Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

6 kritických míst vašeho těla. Jak se o ně správně starat?

  • 12. dubna 2020 | 06:00

    Zvýšené osobní hygieně teď věnuje svou pozornost celý svět. Vedle pravidelného mytí rukou byste ale neměli zapomínat na další důležité části těla, jako jsou pupík, jazyk, podpaží nebo například bradavky. Zanedbání hygieny může vést k zažívacím obtížím nebo třeba průjmu, avšak při nesprávné hygieně těch nejnáchylnějších míst si můžete zadělat na ještě vážnější zdravotní problémy. Jak tomu předejít?

    Na těchto šesti místech na vašem těle se rychle hromadí bakterie. Poradíme vám, jak péči nezanedbat.

  • V pupku se skrývá více bakterií, než si myslíte

    Autor: Shutterstock.com

    I když se denně sprchujete, zkuste si vzpomenout, kdy jste si naposledy čistili pupík. Kvůli jeho tvaru se v něm snadno zachytí špína, a tak byste mu při mytí měli věnovat přece jen trochu více pozornosti. Podle vědců se v pupku v průměru skrývá sedmašedesát typů různých bakterií.

    Jak se o něj správně starat? Čistěte si pupík alespoň jednou týdně, a to nejlépe vatovou tyčinkou, která slouží k čištění uší. Namočit ji můžete do Alpy, která obsahuje alkohol. Poté pupek pořádně vypláchněte vodou nebo otřete navlhčeným vatovým tamponem. 

  • Nezbavujte se kůžičky u nehtů

    Autor: istock.com

    Přestože to vypadá jako skvělý nápad – ořezat si kůžičku okolo nehtového lůžka, a získat tak perfektní manikúru – okamžitě na to zapomeňte, protože si můžete zadělat na problém. Kůže je tam přece za nějakým účelem, a to kvůli ochraně vašich nehtů. Pokud ji budete pravidelně odstraňovat, mohou se vám začít objevovat na nehtech bílé skvrny a čáry. Kůže se navíc bude oddělovat od nehtu čím dál víc.

    Jak se o kůži okolo nehtu správně postarat? Nemusíte se vzdát hezkých nehtů. Jen vyměňte nůžky za dřívko a jemně kůžičku okolo nehtů zatlačujte. Nehty tím krásně začistíte a zároveň budou vypadat opticky delší. Nezapomínejte ani na pravidelné mazání rukou, díky kterému nebude kůže suchá.

  • Vaše podpaží zapáchá kvůli určitým bakteriím

    Autor: istockphoto.com

    Zápach z podpaží vás dokáže zradit i během intimních chvil. Příčinou je zvláštní druh bakterií, který se na pokožce začne množit.  

    Jak předejít zápachu z podpaží?

    1. Nepříjemné pocení a tělesný zápach lze odstranit deodoranty nebo antiperspiranty. Každý z nich však účinkuje odlišně. Deodoranty bez hliníkových (aluminiových) solí obsahují vonné látky, díky kterým pot nezapáchá. Antiperspiranty však dokážou tvorbu potu přímo regulovat. Vybírejte však ty bez obsahu hliníkových solí a chloridu hlinitého. 
    2. Zápach ovlivňuje i vaše volba oděvu, proto nenoste oblečení z polyesteru a při sportu vybírejte materiály, které jsou prodyšné.
    3. Zaměřte se také na správnou péči o své oblečení. Po praní na krátký program při třiceti stupních Celsia mohou bakterie na oblečení přetrvat.

  • Nezapomínejte si čistit také jazyk

    Autor: istock

    Nejen vaše zuby, ale i jazyk vyžaduje speciální péči. Vědci tvrdí, že pravidelné čištění jazyku může omezit tvorbu plaku a celkově zlepšit zdraví úst.

    Jak se správně o jazyk starat? Čistěte si jazyk stejně často jako zuby, a to gumovou stěrkou, která je účinnější než samotný zubní kartáček. Pohyby provádějte směrem dopředu i dozadu, abyste se zbavili co nejvíce nečistot.

  • Bradavky vám o vašem zdraví mohou hodně prozradit

    Autor: istock.com

    Se zdravotními problémy s bradavkami se mohou potýkat jak ženy, tak i muži. Tato část těla je velice citlivá. Je tak důležité ji kontrolovat nejméně jednou týdně, abyste si včas všimli, zda nedošlo ke změně v jejich vzhledu.

    Jak se o bradavky správně starat? Nikdy neignorujte příznaky, jako jsou výtok, změny v barvě kůže, abnormální výstupky, bolest, zápach nebo svědění. Pokud si všimnete jakéhokoli z varovných příznaků, okamžitě vyhledejte lékaře. Na bradavky můžete pro denní péči používat tělový hydratační krém.

  • Odstraňte špínu za ušima

    Autor: istock.com

    Přestože čištění záhybů uší patří v péči o tělo k pravidelné rutině, je tu také zadní část ucha, kterou většina z nás opomíjí. Stejně jako záda je právě tato část na těle při mytí často vynechávána. Pokud na ni budete pravidelně zapomínat, může se to projevit nepříjemným zápachem, či dokonce vyrážkou.

    Jak o uši správně pečovat? Při sprchování si jednoduše mýdlem a teplou vodou vyčistěte i záhyby za ušima. Před spaním si také nezapomeňte sundat náušnice, které alespoň jednou týdně očistěte.

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...