hemoroidy mohou trápit i vás! Jaké jsou příznaky a jak je léčit?

...
27. dubna 2020 | 06:00

Hemoroidy patří mezi velmi častá onemocnění. Postižení s nimi také neradi chodí k lékaři. Většinou je k tomu ale dožene strach z vážnější choroby, protože jedním z projevů bývá krev ve stolici.

Hemoroidy jsou vlastně normální součástí konečníku. Jde o žilní pleteň v oblasti konečníku a análu a má je každý člověk. Jsou to jakési polštářky, které pomáhají v těle lépe držet plyny a stolici tak, aby samovolně neunikaly. Dokud se nezanítí, prakticky o nich nevíme. Podle jejich umístění je dělíme na vnitřní a vnější.

Když jsou venku

Vnější se vyskytují na povrchu konečníku a v okolí análního otvoru. Připomínají malé červené uzlíky, které většinou nebolí a nekrvácejí. K potížím dojde tehdy, když v této oblasti vznikne krevní sraženina a žílu ucpe – pak se začnou tvořit bolestivé, nafialovělé uzly. Postiženého člověka obtěžuje svědění. Krevní sraženina se může vstřebat sama, ale po uzlu často zůstává kožní váček, který komplikuje hygienu.

Když jsou uvnitř

Uzlíky se v takovém případě tvoří hlouběji v análu. Typické jsou při tom pocity tlaku při stolici a krvácení. Typická je jasně červená, čerstvá krev na papíře nebo na stolici či v míse. Objevují se i hleny. Při defekaci, když dochází k tlaku na anál, můžou hemoroidy vyhřeznout ven.

První pomoc

V lehčích případech pomůžou masti a čípky, které jsou k dostání v lékárnách bez předpisu. Pomáhají dostatek pohybu i omezení nadbytečných kilogramů.

Je to dědičné?

Dědíme sklony k hemoroidům. Vedle rodinné zátěže je dalším rizikem obezita, protože u lidí s vyšší hmotností působí na cévy v okolí konečníku přílišný tlak. Viníkem je i nezdravé stravování: tučná jídla, málo zeleniny, nedostatek tekutin.

Když je hůř

V pokročilejších stadiích je vhodné podstoupit chirurgický zákrok. Provádí se například Barronova ligatura, při které se hemoroid zaškrtí gumičkou. Ztratí zásobení krví a zhruba do dvou dnů odpadne a vyloučí se se stolicí. Bolestivý uzel se dá také odstranit laserem, chladem (kryoterapie), případně pomocí unipolární elektrokoagulace, kdy se uzel scvrkne průchodem proudu.

Alternativní metody léčby hemoroidů najdete v dubnovém čísle Blesk zdraví, které seženete na stáncích. Nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

6272959:gallery:true:true

Autor: sia
Video se připravuje ...