Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Cviky pro zdravá záda, které vám uleví! Dělejte je pravidelně

...
5. května 2020 | 06:00

Nemoci zad obtěžují více než třetinu Čechů. Když máme omezený pohyb, trpí naše páteř ještě častěji. Prevencí přitom může být už správné ranní vstávání.

Nemoci páteře a zad patří k vůbec nejčastějším onemocněním v Česku. "Lidé si způsobují bolest nejčastěji špatným několikahodinovým sezením. Nesprávné držení těla s vysunutou bradou dopředu, hrbením se a podobně vyvolává největší nápor právě na bedra a krční páteř. Velmi špatný a bohužel také častý je sed s nohou přes nohu. Ten způsobuje posun v křížo-kyčelních kloubech a v konečném důsledku špatné postavení pánve, a tím i celé páteře. Bolesti jsou pak prakticky nevyhnutelné," říká fyzioterapeutka Iva Bílková z FYZIOkliniky. Co se s tím dá dělat?

Stačí málo

Podle Ivy Bílkové je každé – i malé – protažení vsedě nebo vestoje přínosem. "Radím lidem nepřehlížet ani občasné bolesti beder a krční páteře. Jsou prvními signály, které není radno ignorovat, snadno přecházejí v problém.“

Metoda Aloise Brüggera pro správné posazení na posteli 

Odborníci lidem vysvětlují, že na to, jak se naše záda budou cítit během dne, má zásadní vliv už způsob, jak vstáváme z postele. Správné posazení na posteli je proti bolavým zádům skvělou prevencí. Každý by se to měl naučit jako zažitý pohybový stereotyp, zejména pokud už ho bedra akutně bolí. V lehu na zádech pokrčte nohy v kolenou. Přetočte se na levý bok. Spusťte nohy z postele a zároveň se pomocí zapření o pravou ruku a levé předloktí posaďte.

Záklon vestoje při bolestech beder

Osvědčené jsou i cviky na protažení zad. Ta by měla jít spíše do záklonu a úklonu než do předklonu – k tomu totiž páteř shrbeného člověka tíhne celý den. Výbornou technikou proti akutní blokádě kolem beder je snadný záklon v oblasti bederní páteře. Cvik se provádí vestoje s dlaněmi opřenými o bedra a prsty směřujícími dolů k hýždím. V této poloze je třeba co nejvíce zaklonit trup včetně hlavy dozadu.

Další cviky a rady najdete v květnovém čísle Blesk Zdraví.

Blesk Zdraví jako krásný dárek!

Předplatné měsíčníku Blesk zdraví může být krásným dárkem právě pro vaši maminku. V oblíbeném časopise najde spoustu tipů, jak se starat o své zdraví, domácích návodů na péči o sebe i moderních receptů do kuchyně. Přesvědčte se sama, že ji kvalitním čtením potěšíte. Plus k PŘEDPLATNÉMU pro ni navíc získáte toaletku AVON Encanto Charming! Předplatné objednávejte na www.ikiosek.cz/bleskzdravi. 

 

Autor: red

 

 

Autor: sia
Video se připravuje ...