Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jídla, která zhoršují nachlazení! Na tyto potraviny během nemoci zapomeňte

...
23. dubna 2020 | 06:00

Zalézt si do postele a jíst léky sice pomůže, ale záleží také na tom, co jíte. Věděli jste, že některá jídla mohou průběh nemoci ještě zhoršit? Poradíme vám, na co si dát pozor!

 

Všichni víme, že na virózu je nejlepší lehnout si do postele a pořádně se vypotit. Každý má pak své zaručené recepty, co ho postaví na nohy – čaj s citronem a s medem, slepičí vývar nebo vitaminové bomby. Pak jsou ale jídla, která vám nachlazení nebo chřipku mohou pěkně zkomplikovat a léčbu prodloužit. Která to jsou?

Průmyslově zpracované potraviny

Možná máte po ruce nějaké konzervy nebo instantní polévky. Pokud to jde, jezte čerstvé potraviny. Ty instantní obsahují zpravidla nadbytek soli, který také může způsobit dehydrataci. Stejně tak často obsahují nadbytek rafinovaných cukrů a ty zase zhoršují zánět. Samozřejmostí je nepít slazené nápoje, limonády nebo džusy. Možná máte pocit, že z džusů v krabici do sebe dostanete spoustu vitaminu C. To možná ano, mnohem větší službu vám ale udělá ovoce. Džusy jsou plné cukru.

Tučná jídla a ta, která dráždí žaludek

Tučná jídla, smažená jídla, kořeněná jídla nebo hůře stravitelné celozrnné pokrmy – to vše může během virózy podráždit žaludek, a to si během nachlazení přejete jako poslední. Tady ale budete muset i trochu popřemýšlet o tom, co nedělá dobře právě vám. Někomu neudělá dobře silný zázvorový čaj, jinému může podráždit žaludek příliš mnoho kyselého ovoce, například citrusů, které zase ale během nachlazení konzumujeme kvůli vitaminu C. Stejně individuálně lidé snášejí mléčné výrobky, někomu vyhovuje pít například teplé mléko s medem, jiní se po něm cítí zahleněni. 

Další potraviny najdete na webu Mojezdravi.cz

Video se připravuje ...