Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pět tělesných pachů, které mohou upozorňovat na vážný problém

  • 19. října 2023 | 06:00

    Ačkoliv jsou pachy přirozené, snažíme se je často před světem skrývat a děláme, že s námi nemají nic společného. Ať už je to v důsledku hodiny strávené v tělocvičně nebo třeba konzumací cibulového burgeru, většinou pomůžou sprcha nebo žvýkačka či vyčištění zubů. Bohužel, někdy je dobré mít čichové buňky na pozoru – mohlo by to vypovídat něco o vašem zdraví. 

  • Ovocný dech

    Autor: Shutterstock.com

    Že vám dech voní po ovoci, to není dobrá zpráva, ale naopak by vás to mělo znepokojovat. Je to totiž jeden z přidružených příznaků cukrovky. Říká se tomu ketoacidóza, která nastává ve chvíli, kdy tělu klesne hladina inzulinu v krvi na minimum. Běžnější je to u pacientů s diabetem I. typu než II. typu. A právě tato komplikace bývá často prvním příznakem cukrovky, který člověk pozoruje.

    Nízkou hladinu inzulinu v krvi si totiž tělo, tedy hlavně játra, vysvětlí jako nedostatek cukru v těle, tedy nedostatek energie, a tu je pak potřeba vzít někde jinde. Organismus si začne tvořit látky zvané ketony, které se dostávají do krve a zásobují některé orgány. Při malém množství to tělu neškodí, ale v opačném případě, kdy je jich tvořeno moc, není organismus schopen všechny tyto látky zpracovat a ony pak snižují pH krve, což vede k acidoketóze.

    Další příznaky této nemoci mohou být také zvracení a časté močení, což může vést k dehydrataci. Pacienti se také potýkají s problémy s dýcháním, bolestí břicha a hlavy. V takovém případě neváhejte a navštivte rychle lékaře.

  • Zápach nohou

    Autor: Shutterstock.com

    Pozor, nepleťte si zápach a zápach. Je jasné, že pokud strávíte celý den v uzavřené obuvi z umělých materiálů nebo v silonkách, nemůže to dopadnout jinak, než že si ihned po příchodu domů budete muset jít umýt nohy. Jestliže ale používáte přípravky proti zápachu a bavlněné ponožky, a přesto se z vašich nohou line nepříjemný odér, může jít o větší než jen kosmetický problém. Zápach je totiž často způsobován plísní nohou. Ta se nejčastěji objevuje mezi prsty, případně v jejich okolí malými šupinkami nebo třeba i tvrdými patami. Nohy také obvykle svědí.

    Jestliže nějaké příznaky pozorujete, zajděte si do lékárny pro přípravky, které vám od problémů pomůžou. Jestli ale nezaberou do čtrnácti dnů, nebudete pozorovat zlepšení, měli byste navštívit lékaře, buď kožního, nebo podologa, aby vám poradil a předepsal silnější léčbu. Pak se snažte samozřejmě plísním předcházet tím, že v posilovně, v bazénu a na dalších veřejných prostorech budete nosit obuv a nebudete chodit bosi.

    Tipy, jak pečovat o své nohy, zejména pro diabetiky, najdete zde.

  • Na toaletě

    Autor: Shutterstock.com

    Jasně, nikdo z nás nevoní po fialkách, ale na druhou stranu: co je moc, to je příliš. Pokud na záchodě ucítíte zápach, který vám není úplně blízký a není způsoben tím, že jste třeba snědli něco, na co není vaše tělo zvyklé, může to být známka, že něco s vaším zažíváním není úplně v pořádku. Pokud vaše tělo neprodukuje dostatek enzymu laktázy, není pak schopno štěpit a dále zpracovávat laktózu, tedy mléčný cukr. Stane se tedy to, že laktóza se nerozštěpí, ale dostane se dál do trávicího traktu, kde pak začnou bakterie kvasit. To způsobuje, že pak vaše stolice zapáchá více. Stejně jako plyny, které z vás vycházejí.

    To ale samozřejmě nejsou jediné příznaky. Intolerance laktózy se projevuje také bolestí břicha, křečemi, nevolností, průjmem nebo zvracením. Takže pokud jste si dali nějaké mléčné výrobky a jediné, co z toho máte, jsou nevonící problémy, navštivte lékaře, aby vám udělal na intoleranci mléka testy.

  • Silně zapáchající moč

    Autor: istock.com

    Jestli si i vy sami musíte při močení skoro až zacpávat nos, jak je vám zápach nepříjemný, mohlo by jít o zánět močových cest. Ten se totiž projevuje právě štiplavě, téměř až chemicky páchnoucí močí. To kvůli bakteriím, nejčastěji je to e.coli, která vstoupí do močových cest a trubice, kde se usadí. Když se pak začne množit v močovém měchýři, je na průšvih, tedy na infekci, zaděláno.

    Infekce močových cest bývají častější u žen než u mužů, protože močová trubice žen je kratší, a tak se do ní bakterie dostávají mnohem jednodušeji.

  • Zápach z úst

    Autor: Shutterstock.com

    Jestliže je váš dech po ránu trvale nevonící, přestože si pravidelně čistíte zuby, může jít o spánkovou apnoi, kterou vám zatím nikdo nediagnostikoval. Jde o poruchu, při které se vám během spánku na chvíli může zastavit dýchání. To pak často vede k nadměrnému chrápání. Při něm má člověk otevřená ústa, ta se vysušují, což je častou příčinou špatného dechu.

    Bakterie se totiž mohou množit mnohem rychleji a produkují sirný plyn, který způsobuje, že váš dech je cítit tak trochu jako shnilé vejce. Pokud jste tedy vyloučili jiné příčiny zápachu z úst, chce se vám přes den spát, i když v posteli trávíte dost hodin, a vaši blízcí si stěžují, že chrápete, navštivte lékaře. Je dobré problémy vyřešit co nejdříve, protože nedostatek kvalitního spánku pak nahrává nemocem, jako jsou cukrovka, vysoký krevní tlak nebo srdeční choroby.

     

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...