Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jste ve stresu? Tato jídla vás ho rychle zbaví!

...
2. května 2020 | 06:00

Na těchto potravinách si nejen pochutnáte, ale navíc jsou prospěšná pro vaše zdraví. Které pochoutky vás zbaví stresu, bojují proti depresím a chutnají prostě skvěle? Jsou to tyhle!

Úzkost a stres dopadají v těchto dnech na mnohé možná s větší intenzitou. V lidském těle se to projevuje různě: bolestmi hlavy, zad, únavou, problémy s trávením, nespavostí nebo třeba napětím ve svalech. Vedle toho můžete pozorovat zhoršení paměti, soustředění, stres může vést až k panickým úzkostem nebo depresím. Dostatek pohybu, čerstvý vzduch a slunce jsou vaši největší spojenci. A taky vhodná strava a obzvlášť potraviny, které jsou doslova nadopovány látkami na zlepšení nálady. Které si dopřávejte plnými hrstmi? 

Vlašské ořechy

Nejenže skvěle chutnají, ale jsou také bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které působí pozitivně na zdraví a náladu. „Vlašáky“ zklidňují nervy, chrání tělo před buněčným poškozením, mají protizánětlivé účinky, přispívají k prevenci před chorobami srdce a obecně cévními chorobami i rakovinovým onemocněním. Navíc jsou zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a nenasycených tuků. Obsahují vitaminy, minerály a železo. Pomáhají  regulovat krevní tlak a snižovat hladinu cholesterolu. Příznivě ovlivňují dráhy ledvin, plic, tlustého střeva. Díky vitaminům skupiny B prospívají pokožce, vlasům a nehtům, údajně podporují i potenci.

Hořká čokoláda

Zmiňovaná pochoutka pomáhá ke zlepšení prokrvení mozku a zlepšení jeho funkcí. Snižuje možnost vzniku depresí a je dobrá i pro náš imunitní systém. Podle některých studií dokonce její pojídání snižuje riziko vzniku žaludečních vředů, některých druhů alergií, či dokonce rakoviny. Podle dalších vědců je dokonce i dobrým pomocníkem proti vzniku zubního kazu. Mějme ale na paměti, že tu mluvíme o hořké čokoládě s vysokým podílem kakaa.

Třešně

Jejich čas ještě nenadešel, ale až budou, dopřejte si jich plné hrsti. Třešně obsahují antioxidanty, které mohou přispět k pocitu klidu. Navíc obsahují i melatonin, hormon, který přispívá ke zdravému spánku, a tím i ke správné relaxaci a duševní obnově.

Další potraviny, které spolehlivě fungují proti stresu, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Pavla Skurovcová
Video se připravuje ...